Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Hogedrukgebied Hugo bepaalt hele tweede vakantieweek in Alpen

check ook eens

79 Reacties

 1. Hanski schreef:

  Mooi vroeg weerbericht. Dank. Sneeuw pas na 5 januari. Prima graag vooral in west Alpen, lesn3 vallees.

 2. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ecmwf vanmorgen steenkoud voor de Alpen vanaf midden volgende week!!En een heuse zuidkant dump op de kaarten.

 3. Martijn sonnenberg schreef:

  vind het jammer dat je deze analyse alleen naar de (oude) GFS kijkt. die staat redelijk alleen vanaf +5 dgn in de drukopbouw, de andere modellen (GEM, icon, EC, Ukmo) laten het hoog veel noordelijker uitbreiden, met gevolg arctische kou die vanuit noorden tegen de alpenregio aanknalt. Wellicht nog iets te oostelijk voor een aantal mensen, maar toch…
  GFS staat echt alleen en heeft ook de minst winterse run

  • Martijn sonnenberg schreef:

   [IMG]http://images.meteociel.fr/im/775/gfs-0-144_qpl5.png[/IMG] GFS

   Duidelijk minder potentie dan bijv gem of EC:

   [IMG]http://images.meteociel.fr/im/6694/ECM1-144_fzo2.GIF[/IMG]

   En ICON heeft ook een mooie setting op +144. Ook daar te weinig warmteconvectie, waardoor zowel hoog als het oostelijk gelegen monster omlaag zakken op de alpen (met naar ik vermoed dikke sneeuw, maar dat kan ik bij meteociel slecht zien)

   [IMG]http://images.meteociel.fr/im/5979/icon-0-144_hvh1.png[/IMG]

   • Ab schreef:

    Niet goed gekeken Martijn op de vroege morgen haha… Zie de kaart van 180h vooruit van ICON 00z run. Daar zakt het hoog niet maar breidt juist uit naar Scandinavië met dan aanvoer van koude bovenluchten vanuit het noordoosten richting de LL alsdus de Duitsers.
    En zojuist in de nieuwe EC pluim van 00z een dipje in de maak richting Nieuwjaar. Met dan een koud cluster leden die de kou ff in de LL brengen. Wel tijdelijk maar toch beter als de voorgaande runs tien je dat helemaal niet zag op een enkele lid na.
    Mss een begin van iets meer komende runs. Ik zie wel wat het wordt komende dagen

    • Martijn sonnenberg schreef:

     i stand corrected @Ab. Ik heb de laatste tijd de voorkeur toch niet heel veel verder te kijken dan 5-6 dgn vooruit, (kan net bij Icon), tenzij de atmosfeer heel stabiel oogt (wat nu niet is), want die lange termijns beslomeringen zijn enkel leuk voor de trends (zoals die monsterlijke arctische sneeuwbom die keer op keer berekend wordt door GFS).

 4. Jorne schreef:

  Zo enof EC steenkoud is! Pluim maakt inderdaad ook een duikeling, daar zat Hajo gister al goed op met zn pijlen in de pluim. Wat een bovenluchten volgens de hoofdrun 🙂
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ECM0-192-1.gif[/img]

  • Geert schreef:

   Dit ziet er alvast een schitterende kaart uit! Nu nog ff bewaarheid worden…en doortrekken die kou tot diep in februari!

  • Maarten schreef:

   Alleen ec oper laat het wat langer koud worden. Bij de overige modellen wordt de rug snel overlopen en Gfs6 komt met een volle westcirculatie. Dat is wel goed nieuws voor de Franse Alpen trouwens. We gaan het zien.

 5. Remko schreef:

  Vanaf 3 januari vorst( dagen)? Staat nu al een paar keer in de berekeningen en die dag komt steeds dichterbij. Nieuwjaar toch als kantelpunt? Ik hoop het.

 6. Hans schreef:

  UKMO en GEM hadden eea sowieso goed in het vizier. 1 en 7 januari komen steeds dichterbij, spannend.
  Hoe is t met Cescia? Benieuwd naar ervaring aldaar in de Camp.

  • Cescia schreef:

   Ben onderweg naar de Golm op dit moment 🙂 we gaan een weekje rond trekken. Vorige vakantie beetje in het water gevallen, dus nu de ultieme test. Ik rij net uit de file van de A4 🙁

 7. Alberto schreef:

  Hajo je ensembles op je website verniewen niet. Bij Val Gardena staat die tot 23 december…. of doe ik iets fout, volgens mij niet toch

  • Hans schreef:

   Pas vanaf de 6e zijn er volgens GFS 06 sneeuwsignalen echter helaas nog geen dump…vgl 00 en 06 run…….
   EC grotere kans lijkt me echter heb geen profikaarten…………

   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe3_1000___11_76_46_55__png.gif[/img]

  • Hans schreef:

   en volgens GFSPara meer kans op de 10e………maar ach dat is (nog) zo ver weg allemaal…………

