DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Een prachtige zomervakantie kan hier van 20 juni tot en met 8 september.

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Hoge sneeuwgrens in Alpen, maar geen paniek voor kerstgangers aub

check ook eens

81 Reacties

 1. SpeedyC schreef:

  Bedankt voor het realisme Frederic, maar ook voor de positieve benadering. Het is pas 30 november! Kerst is nog ver weg en de kans dat het voor die tijd nog lekker gaat sneeuwen is erg groot. Wij zitten al jaren met kerst in de regio Dachstein en vrijwel altijd is het wit of wordt het wit met kerst. Gewoon blijven duimen! PS hoe staat het met Hajo zijn BV? Tijd voor een nieuwe Kerst BV!

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Kerst is nog ver weg…. Dat doet niets af aan het feit dat er ook nu al wintersporters naar toe gaan.!!. Zelf wilde ik bij veel sneeuw ff een paar dagen naar Hoch Krimml… doe ik nu niet (ga toch ook al met Kerst en medio maart)… Niet omdat het niet zou kunnen maar wrs zullen ze niet alle pisten opengooien en off piste is met beperkte sneeuwlaag asociaal en levensgevaarlijk…

 2. soesja schreef:

  Tja…in de VS nog steeds winter HAJO?
  Hoop dat zo rond 18 december omslaat……voor alle wintersportgebieden in Europa.
  We hebben nog effe…..enuh…..er hoeft maar één vlinder te zijn die het hele weersysteem op zijn kop zet toch?

 3. Joost Amsterdam schreef:

  @Frederic,
  Ik kan behoorlijk in jouw redenatie meegaan. IK vind trouwens jouw manier van het benaderen van het weer heel duidelijk en daarbij ook realistisch.
  Toch kan je volgens mij niet altijd maar volhouden dat deze site vooral gaat speuren naar de kaarten die dan wel winterverwachtingen geven. Ik denk dat het toch ten koste gaat van de stemming op deze site. Waarschijnlijk lijkt jullie aanpak op het geven van hoop. Ik denk dat het vooral regelmatig teleurstelling geeft. Dat kunnen jullie, vanuit jullie benadering zo niet voorkomen.
  Ik bemerk ook wat deze benadering met mij doet.
  Ik zou sterk willen pleiten voor voorspellingen die dichter bij de werkelijkheid liggen. Dat geeft minder teleurstellingen en dat maakt dat ook jullie site door iedereen bezocht kan worden en niet alleen maar door de hardnekkige positivo’s en/of weerdeskundigen.

 4. Stefan Kaptein schreef:

  Mooi bericht Frederic en precies zoals een weerbericht moet zijn. Realistisch en met een frisse blik in de toekomst, maar die toekomst niet verkondigen als de waarheid. Het is jammer dat we terug zakken naar de klassieke situatie waar de afgelopen winters steeds in terug gevallen zijn. Maar in tegenstelling tot wat SpeedyC zegt; Kerst is nog ver weg, ben ik daar toch wat terughoudender in. De weken gaan erg snel op weergebied. Voor je het weet zit je 10 dagen vast aan een patroon van warm water, en voor je het weet is het kerst. Er heerst dus nog geen paniek, maar een beetje balen mag toch wel. Ik heb nog een vraag over de kunstsneeuw. Waarom roept iedereen dat een laag kunstsneeuw beter bestand is tegen warmte dan aangereden natuursneeuw, is dat toch de vorm van de kristallen? Naar mijn mening zal sneeuw in welke vorm ook bij temperaturen boven de 0 graden Celcius gaan smelten (in de juiste condities, dauwpunten etc.). Reken daar het warme regenwater bij, en dan is een laag sneeuw in principe zo weg. De omgevingscondities zijn voor de kunstsneeuw en de natuursneeuw hetzelfde dus wat is dan toch het verschil in dooi?

  • Valentijn schreef:

   Ben geen techneut, maar het grote verschil tussen (aangereden) natuursneeuw en kunstsneeuw is volgens mij dat kunstsneeuw nóg veel compacter is en hier veel minder lucht tussen zit. Waardoor zowel regen als warmte hier minder vat op heeft/ in doordringt.

