Dit vond ik nu eens een mooi beeld sie. Piani d’Erna is dit in Lombardije, vol in de frontlinie van de zondvloed die de westelijke Zuid-Alpen de komende dagen te verwerken krijgen. Ok, het ligt hier op slechts 1350m boven de zeespiegel, dus wit gaat het hier zeker niet worden. Maar het aanschijn is gewoon onheilspellend. Een bak vocht gaat hier in de zuidelijke stuwingszones uitgeknepen worden.
Waar het wel al begint aan te witten is in Isola 2000, uiteraard. In het basisstaion is het wel nog natte kledder, maar hogerop duidelijk niet. Nee, Isola is nog maar eens spekkoper in dit soort omstandigheden, toch zeker voor wat de Franse Alpen betreft.
Ook daar kan tot vrijdag zo’n anderhalve meter sneeuw vallen. Maar goed, het nieuws van de avond is toch de zeer winterse run van het Europese model vanavond. Dat heb je, als je WSWM continu hebt openstaan, zeker gemerkt in de reacties onder Hajo’s ochtendbericht. Laat ons daar dan ook in dit bericht verder bij stilstaan, want daar doen we het op deze site uiteindelijk toch voor. Speuren naar winterkansen, die ons winterhart, wanneer ze daadwerkelijk op de kaarten te bespeuren zijn, onmiddellijk 20BPM sneller doet slaan. Heerlijk zo in deze zachte dagen.
Hier de kaart voor komende zaterdag. Tot dan is er nog niet zo veel anders ten opzichte van de runs van de voorbije dagen. Hogedruk wordt boven onze hoofden berekend, die op langere termijn wegzakt richting ZO-Europa. Is het wegglijden, of eerder weggeduwd worden door opdringerige depressies op de oceaan? Een combinatie van beiden wellicht. Qua temperatuur moesten we de voorbije runs dan lijdzaam toezien hoe van oorsprong subtropische lucht ons via het oosten bereikt. Dan hebben we eens een oostenwind, en dan wordt het nog niet koud. Pffft. Maar …
… dat is buiten de actuele unieke omstandigheden in onze atmosfeer gerekend. De voorbije weken hebben we het al verschillende keren aangehaald. De poolwervel in stratosfeer is uitzonderlijk zwak voor de tijd van het jaar, evenals de straalstroom in de bovenste troposfeer. En daar weten de modellen maar heel moeilijk raad mee. Want niet vergeten dat de meeste modellen gemaakt zijn met de standaard assumptie dat depressies op de oceaan zich westwaarts verplaatsen, mee met de richting van de straalstroom en de hogerop gelegen poolwervel.
Maar dat laat de avondrun van EC nu net niet zien. Het hoog wordt hier helemaal niet naar ZO-Europa geduwd. Door het gebrek aan hoogtestroming blijft het gewoon stationair liggen, waardoor het hoog zich zelfs wat meer noordelijk kan uitbreiden.
De Britse MetOffice-kaarten zien het volledig gelijkaardig. Goed nieuws dus, …
… want zo wordt op den duur de subtropische aanvoer afgesneden en wordt die door de polaire variant vervangen.
Op de verste kaarten van EC snoert zich zelfs een koudebel af …
… die dan richting de Lage Landen beweegt.
Op het 850hPa-vlak ziet dat er dan zo uit. De Alpen vanuit het oosten terug de diepvries in …
Met binnen tien dagen een ijsdag in vrijwel heel de Lage Landen!
Goed, heel leuke kaarten dus. Valt er ook enige waarde aan te hechten? Wel, ergens wel. Want we zitten nu eenmaal in die uitzonderlijke atmosferische omstandigheden. De voorbije jaren werd hier op de site dikwijls gezegd dat mooie ontwikkelingen op de kaarten steeds negatief uitdraaiden. En terecht werd daarbij toen gezegd dat het nooit eens andersom is. Wel … het kan dus wel, eerst mindere kaarten die zich steeds mooier ontwikkelen. De voorbije jaren zaten we met een stevige westelijke bovenstroming … dit jaar absoluut niet. De straalstroom slingert maar wat in vrij grote meanders. Op zich is het dus steeds perfect mogelijk dat de puzzelstukjes eens goed voor ons vallen. Zo zien we hier de straalstroom op de EC-kaart voor binnen tien dagen plots ver naar het zuiden afdraaien.
En nog wat hogerop, in de onderste stratosfeer is er van een poolwervel zelfs helemaal geen sprake boven onze hoofden. Merk op dat dit de kaart voor binnen tien dagen is, maar dan wel van de modelrun van gisterenavond. Toen de winterse EC-run van vanavond er dus nog niet was.
Afsluitend herneem ik nog even de NAO-grafiek van hogerop dit bericht. Die geeft, zoals ondertussen hopelijk toch al bekend, de wijze van drukverdeling boven de Atlantische Oceaan weer. Een negatieve index wijst op hogere luchtdruk boven de Noordelijke Atlantische Oceaan. Belangrijk om weten is dat deze grafiek door het Amerikaanse GFS berekend wordt. En wat kunnen we hier dan uit besluiten? Wel, dat GFS het op lange termijn eigenlijk niet weet. Het kan echt alle kanten uit.
Ook de nieuwe EC-pluim zegt dat. Laten we dus voorlopig nog maar even realist zijn en aannemen dat er nog heel wat moet gebeuren voor het hier begint te winteren. Maar tegelijk ook voorzichtig optimistisch, want we weten dat het volgens verschillende parameters gewoon kan. Dus waarom nu al niet even wegdromen … Snowflocks keep falling on my head … titiditiiii …
26 reacties
Gesloten voor reacties.