 8. Roy schreef:

  De naamgeving op het eerste kaartje van de Duitse wetterdienst is op alfabetische volgorde. Mannelijje namen voor de hogedrukgebieden en vrouwelijke voor de lagedrukgebieden. En als ze bij de Z zijn (bij de vrouwelijke dus al bijna) Beginnen ze weer bij A. Vergeet ik nog iets? Wie de namen verzint echt geen idee… misschien kun je ze daar kopen? Oh en Adolf zullen ze wel niet gebruiken haha 😉

 9. Arjan Ischgl schreef:

  Vandaag de 3e skidag in montafon. Wederom prima weer en prima pistes. Off piste is de echte lol er wel af. Mis de updates van @cescia, heeft zij ook wintersportweerman verlaten?

 10. Henrik schreef:

  Topweertje vandaag!

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/F8B6E619-DE2B-4AF8-95D7-FDB39EEB1A2D.jpeg[/img]

 11. Martijn sonnenberg schreef:

  GFS 06 houdt in ieder geval de zelf gekozen lijn vast en buigt niet naar de andere oplossingen toe

 12. Jan schreef:

  Het is in SFL1650 prima uit te houden. De zon draait overuren, maar de pistes blijven dik in orde.Echt genieten.

  • Jorne schreef:

   Goed om te horen, enjoy!

  • Roy schreef:

   Goed om te horen Jan! Geniet er maar lekker van! 🙂

  • nils schreef:

   Stukje verderop in espace aan bernardo ook. Af en toe een lastiger ijzig stukje maar pistes hogerop helemaal top. Geen rijen of drukte dus je kan helemaal zelf bepalen waar je wilt zijn. En een zonnetje uiteraard!

   • Roy schreef:

    Bevalt goed tot nu toe Nils he? 🙂 Nog een echte Italiaanse cappuccino gehaald in La Thuile onderaan de piste?

    • nils schreef:

     Bevalt zeker Roy!! Niet in het dal geweest. De pistes daar zijn een stuk slechter. De Bernard kant is subliem. Daar ook de typisch barretje op de pas gevonden. Ook heerlijke cappuccino voor 1,80. Is gewoon leuk!! Maar nogmaals, veel te ver rijden hoor, niet naartoe gaan;) nou vooruit… voor mensen die Tochten in verschillende richtingen willen maken zoals Paradiski, les 3v, portes du soleil of tignes is het minder geschikt.

 13. Spyfromthesky schreef:

  Het enige dat je nu kunt zeggen is dat GFS en het Europese model tot 120 uur vooruit nog redelijk gelijk lopen. Kijk je op 240 uur vooruit, dan is het een verschil van dag en nacht.

  Ik denk dat het eigenlijk wel redelijk zinloos is om GFS verder te bekijken dan 240 uur vooruit als tussen GFS en ECMWF als zo groot verschil aanwezig is. Alleen member P 10 van GFS lijkt op die van ECMWF 240 uur vooruit.

  Ik zag begin van de middag tijdens mijn rondje hardlopen in de polder van Dordrecht op van die afgelegen kille kleine slootjes een maagdelijk vliesje van ijs liggen. Dat wil zeggen dat op dat plekje het tot vorst is gekomen. De beleving was tijdens het hardlopen gelukkig nog een klein beetje van een winters gevoel. Let wel. Geen winter, maar een winters gevoel.

  De L.L. winter glijdt langzaam, uh, nee hard voorbij. Geen winter 1e week van januari en ja wat dan. De realiteit is dat je voor je zelf de kansen gaat bijstellen. En nu zit die op een laag peil. Ik geef de winter 20% kans voor de L.L.

  Te veel dezelfde hardnekkige patronen en aanvoer van nog westelijke gebieden t.o.v. de Azoren steken de oceaan over. In mijn optiek dus echt kansloos dit patroon.

  Spyfromthesky (Arnold).

 14. Artus Missorten schreef:

  Ter informatie, hier in Région Dents Du Midi heeft het heel lichtjes gevroren(-0.8°C) in het dorp op 1050 m, maar hoger heeft het matig gevroren. Dit resulteerde vanmorgen in harde, ietwat ijzige pistes die geleidelijk aan zachter werden en later zelfs slushy. Rond 12 h 00 6°C op 1660 m hoogte (Les Crosets). De boodschap was wederom : de ochtendstond heeft goud in de mond.

 15. Artus Missorten schreef:

  Run waarbij zeer stevige wintersporten zich ontwikkelen : laag met kern van 965 hPa ( +276 h) boven de Noordzee en laag met kern van 950 hPa boven Zuidwest-Ierland (+252 h). Kortom mocht deze depressie zich een weg kunnen banen naar de Noordzee, is het alle hens aan dek en hopelijk geen nieuwe watersnood. Maar het blijft maar 1 run.

