GMT_FXFX_29112015

Woeh, pittig weertje buiten. Da atmosfeer wordt buiten letterlijk schoon geblazen. En hoe. Gisterenavond waren er rukwinden tot bijna 100, en lokaal zelfs 120km/h. De regen en wind hangen vast aan het langgerekte warmtefront dat momenteel in lengterichting over een groot deel van Europa ligt.

gust_15113018_15113000

En wanneer een front evenwijdig met de isobaren ligt, lengterichting dus, dan weet je dat er heel makkelijk golven in ontstaan, waarbij elke golftop een fors windveld staat. Ook vanavond is dat weer het geval met mogelijk weer uitschieters richting die 100km/h.

sat

Zoomen we even uit, dan zien we het het warmtefront ver doorlopen. Tot in Oostenrijk regent het momenteel. Ja, regen, want het gaat wel degelijk om een warmtefront.

1200

De webcambeelden van vandaag laten zien dat het onderin de dalen op veel plaatsen alweer groen wordt buiten de pistes zoals hier in Zell am See.

Isskogel

Nee, je moet het echt flink hoger zoeken momenteel om witte vlokken te zien vallen. Op de Isskogel in Gerlos bijvoorbeeld. Pistebully’s zijn er stevig in de weer, de stoeltjes van de liften wiegen er heen en weer en vlaggen staan er strak gespannen.

6664_2015-11-30_0745_ca04cdd858a23246

Maar speciaal voor de massa reageerders hier die elk jaar naar Skiwelt trekken dit beeld. Niet om hen te jennen, wel om erop te wijzen dat er wel degelijk sneeuw ligt. En dat is goed …

graphe6_1000___11.79245283018868_47.32793522267207_

…want dat zorgt ervoor dat de temperaturen er ’s nachts nog altijd onder het vriespunt duiken en de kunstsneeuwproductie kan blijven doorgaan. En Valentijn wees er in de reacties ook al op dat de compacte kunstsneeuw op de pistes echt wel blijft liggen in deze fase van het seizoen. Zo heeft de piste die Kitzbühel sinds eind oktober open heeft met opgeslagen sneeuw van vorig seizoen de warme fase van november prima doorstaan. Dus geen paniek voor de kerstgangers aub. Nergens voor nodig.

graphe3_1000___9_758490796359076_47_06396929165612_

Voor we verder gaan met de analyse van het weer, toch nog even in herinnering brengen waar het hier op deze site om gaat. We zijn hier allemaal winterliefhebbers, dus speuren we op de kaarten naar kansen op winterweer. Daarom dat we het hier ook altijd over die kansen hebben, en die kansen ook daadwerkelijk benadrukken, ook al zijn die kansen er pas op de lange termijn. Als je iemand bent die die langetermijn winterkansen maar wat gezever in de marge vindt of liever een zekere weersverwachting voor de komende twee dagen leest, dan vraag ik me eigenlijk af of je niet beter andere sites bezoekt. Die zijn daar echt in gespecialiseerd. Maar goed, laten we het heen en weer geroep in de reacties bij deze nu gewoon afsluiten en terug naar de positieve vibe van de site gaan. Afgesproken? OK, terug naar het weer. Op dit ensemble voor Vorarlberg zie je netjes de overgang naar de zachte fase waar we nu voor staan. En zoals gisteren al verwacht gaat de sneeuw er voor komende vrijdag steeds meer uit.

gfs-0-144

Ja, de kaarten zijn anti-winters momenteel. Hoge druk boven Zuid-Europa en de lage variant tussen IJsland en Scandinavië. De klassieke wintersituatie zeg maar. En we weten dat die bijzonder hardnekkig kan zijn.

gens-13-1-192

Zijn er dan kansen op een omslag? Niet meteen. Gisteren merkte ik al de huidige grote mobiliteit van de weersystemen op. Ga je binnen de ensemblekaarten kijken dan zie je af en toe mooie poging van drukstijgingen boven Scandinavië, …

gens-13-1-372

maar ook die pogingen houden het nooit langer dan enkele dagen vol zoals je hier op de vervolgkaart kan zien. Van enig uitzicht op duurzaam winterweer is de komende tijd dus absoluut geen sprake.

gfs-0-384

Nee, pas in het verre meteofictiegebied van GFS ontstaan er weer mooie ontwikkelingen. Maar dat is zoals geweten totaal onzinnig om daar nu al op af te gaan.

ECM1-240

Neen, de kaarten van EC zijn het meest realistische momenteel. Hier weer duidelijk de licht meanderende straalstroom te zien met dan af en toe de uitbreiding van het hoog tot over onze hoofden. Even wat rust en nachtelijke uitstraling (voor een paar dagen dan), en wie weet weer wat verse sneeuw in de Oostenrijkse Noordkant. Daar zullen we het voorlopig mee moeten doen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

81 reacties

Gesloten voor reacties.