grcanyon

Vanavond beginnen we aan de andere kant van de grote plas Atlantische Oceaan. Het westen van de USA, afgelopen jaar getroffen door de ergste droogte sinds 100 jaar, wordt nu beïnvloed door voornaam winterweer. Dat is toch vrij normaal….winterweer in de USA? Zeker, maar niet in het zuiden van Californië. Net als west Europa wordt het westen van de USA en Canada beïnvloed door een golfstroom. De zogenaamde Pacific west American Pattern. Deze is een tijdlang neutraal geweest en begint zich nu weer te roeren. Doordat koude lucht vanuit het noorden zich vermengt met vochtige lucht vanaf de oceaan, komen er luchtpartonen tevoorschijn die ze lang niet gezien hebben in Californië en Arizona. Met alle gevolgen van dien. Prachtige sneeuw in The Grand Canyon, niet heel speciaal omdat deze oostelijk van de Rocky Mountains liggen, maar….

lacf

…sneeuw in het zuiden van Californë, Beverly Hills, Los Angeles. Daar is sneeuw uitzonderlijk.

scf

Net als de sneeuw in Algerije of Tunesië is sneeuw aan de westkant van de Rocky Mountains net zo zeldzaam. Speciaal als het zo zuidelijk valt. Wel zijn de plaatjes wederom schitterend.

mtlaguna

De webcam op Mount Laguna. Een prachtig besneeuwd landschap. In California valt inderdaad wel vaker sneeuw hoor. Alleen dan hoog in de bergen, bijvoorbeeld Mammoth Mountain Ski Area. Maar aan de kust?

usa 02012015

Kijk maar eens naar de temps inde USA en Canada. Bitter koud. Het westen gaat langzamerhand een beetje opwarmen. Maar in de buurt van the Great Lakes, en de rest van het oosten en centraal USA duiken diep de winter in.

donderdag 08012015

Dit zijn de temperaturen voor aanstaande woensdag en donderdag. -22 in Chicago / -14 in New York, zelfs vorst tot aan de Golf van Mexico in de staten Georgia, Florida en Alabama. En in Europa?

maandag 05012015

Hajo heeft het eigenlijk allemaal al verteld in zijn bericht van eerder vandaag. Zondag komt Tom aan in de Alpen en laat wederom een flinke laag sneeuw achter. Daarna komt de hogedruk opzetten. Hogedrukgebied Vincent neemt de honneurs waar voor een aantal dagen. En zoals gezegd, dat wordt een heerlijk weekje om te gaan skiën. Een dikke laag sneeuw en knalblauwe lucht. Wat wil je nog meer? En kijk eens naar de koude lucht die richting Griekenland en Bulgarije stroomt. Daar komen de sneeuwplaatjes vandaan de komende dagen (na zondag)

EU donderdag 08012015

Dit is de kaart voor donderdag. Nog steeds hogedruk boven de Alpen. En de temperaturen zijn zeer gematigd.

850hpa dond 08012015

Temperaturen rond nul op 1500 meter hoogte en een dauwpunt temperatuur rond of onder nul en droge lucht. Dat is zeer gunstig voor de “Pisteverhältnisse”. Hoe het dan verder gaat? Tja, dat is dan weer koffiedikkijken. Komt er een warme kolom met lucht en regen onze kant op of breidt het hogedrukgebied wat dan boven de Azoren ligt zich wederom over west Europa uit. Afwachten en we houden het in de gaten.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

33 reacties

Gesloten voor reacties.