bklkhm

Hebben jullie het waanzinnig gave bericht van Jeroen van vannacht al gelezen. Eigenlijk wilde ik daar deze ochtend ook aandacht aan besteden. Maar dat hoeft nu niet meer. Chapeau Jeroen, mooi bericht. Helaas heb ik de Aurora Borealis hier in Purmerend niet kunnen aanschouwen. Rest mij gewoon even te kijken naar de andere natuurverschijnselen. Het weer en de aanstaande eclipse. Gaan we daar nog iets van zien?

wo 1803 pslv_15031812_15031800

De Alpen zijn vandaag ook weer rustig. Gisteren en eergisteren dikke sneeuw aan de zuidkant en föhn aan de noordkant door Stephanie maar vandaag wordt het ook daar weer een prachtige dag. Op het ogenblik liggen we nog onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied. Van Rusland, over de Lage Landen, richting de Azoren, niets anders dan hoge druk. Gebroederlijk liggen de Russische beer en het Azorenhoog naast elkaar. Voor een weerman is dit het meest saaie weer wat je je maar kunt voorstellen. Dus is het wachten op de volgende verstoring in de atmosfeer. En die komt er ook. Juist van donderdag op vrijdag.

do op vrij

Een piepklein en vlak lagedrukgebied ontstaat van donderdag op vrijdag net ten westen van Noorwegen. De boosdoener is een krachtig laag bij de Noordkaap, die koudere lucht (-15 op 1500 meter) over het “warme” water van de Atlantische oceaan blaast. Aan de westkant geholpen door een krachtig Groenlandhoog. Hierdoor ontstaat een klein laag. En dat juist op vrijdag. Dan is het volgende mooie en zeldzame natuurverschijnsel te zien. De Zonsverduistering. Maar de stroming in de atmosfeer is zo gering, dat ik goede hoop heb dat het zuiden van Nederland wel eens een goede kans maakt om dit fenomeen te kunnen aanschouwen. Door deze storing komt er een flauwe noordwestelijk stromingspatroon op gang. Gematigde vochtige lucht wordt over de Noordzee vervoerd, over de Lage Landen, richting de Alpen.

vrij wolken

Dit is de wolkenconstellatie voor vrijdag ochtend. Zuid Nederland en België in de heldere lucht en juist waar ik woon (NW Nederland) is het bewolkt. Maar de bewolking schuift langzaam uit noordwestelijke richting over.

tcdc_15032009_15031800

Van iets dichterbij ziet het er dan zo uit. Dit is om 09.00 uur in de ochtend. Natuurlijk is dit niet dé situatie zoals die op vrijdag zal zijn. Het is slechts een berekening. De kans dat de bewolking iets trager doorschuift is aanwezig. En dan kan het noorden ook genieten van het begin van de verduistering. Maar ook bij gebroken bewolking is de eclipse te aanschouwen. Het blijft dus afwachten en duimen.

finsternis

Om 10.38 uur is de verduistering maximaal op onze breedte met 81%. Hopelijk hebben we geluk. Omdat het allemaal zo langzaam gaat is de kans groot dat er vanuit zuid Nederland en België mooie foto’s genomen kunnen worden. Wie post ze?

alpen op zo 2203

En die flauwe noordwest stroming botst in het weekend tegen de Alpen. Niet meer dan een laag poedersuiker zal dat opleveren op zondag. En ook de zuidkant doet mee door een lagedrukgebied boven Marokko, die een flauwe zuidelijke stuwing in gang zet. Daar ligt de sneeuwgrens wel wat hoger tegen die tijd. Aan de noordkant ligt op zondag de sneeuwgrens aannemelijk laag om in de laagste dalen een opfrisser te veroorzaken.Meer dan een opfrisser zal het niet zijn. En hoe gaat het verder? Dat is echt onzeker omdat de vooraanstaande modellen in de loop van de nieuwe week behoorlijk uit elkaar gaan lopen. We houden het in de gaten.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

11 reacties

Gesloten voor reacties.