fransealpen

Zeg niet dat we niet hadden gewaarschuwd: zie Facebook op 26 december en dit artikel op de site. Sinds gistermiddag beheerst maar één thema het wintersportnieuws: het totale verkeersinfarct op de Franse snelwegen en binnenwegen naar wintersportbestemmingen in de Franse Alpen als gevolg van sneeuwdump Estelle. Hierboven een tweet van Willemijn Hoebert. De Telegraaf wijdt er al een lang artikel aan.

Ruim 15.000 auto’s werden geblokkeerd door de sneeuw en vooral op de lokale wegen naar de skigebieden was er geen doorkomen meer aan. In allerijl werden gymzalen en sportcomplexen ingericht om gestrande automobilisten een plek voor de nacht te geven. Maar die luxe was alleen weggelegd voor automobilisten die zo’n ’nood-hotel’ wisten te bereiken. De Nederlander Marcel Udo en zijn medereizigers behoorden niet tot die gelukkigen. „Het wordt overnachten op de snelweg”, aldus Udo gisteravond rond 23.00 uur. Samen met zijn vijf reisgenoten zat hij toen al meer dan 14 uur in de auto en het beoogde reisdoel Tignes lag nog zo’n zeventig kilometer verderop. „Aangezien we de laatste uren gemiddeld zo’n drie tot vier kilometer per uur afleggen, kunnen we een ovenachting in het geboekte hotel dus wel vergeten.”

enroute

Jeroen (net te verwarren met onze Jeroen Elferink die in de nog tamelijk sneeuwarme Skiwelt zit – zie ook de reacties van Eric en Stefan onder dit bericht) stuurde kort na middernacht deze foto en dit bericht:

Vanochtend om 6:00 vertrokken vanuit Briançon toen de sneeuw net een uurtje naar beneden kwam. De Col de L’Auteret (2000m) en in het donker, kettingen onder en na 1,5 uur boven (35 km). Toen afdalong richting Bourg d’Oison en Grenoble. Inmiddels op de foto al 30 cm vers wat een verschil met gisteren. Ongelooflijk wat een files die we tegenkwamen, net onder Les Deux Alpes begon het al met worstelende kettinggangers. Zonder kwam je gewoon echt niet omhoog, na Grenoble ellenlange files vanuit Lyon naar de Alpen. Wij, op de 2,5 uur vertraging en super spannende rit, voortvarende rit gehad.Toch zo’n 16 uur in de auto en nu maar lekker ons eigen bed in. In tegenstelling tot deze mensen: 15 000 véhicules bloqués par la neige sur les routes de Savoie Des hébergements d\’urgence ont été réquisitionnés dans une douzaine de communes du département.

Een video van gisteravond geeft aan dat de ellende nog niet voorbij is vandaag.

https://www.youtube.com/watch?v=he31h3voo6g#t=11

Laten we eens op de Europese buienradar kijken….

buienradar2812

Nog veel aan de hand en die pluk wolken draait zachtjes tegen de klok. Eens zien of we een spectaculair webcam plaatje hebben met veel sneeuw….

legrandbornand2812

De groeten van Estelle uit Le Grand Bornand op 1000m.

lauterbrunnen2812

Lauterbrunnen in de Jungfrau Region op 800m. De sneeuwgrens was nog veel lager natuurlijk tijdens Estelle. Daar weten we in de Lage Landen alles van. Leo zo natuurlijk met een update.

lenk2812

Schitterende plaat uit Lenk.

sibratsgfaell2812

En nog eentje uit Vorarlberg (dorpje met de mooie naam Sibratsgfäll) om aan te geven dat het ook in Oostenrijk vannacht doorgesneeuwd heeft uit Estelle. Maar heus niet zo sterk als in het Westelijk Alpengebied. Ook hier in Kleinwalsertal heeft het zeker weer 20cm gesneeuwd sinds gisteravond waarmee de meter poeder uit Chanel + Estelle op een decimeter na is gehaald. SkiWelt kom er maar in en geef aan hoe het nu bij jullie is.

zellamsee2812

In Zell am See Kaprun is het in elk geval zeker gelukt. Mooi wit tot in het dal. EN met de kunstsneeuw die ze daar en masse produceren zal het zeker lukken alle pistes voor de huidige vakantieweek meteen te openen.

ensnoordkant2812

Mijn analyse van gisteravond staat als een huis. Kansen aanhoudende laaglandwinter klein. Kansen op dump na dump met name voor de Oostenrijkse noordkant zeer gunstig. Westelijk Alpengebied kan beetje last krijgen van knietje van het hoog. Daar dan iets minder sneeuw, maar genoeg. Dat moeten we aanzien. Zuidkant redelijk karig vooral in het westen. In het Oosten komt het nog redelijk over de hoofdkam heen. Tegen de tijd dat de nieuwe berekening van het Europese model binnen is, zitten wij in de auto. Dus die doet het zelf! Mensen sputterden tegen mijn uitspraak in mijn video (zie rechtsboven op homepage) dat nu echt de gehoopte kentering is gekomen. Ik stel ook vast dat het laatste wat we zien een herhaling van vorig jaar is. Er zijn weermannen die daarvoor hebben gewaarschuwd. Ik heb daar nooit in geloofd en steeds gezegd dat het een hele andere winter wordt dan vorig jaar met de noordkant zeker met normale sneeuwcondities.

PS Vanmiddag om 16.30 uur live Oberstdorf kijken waar de eerste wedstrijd van het vierschansentoernooi plaatsvindt. Zie krone.at.

PPS Zullen we hier de discussie voeren over de Alpen en straks bij Leo’s bericht over de LL winter?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

50 reacties

Gesloten voor reacties.