charts_harmonie_t2m_bnl_21

Laten we de koe (die vast nog buiten staat) maar meteen bij de horens vatten. Als deze kaart -uit de Harmonie 18h run- voor vandaag uitkomt is dat heel dichtbij recordwaardes voor november. En datumrecords zullen -in tegenstelling tot gisteren- gehaald worden, zeker op stations met een relatief korte meetreeeks. Deze kaart gekozen omdat het de warmste was die ik kon vinden maar ook omdat dit fijnmazige model de mogelijkheden altijd wel erg goed weergeeft. Maar gaat het uitkomen?

GMT_TXTX_latest_2014_10_31

Gisteren en vandaag is de situatie anders, maar eerder deze week had ik enorm veel scepsis bij de dagelijkse verwachtingen en besprekingen. Ze waren consequent 2 tot 3 en soms zelfs meer graden te hoog. Deels wellicht vanwege mijn bijna paranoïde gedachtes dat e.e.a. met opzet overdreven wordt, anderzijds omdat de modellen kennelijk moeite hebben met de herfst. Wanneer het maar een klein beetje tegenvalt met  vocht, mist, nevel en bewolking valt de temperatuur veel lager uit. En dat gebeurde deze week nogal eens, zo ongeveer iedere dag. Soms kwamen we een graad of vijf te kort. Gisteren was er ook nog wat verschil, maar minder. Vooral in het zuiden kwam de verwachting goed uit. Oorzaken zijn waarschijnlijk o.a. de (onderschatte?) geringe kracht van de zon om mist  weg te branden, de korte duur van de zonneschijn, het niet goed opdrogen van het bodemvocht.

DSCN7659

Dat laatste merkte ik tijdens het grasmaaien (het zal toch zeker wel de laatste keer geweest zijn hè). Pas ver in de middag droogde de straat en de tuintafel een beetje op dus een poging ondernomen. Het viel me zwaar. Verder nog wat gesnoeid. En tot de conclusie gekomen dat oktober inderdaad wel warm was. Op de foto de 2e oogst! Ik heb er niet heel veel verstand van maar volgens mij heel bijzonder dit. Op een aan de vogels ten prooi gevallen tros: nieuwe druiven!

Halloween_GB

Hoe wordt het vandaag? Daarvoor kijken we eerst nog even naar Engeland . Daar gisteren enorm hoge waardes: tot uiteindelijk 23.5 ºC in de omgeving van Londen.

tcdc_14103115_14103112

Uiteraard moet alles mee zitten. Factoren die helpen zijn: warmte in de omgeving, warm zeewater. En gisteren tussen de uitlopers van een omvangrijk lagedrukgebied net ten zuiden van IJsland door een strook met erg droge lucht en aardig wat stroming; weinig kans op mistvorming..

Europe_2014103112_wind500_0

En op hoogte een pal zuidelijke stroming. Vandaag zijn zowel het continentale hoog als de IJsland depressie iets naar het zuidoosten opgeschoven zodat die zuidelijke stroming zo goed als rechtstreeks over de lage landen wappert. Records? Laten we de lijstjes van weergegevens er even bij pakken:

November records De Bilt

De Bilt..

Alle stations records november

En landelijk. We zien overigens meteen dat records van alle tijden zijn: 1955, 1927 en 1943 zijn ook goed vertegenwoordigd. En dan hebben we nog niet eens over de urbanisatie (het stadseffect; daardoor meer ongecorrigeerde warmte). Bovendien: de term hoogste “ooit” die vaak gebezigd wordt is zeer betrekkelijk en in feite zelfs een beetje leugenachtig. In de Bilt wordt gemeten sinds 1901, in Maastricht sinds 1946. Goed, gaan ze verbroken worden? Ik gok: niet voor De Bilt, wel landelijk. Maastricht of omgeving kan door die 21.1 heen gaan. Jammer, vanwege het te luide geroeptoeter er omheen. Overigens ligt er -zeker voor het noordwesten van Nederland- nog wel een addertje onder het gras- met het naderbij komen van een eerste storing die  samenhangt met de genoemde depressie kan het toch weer gaan bewolken en tegen de avond misschien zelfs licht gaan regenen.

pluim_06260_0_12_60

Na het weekend dan een temperatuur-crash. Opmerkelijk genoeg verandert er niet eens zo heel veel aan de luchtdruk-situatie en de stroming. Aan de grond blijft de wind uit het zuiden tot zuidwesten waaien, op hoogte vanuit het zuiden. Maar: van oorsprong, met een vrij scherpe bocht boven West-Frankrijk, polair. Een jas verschil. En eindelijk terug naar normaal.

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

14 reacties

Gesloten voor reacties.