Kijk dit is nog niet zo gek veel anders dan thuis in Nederland. 7cm sneeuw op de duimstok in de tuin in Hopfgarten im Brixental op de Penningberg op 750m. Wat anders is en echte return on emigration (roe) is dat je wel min of meer zeker weet dat je hier nog maanden tegen sneeuw gaat aankijken en dat je meer sneeuw dan regen gaat zien. Om met die regen te beginnen: 2 en 3 december worden dikke regendagen in de Alpen tot 2000m. Verder is er genoeg om voor te duimen.

We blijven nog wat plaatjes kijken. Dit is het 26pax Chalet XL van Chalet Zillertal Arena van de mensen van het voormalige Edelweisshaus. De sneeuwdoop zeg maar in de situatie dat het huis klaar is. Want gesneeuwd heeft het al eerder daar in het super sneeuwzekere Hochkrimml.

Ik heb er onlangs 3 dagen geklusd. En ik weet uit betrouwbare bron dat er nog een 4 persoonskamer vrij is in de kerstweek op basis van halfpension en kerstdiner met een leuke last minute korting. Doe eens een gooi als het in de Rudolfshütte niet meer is gelukt bijvoorbeeld.

Nou Salzburg valt nog wat tegen! Hier was 30mm berekend grotendeels als sneeuw. Samen live volgen dan maar. Je kunt naar live video schakelen.

In Innsbruck beneden zie ik vooralsnog alleen regen. Maar op de Seegrube hoog boven de stad wordt alles natuurlijk wel mooi wit…

En Obertauern maakt zijn faam waar als sneeuwrijkste skigebied van Oostenrijk! Netjes op tijd voor de feestelijke opening op 1 december.

Verder naar het oosten zien we Die Tauplitz en Loser mooi in de sneeuw. Op de webcam zie je wat ik bedoel qua kunstsneeuw + natuursneeuw = piste. Of anders uitgedrukt: 15 K + 15 N = 30 P.

Nu zeg ik wel “Hollandse sneeuwlaag” maar Vorarlberg is zichzelf weer eens aan het overtreffen. Terwijl bijvoorbeeld Zell am See Kaprun een beetje buiten de boot lijkt te vallen zien we hier op het Furkajoch al een laag van 20cm. Dus moeten we ook Montafon en Kleinwalsertal maar ff gaan bekijken!

Nou en daar hebben we Kleinwalsertal….

Is gewoon yummie hoor. En uit het raam kijkend…. hier bij mij sneeuwt het ook stevig door hoor!

Pakken we ff live videocam Westendorf erbij. Dan zie je ook daar wat ik bedoel met volle bak kunstsneeuw en natuursneeuw!

Nou voor we naar de nieuwste runs gaan kijken nog even genieten van de hoofdrun van middernacht. Hierboven de grafiek voor Nederland. Na de ellende voor sinterklaas in rap tempo de winter in. Hoe kansrijk is dat?

Mocht je gemist hebben: pak dan nog even de analyse van gisteravond mee toen we naar de runs van de avond keken waarvan het Amerikaanse model minstens even jofel was. Nou ik heb de ochtendrun van het Amerikaanse model bekeken… niet leuk. Ik heb besloten te staken en van het Amerikaanse model een veel betere GFS06 te eisen. Als deze eis wordt ingewilligd zal ik een middagbericht maken.

Het Europese model doet wel weer wat het moet doen: een snelle overgang van de bagger voor sinterklaas naar een nieuwe koude situatie. Zo snel kan het gaan. Maar er moet nog wel voor geduimd worden.

Hierboven zie je dat in de pluim voor De Bilt. Over het algemeen is er een duidelijke dalende trend na sinterklaas. Die natuurlijk netjes aansluit bij ons klimaatplaatje. Nu ja. Ofwel in de middag nog een bericht met de GFS06u. Anders vanavond weer Facebook Live om 21u!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

42 reacties

Gesloten voor reacties.