  Zoals @ Spyfromthesky zei, lijken de winterkansen voor de Lage Landen steeds meer fantasme te worden dan werkelijkheid. Ook voor de Alpen moeten we een paar kaarsen opsteken.

  Toch hoop ik dat we binnenkort voor de Alpen over een ware ‘ Hannibal ad portas!’ zullen kunnen spreken.

 16. EKlop schreef:

  Heerlijke dag in skiwelt, kan niet anders dan jullie jaloers maken. Kanonnen stonden vanmorgen nog aan. (Al was er volgens mij wel sprake van inversie. Hoger was het warmer dan onder).

 17. Hans schreef:

  UKMO 12 en GEM weer toppie! Vgl eens met GFS 12 die nu ook binnen loopt, gemakshalve maar de kaart van 850hpa op 144h, wat een verschil……………..

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/UW144-7-27-12-2018.gif[/img]

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-1-144-27-12-2018.png[/img]

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gem-1-144-27-12-2018.png[/img]

  • Artus Missorten schreef:

   Ukmo en Gem hebben veel gemeen. Wie weet, wie weet… Geduld en optimisme zijn mooie deugden. Hopelijk krijgen we een dagenlange noordelijke stuwing en Genua-laag, dan is quasi iedereen tevreden, en krijgen we niet te maken met een ‘blitzkrieg’.

 18. Roy schreef:

  Ja Hans GFS trekt al wel ietsje bij maar niet genoeg! Ik hoop nog altijd op de EC-kaart van vanmorgen die was echt geweldig!

 19. Ab schreef:

  T/m 120h vooruit alweer grote verschillen tussen EC en GFS oper runs van 12z.
  EC komt op 120h vooruit al met meer hogedruk activiteiten boven Groenland vergeleken met GFS. En dat heeft tot gevolg dat het Euro hoog bij EC een betere aanpunting heeft naar het noorden toe door betere WA (warmte advectie) vergeleken met GFS. Hier de kaart op 144h vooruit aldus EC met dan een noordelijke stroming van koude bovenluchten https://www.mupload.nl/img/w8v2g7wakv6.gif

  • Ab schreef:

   Op 168h vooruit stroomt er alsnog koude bovenluchten naar de LL toe en ook voor de Alpen noordkant. Met boven de LL dan -8 a -10gr op de 850hpa vlak (1500m) https://www.mupload.nl/img/t11kl1m3mo5.gif

   • Henrik schreef:

    Ziet er niet verkeerd uit Ab. Nu hopen dat het hoog niet wegzakt na 168h.

    • Hans schreef:

     Ik kijk ff niet verder dan 144h…… GFS maar ook EC vind ik onbetrouwbaar daarna……

    • Ab schreef:

     Op 192h vooruit zakt het hoog alweer wat weg maar nog steeds koude bovenluchten (-8gr) boven de LL en ook een vinger van dat hoog richting Scandinavie.

    • Ab schreef:

     Idd te onbetrouwbaar @Henrik die termijn na 144h vooruit. De verschillen zijn nog steeds te groot. EC 12z lijkt met een tijdelijke speldenprikje te komen. Morgen maar weer verder kijken wat de hoofdruns brengen en dan vooral vanaf 120h vooruit omtrent die hogedruk activiteiten boven Groenland en de aanpunting vervolgens van het euro hoog.

  • Spyfromthesky schreef:

   In mijn ogen zijn het quasi hoge druk ontwikkelingen boven Groenland. Het is gewoon een even hoge uitloper van een Azoren. En dat verschil wil ik de winterliefhebbers der L.L. meegeven. Ik heb nog niet een zelfstandig langdurig hogedruk gezien vanuit het noorden. Geen Russisch hoog dat even een gevecht aanging rond 13 december, noch een Scandi hoog, noch een Groenland hoog.

   Alle modellen zwalken enorm. Volgens mij is 4 dagen al een crime om de modellen hetzelfde te laten zien in overeenkomstigheid.

   Daarna loopt alles werkelijk elke keer uit de pas. En ik heb nog geen ene pas gezien die succes was voor winterweer.

   Spyfromthesky (Arnold)

 20. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Wederom een Top dag in Seefeld met goede pistes en heerlijk weer! Ook sneeuw in het dal is gewoon goed.

 21. Martijn schreef:

  Weet iemand hoe groot de kans op mist/smog met de jaarwisseling is?

  • Remko schreef:

   Voorwaarden niet optimaal. Iets te veel wind lijkt mij. Hoewel daar in enkele kranten al over werd gerept. Ik ben van de kaarten nog niet helemaal overtuigd. Maar de ontwikkelingen en de termijn waarbinnen beginnen er op te lijken. Op een beetje winter dan.

  • Mark (Breda) schreef:

   Groot. Weinig wind en door een laag dauwpunt zal de vuurwerkdamp snel mist veroorzaken.

 22. Hajo schreef:

  Ik ben nu bezig met een avondupdate. Over kwartiertje live.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.