badkleinkirchheim1109

Bad Kleinkirchheim vanochtend. Een kraakheldere nacht. Je zou denken: ideaal voor kunstsneeuw. Mispoes: het kwik is vannacht amper onder de 10ºC geweest. het is gewoon ideaal wandelweer en vele reageerders hebben al enthousiast bericht uit de Alpen hoe mooi het is.

zellamsee

Zell am See vanochtend. Het hogedrukgebied houdt vandaag geen stand. Een koufrontje is onderweg. Het gaat helemaal bewolkt raken. Paar drupjes ook. Maar morgen is het hoog weer terug. In het weekeinde herhaling van zwakke frontpassages. Misschien wat sneeuw boven 1500m. Eerder 2000m. En dan tot medio volgende week opnieuw hogedruk in de Alpen.

chamrousse1109

De Franse Alpen zitten dichter bij de Azoren en dus onder meer hogedruk. Het knietje van het hoog noemen we dat hier. Hier is regen of sneeuw nog verder van huis.

morzine1109

Morzine laat zien dat het nog lang, lang geen winter is. Sterker nog: hier en daar zien we voorjaarsperikelen van ontluikende bloemen en vlindertjes. Welnu: beter nu dan in december of januari toch? De weergoden zijn echt hun zachte kruit volledig aan het verschieten. We kunnen echt maar één kant op nu!

22nov

En weer hebben we mooie meteofiction. Het zal altijd wel een eeuwige dicussie blijven tussen optimisten, pessimisten en realisten hoe je daarmee omgaat. Ik pas het gretig toe in mijn prognoses en vooral ook in wat het doet met mijn voorgevoelens. Hierboven zien we in de ochtendrun van het Amerikaanse model een mooi compromis tussen de eerdere berekeningen van een full hit op de Alpen en een afglijder naar de Zwarte Zee. Precies ertussenin nu. Met mooie sneeuw voor Oostenrijk en helaas niks nada voor de Franse bergen. Maar ook de full hit met veel sneeuw ver naar het westen gaan we in de komende runs nog terug zien. Dat flipfloppen kun je klok op gelijk zetten en maakt het hier juist zo leuk.

koudenacht

Sowieso levert het voldoende kou op voor kunstsneeuw. Maar met kunstsneeuw alleen is het voor bijvoorbeeld Val Thorens een flinke domper. Dat gaat echt een redding op de valreep worden of het wordt een mislukte eerste week van het seizoen.

min19zwitserland

Mooie koude berekeningen al. We gaan zo zien hoe ectreem die zijn of niet.

min27oostenrijk

Minus 27. Toe maar. Vaak een uitschieter in het model maar wel een indicatie van wat er mogelijk is.

ens1109

In het ensemble voor de noordkant zien we dat het allemaal niet meer zo extreem is. We glijden gewoon af. Of er nu wel of niet nog een felle depressiepassage voor een paar dagen opwarming zorgt. Ik kan niet genoeg herhalen: de Alpen hebben ruim voldoende sneeuw bij gemiddeld weer! Ook bij een westcirculatie. Of beter gezegd: juist bij een westcirculatie. Daar weten ze in de Franse bergen alles van! Als er ooit in de Franse Alpen 2 meter sneeuw valt in 24uur is het met een westcirculatie. En de mooiste periode daarvoor komt nu. Want dan kun je ook nog een lage sneeuwgrens hebben met wind uit het westen.

noebl

 

Wat zegt Horst Nöbl uit Saalfelden? Deze bijenman heeft de laatste dag van oktober zijn prognose gelanceerd!

November: “Zu Beginn noch herbstlich schön, ab Mitte November starker Temperaturrückgang und erster Schnee.

Dezember: “Zunächst etwas wämer (verfrühtes Weihnachtstauwetter), bald aber neue Schneefälle und in der letzten Dekade (Weihnachten) kalt und tief winterlich, Schneehöhen durchschnittlich 25 bis 35 cm, am 24. Dezember 30 bis 40 cm.”

Jänner: In der ersten Hälfte die tiefsten Temperaturen des heurigen Winters, Schneefälle und hochwinterliche Verhältnisse, gegen Ende steigen die Temperaturen wieder über den Mittelwert, Schneehöhen durchschnittlich 50 bis 60 cm.

Februar: Zu Beginn schön und warm, Mitte des Monats starke Schneefälle, kurzfristig wird die Höchstschneehöhe von rund 1 m erreicht, durchschnittlich 60 bis 70 cm.

März: Schönwetter und durchgehend starke Aufwärtsentwicklung der Temperaturen mit dem Höhepunkt in der dritten Dekade (Ostern), Schneehöhen zu Beginn 60 cm, am Ende 0 cm.

April: Temperaturrückgang mit Schlechtwetter und Schnee im Gebirge, erst Ende des Monats frühlingshaft mit hohen Temperaturen.

Ik doe het ervoor! Jij?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.