De Zugspitze is altijd weer een topper. Bijna -15ºC vanochtend. Echt eens winter. Eindelijk. Niet in de Lage Landen maar gewoon in de Alpen. Waar het eigenlijk een paar maanden winter hoort te zijn. Wellicht wordt de tweede helft van de winter normaler hier. Voor de Lage Landen geen nieuwe tekenen van hoop.

Nu dus zuiver hogedrukweer. Kijk naar Groenland. Sneeuwstorm aan de zuidkust. En dat wordt tot in de nacht naar maandag…

…. een gigantische stormdepressie. Dit is echt best wel behoorlijk. Krijg je een nacht met plus 10 in de Lage Landen. De Alpen worden enkel geschampt met matige neerslag en een sneeuwgrens van rond de 1500m. 10cm sneeuw op de toppen of zo.

Meer sneeuw komt dan dinsdag en woensdag. Met hele mooie lage temperaturen uit het noordwesten. Allemaal noordkant. Denk aan 20cm.

Vervolgens gaan we geleidelijk over naar een situatie met een groot Europees hogedrukgebied zoals hier nog mooi winters berekend in de GFS van gistermiddag.

Hier de grafiek van de luchtdrukverwachting over het midden van Duitsland. Direct na Valentijnsdag knapt het op en is het alleen nog afwachten of het hoog een winterse positie kiest. Daar mag en kan voor geduimd worden. In de Lage Landen zijn 5 koude nachten genoeg voor een schaatsfestijn. Voor de Loser Freeride zijn de vooruitzichten schitterend natuurlijk!

Dit monsterlijke ensemble is van de Verenigde Staten waar net de belachelijke schijnvertoning van de Democraten zijn voorspelbare einde heeft gekregen en de beste Amerikaanse president sinds de moord op Kennedy en vermoedelijk sinds Theodore Roosevelt wat onbezorgder naar zijn herverkiezing kan kijken wat ook een hervatting van het misdadige mondiale klimaatbeleid blokkeert in de enige vrije staat ter wereld die onder Hillary ook zou zijn overgegaan in een effectieve dictatuur. Zo dat moest er ff uit. Bespaar je de voorspelbare reacties dat het hier over weer en niet over politiek en klimaat moet gaan. Er is ook nog zo iets als ethiek en je verantwoordelijkheid nemen. Dat doe ik dus bij deze. En daar laat ik het ook verder bij. De grafiek is van een punt aan de Canadese grens. Nu al bitter koud en straks nog een schep er bovenop.

Kijken we naar een punt in Florida zien we dat de hoofdrun ook nog eens de warmste is van het ensemble. Kijk eens naar de baard van de grafiek in de tweede decade van februari. Dat is een teken dat het toch echt gaat gebeuren daar. Een fase van horrorwinter in het huidige zonnevlekminimum. Niet bij ons in Europa dus vooralsnog. Lossen wij de Amerikanen straks af?

Afsluitend een hele mooie kiek uit Kleinwalsertal van gisteravond. Met nog de melding dat in Kamchatka momenteel bitter koud weer is met Nachiki in de ochtend van 4 februari een nieuw record van -43.4°C tegenover -42.7 °C uit 1973. Een dagrecord neem ik aan. Geniet van het mooie weer allemaal. Waar je ook bent.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

125 reacties

Gesloten voor reacties.