Een koude nacht in het oostelijk Alpengebied. Artus kan ons vanuit de Région Dents du Midi misschien melden of het westelijk Alpengebied ook nachtvorst heeft of dat tenminste de pistes aan de grond hard aanvriezen ’s nachts. Daarvoor hoeft het niet te vriezen. Rob en Monica zijn nog in Nederland en dus hebben we even minder updates uit Les Menuires. Maar die heldere koude nachten kunnen dus doorgaan want het lijkt erop dat de hele komende week de hogedruktrein nog doordendert.

Ik weet niet precies hoe de naamgeving werkt. Wat mij betreft blijft het hoog de komende 10 dagen gewoon Hugo heten. Maar hij wordt nog een keer aangevuld vanuit de Azoren en misschien wisselt dan ook de naam nog. Maar kijk eens in het ensemble voor Vorarlberg naar de luchtdruk.

We weten nu dus zowat zeker dat de oudjaars- of nieuwsjaarssneeuw niet doorgaat. Mooi voor het nieuwsjaarsspringen in Oberstdorf/Kleinwalsertal dus. In de Lage Landen komt in de nacht op 30 december de laatste regen door maar die schuift naar Oost-Europa en niet naar de Alpen. Wel krijgt Oostenrijk er een dagje de bewolking van. Het heeft er alle schijn van dat vanaf ongeveer 6 januari de kentering optreedt. Precies aan het einde van de tweede vakantieweek. Tja en wat gaan we dan zien zonder sneeuw? IJzige pistes? Papsneeuw verwacht ik niet gezien de mooie dauwpunten en de zwakke zon. Maar hou ons op de hoogte! Check in de grafiek ook dat de GFS para een extreme run is met een nog sterkere keldering van luchtdruk.

Die run is ook koud voor de Lage Landen. Met een sneeuwdekje de laatste dagen van de berekening! Eigenlijk de run denk ik waar we ons vandaag als winterliefhebbers aan gaan optrekken.

Terug naar de gewone “oude” GFS. Als voorbeeld van hoe de overgang zou kunnen uitpakken. Geen dooiaanval maar een luchtdrukaanval! Dat het met sneeuw gepaard gaat in de Alpen hoeft begin januari niet te verbazen. De sneeuwgrens zou nog wel wat lager mogen.

Mooi koud is de uitbraak 3 dagen later. Dan zelfs sneeuw in de Lage Landen. Weliswaar gevolgd door klaterregen. We zijn er nog niet!

Afsluitend om aan te geven dat het Amerikaanse model niet echt fris is vanochtend. Zachte uitbijter weer voor de Lage Landen. Je ziet ook hier de reële sneeuwkansen vanaf 7 januari.

Het Europese model kan ik vanochtend niet meer meenemen want ik moet me opmaken voor mijn eerste grote skitour vanaf de Rudolfshütte vandaag. Gisteren voor het eerst hier geklommen met Günther Aigner. Zie het bericht van gisteravond. Vandaag dus al ’s ochtends omhoog. Waarschijnlijk een van de drie toppen rechts op de kaart. We lopen gewoon achter huisberggids Fritz Stadler aan. De pistenkaart hierboven is er een zoals pistenkaarten in het beginstadium van de skisport waren: een paar liften en verder stippellijntjes die de toerskitochten markeren. Waren daar overal liften had je hier een skiarena die voor Val Thorens niet zou onder doen en kon je hier accommodatie met 20.000 bedden bij bouwen. Dan had je één van de topskigebieden van Oostenrijk. Nu is het zo’n schitterende tijdreis naar vroeger en kun je hier ontdekken dat dat eigenlijk wel zo mooi was…. hier kun je dagenlang nog sporen neerzetten in de verse poeder. En nu moeten we ook wel een beetje want nog diverse liften zijn dicht. Ik moet even excuseren voor mijn opmerking dat het luiheid van de pistendienst zou zijn. Günther heeft me gisteren uitgelegd dat je in dit rotsige terrein gewoon nog ouderwets een paar meter sneeuw nodig hebt om een egale piste te maken. En er wordt hard gewerkt om morgen nog enkele pistes te openen. Maar je ziet hier geen sjagrijnige gezichten hoor! iedereen kent elkaar een beetje en je komt elkaar tegen bij de liften die wel open zijn. Daar nu soms rijen van 2 minuten. Ongekend hier!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

79 reacties

Gesloten voor reacties.