Kijk dit is nog niet zo gek veel anders dan thuis in Nederland. 7cm sneeuw op de duimstok in de tuin in Hopfgarten im Brixental op de Penningberg op 750m. Wat anders is en echte return on emigration (roe) is dat je wel min of meer zeker weet dat je hier nog maanden tegen sneeuw gaat aankijken en dat je meer sneeuw dan regen gaat zien. Om met die regen te beginnen: 2 en 3 december worden dikke regendagen in de Alpen tot 2000m. Verder is er genoeg om voor te duimen.

We blijven nog wat plaatjes kijken. Dit is het 26pax Chalet XL van Chalet Zillertal Arena van de mensen van het voormalige Edelweisshaus. De sneeuwdoop zeg maar in de situatie dat het huis klaar is. Want gesneeuwd heeft het al eerder daar in het super sneeuwzekere Hochkrimml.

Ik heb er onlangs 3 dagen geklusd. En ik weet uit betrouwbare bron dat er nog een 4 persoonskamer vrij is in de kerstweek op basis van halfpension en kerstdiner met een leuke last minute korting. Doe eens een gooi als het in de Rudolfshütte niet meer is gelukt bijvoorbeeld.

Nou Salzburg valt nog wat tegen! Hier was 30mm berekend grotendeels als sneeuw. Samen live volgen dan maar. Je kunt naar live video schakelen.

In Innsbruck beneden zie ik vooralsnog alleen regen. Maar op de Seegrube hoog boven de stad wordt alles natuurlijk wel mooi wit…

En Obertauern maakt zijn faam waar als sneeuwrijkste skigebied van Oostenrijk! Netjes op tijd voor de feestelijke opening op 1 december.

Verder naar het oosten zien we Die Tauplitz en Loser mooi in de sneeuw. Op de webcam zie je wat ik bedoel qua kunstsneeuw + natuursneeuw = piste. Of anders uitgedrukt: 15 K + 15 N = 30 P.

Nu zeg ik wel “Hollandse sneeuwlaag” maar Vorarlberg is zichzelf weer eens aan het overtreffen. Terwijl bijvoorbeeld Zell am See Kaprun een beetje buiten de boot lijkt te vallen zien we hier op het Furkajoch al een laag van 20cm. Dus moeten we ook Montafon en Kleinwalsertal maar ff gaan bekijken!

Nou en daar hebben we Kleinwalsertal….

Is gewoon yummie hoor. En uit het raam kijkend…. hier bij mij sneeuwt het ook stevig door hoor!

Pakken we ff live videocam Westendorf erbij. Dan zie je ook daar wat ik bedoel met volle bak kunstsneeuw en natuursneeuw!

Nou voor we naar de nieuwste runs gaan kijken nog even genieten van de hoofdrun van middernacht. Hierboven de grafiek voor Nederland. Na de ellende voor sinterklaas in rap tempo de winter in. Hoe kansrijk is dat?

Mocht je gemist hebben: pak dan nog even de analyse van gisteravond mee toen we naar de runs van de avond keken waarvan het Amerikaanse model minstens even jofel was. Nou ik heb de ochtendrun van het Amerikaanse model bekeken… niet leuk. Ik heb besloten te staken en van het Amerikaanse model een veel betere GFS06 te eisen. Als deze eis wordt ingewilligd zal ik een middagbericht maken.

Het Europese model doet wel weer wat het moet doen: een snelle overgang van de bagger voor sinterklaas naar een nieuwe koude situatie. Zo snel kan het gaan. Maar er moet nog wel voor geduimd worden.

Hierboven zie je dat in de pluim voor De Bilt. Over het algemeen is er een duidelijke dalende trend na sinterklaas. Die natuurlijk netjes aansluit bij ons klimaatplaatje. Nu ja. Ofwel in de middag nog een bericht met de GFS06u. Anders vanavond weer Facebook Live om 21u!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

42 reacties

Gesloten voor reacties.