17504464_1345101202217684_1567427825504210027_o

Normaalgesproken houdt een vers sneeuwdek in het voorjaar niet lang stand. Maar op 26 maart werden de Franse skigebieden ineens wakker met toch wel een hele mooie laag verse sneeuw! Hierboven zie je hoe in Valloire in de Maurienne de sneeuwfrees er weer aan te pas moest komen. Ideaal want van 8 tot 17 april is hier nog een speciale gezinsweek met vele kortingen. Wat te denken van een gratis skipas voor een kind bij aanschaf van een skipas voor een volwassene. We kijken ook nog even rond bij andere Franse skigebieden met nog zulke mooie sneeuwplaatjes.

alpedhuez2903

Alpe d’Huez

Alpe d’Huez in de zuidelijke Isère mag er wezen. Hier nog diverse après-ski activiteiten waaronder nachtelijk rodelen in het naseizoen.

Grande_Rochette-2017_0329_100000

La Plagne

La Plagne ligt er nog schitterend bij en is klaar voor het grote Subli’Cimes evenement van 5 tot en met 18 april. Zie ook dit bericht.

mega_chatel_morclan

Châtel – Les Portes du Soleil

In Châtel in de Portes du Soleil is het beroemde Rock The Pistes Festival net afgesloten maar worden nu net de Franse kampioenschappen buckelpiste skiën gehouden.

mega_valcenis_sommet-solert

Val Cenis

Val Cenis in de Haute-Maurienne viert van 1 tot en met 7 april zijn 50 jarig bestaan. En tevens kun je in april je eerste tocht met sledehonden maken.

In Les Trois Vallées kunnen we zeggen dat Les Menuires nog tot het einde van het seizoen op 21 april een heel palet aan mogelijkheden biedt van wellness tot sneeuwschoenwandeling in de prachtige Belleville vallei! En zo bieden alle Franse skigebieden nog talloze eventes totdat eind april of begin mei het seizoen dan echt voorbij is.

output_HlyAxX

Hierboven voor twee punten in de Franse Alpen nog eens hoe fraai zich de sneeuw heeft ontwikkeld tot aan het einde seizen. Ten opzichte van andere Alpenlanden is de groei van het sneeuwdek in de Franse skigebieden opmerkelijk te noemen.

fransealpen

De aankomende dagen is het grand beau zoals op de plaatjes hierboven. Vanaf 1 april is het wisselvallig. We zien geen sneeuw meer onder 1500m. Wel is het mogelijk dat op de hogere pistes boven 1800m nog eens een dik pak sneeuw valt.

rart_17040200_17032900

Hierboven de lichte sneeuwval vanaf 1 april. De sneeuwgrens zal iets boven 1500m liggen. De wisselvalligheid houdt eigenlijk aan vanaf de eerste dag van april.

output_DVxUdo

 

In de grafiek hierboven zie je op 11 april een gigantische neerslagpiek. Daar kun je op die termijn niet op vertrouwen. Maar het is altijd leuk om op de weerkaarten te kijken hoe zo iets zou kunnen gebeuren. Met die berekening zou er vanaf 2000m nog eens een halve meter sneeuw kunnen vallen. Er zijn ook nog wat kansjes dat het vanaf 10 april weer een stukje kouder wordt maar reken daar maar niet op. Hoeft ook niet! Er ligt in de hogere Franse gebieden die nu nog open blijven genoeg. Daar is in elk geval de hele ochtend altijd nog heerlijk op te skiën en in de namiddag heb je dus keuze uit après-ski, zonneterras of een van de vele activiteiten die worden aangeboden.

Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.