   • Roy schreef:

    Klopt en daarbij is Artificial Snow oftewel kunstsneeuw ook natter. Natuursneeuw veranderd als het niet kan smelten niet in ijs (wordt daarna wel wat compacter door inzakken) en is minder compact dan kunstsneeuw zoals Valentijn zegt want deze bevat meer lucht en deze lucht is ook weer een soort isolatie. De temperatuur van de sneeuw is daardoor relatief hoger dan de compactere natte kunstsneeuw. Je ziet ook vaak dat na verse sneeuwval dat er gelijk wordt uitgereden om de sneeuw aan te stampen zodat het compacter wordt en dan (vooral s’nachts) een lagere temperatuur ontwikkeld dat dan overdag veel minder snel vatbaar is door de inwendige opgebouwde koude. De nattere kunstsneeuw (vaak gemaakt bij temps net onder het vriespunt) is veel ‘ijziger’ en bevat minder lucht en is dus meteen al een stuk compacter. Vaak zie je ook dat er na een tijdje van warmer weer de pistes nog mooie witte baantjes zijn waar de natuursneeuw in de berm al begint te verdwijnen. Soms wordt er ook nog een eiwit aan toegevoegd om het smeltproces verder te vertragen maar dat is dacht ik in Europa niet toegestaan.. Dit is wat ik zo ongeveer kan toevoegen. Correcties en toevoegingen altijd welkom 🙂

    • Stefan Kaptein schreef:

     Bedankt voor de informatie. Dacht oom wel dat het aan de compactheid moest liggen en de vorm van de kristallen waardoor er minder lucht zit in kunstsneeuw. We gaan zien hoe de kunstsneeuw zich de komende periode gaat handhaven.

    • Skiwi schreef:

     Dat eiwit toevoegen is volgens mij wel toegelaten in Italië en dat is meteen ook één van de redenen waarom ze in Zuid-Tirol zo goed zijn met het prepareren van kunstsneeuw pistes.

 5. Winterfreak schreef:

  GFS 00 is ook weer met sneeuw aan het strooien

  [img]http://i67.tinypic.com/14vk23a.jpg[/img]

 6. Tjeerd schreef:

  Kijkend zo naar buiten zegt me gevoel een beetje “waar is de winter?”, maar gelukkig is het zo dat (bijna) elke regendruppel een sneeuwvlok is geweest op bepaalde hoogte, dus de winter kan gelukkig niet verder weg zijn dan een paar km naar boven. Over een paar weken naar Alpe d’Huez. Fijn dat er al behoorlijk wat sneeuw ligt, hopelijk komt er nog wat bij en valt er ook nog genoeg voor een ieder die ergens anders zit.

 7. Remko schreef:

  Ik houd van realistische berichten en die zie je hier. Ik denk dat veel bezoekers van deze site zich laten leiden door de soms pakkende titels. Lees de inhoud is mijn advies en weet dat de modellen het soms moeilijk hebben en er op de langere termijn wel eens naast kunnen zitten. Als je zo deze berichten leest, kun je uiteraard teleurgesteld zijn of worden. Weet dat de weermannen, waar zijn de vrouwen? , hun uiterste best doen. Weet ook dat de winters in Nederland meestal zacht en nat zullen zijn. Een witte Kerst is mooi maar een uitzondering. En voor de ski liefhebbers. Als er in de Aplenlanden te weinig is, kies dan voor Scandinavië als alternatief . Nu nog niet hoor!!! Stabiele Kou moet hier ook nog komen.

 8. Frederic schreef:

  GFS06 anders wel weer lekker. Gaat mee met EC00 en doet hoog richting LL uitbreiden met daarna weer een koudeuitbraak richting Alpen.
  Dus scenario voor eerste 10 dagen ligt vast. Daarna zijn er weer volop kansen 🙂

  • Stephan schreef:

   Heerlijk einde van de run wat betreft ons belgenland. Jammer dat het zover vooruit in meteofictie is. Maar hoop doet leven

  • Tjeerd schreef:

   Zou mooi zijn en vooral ook op tijd voor iedereen die in de kerstvakantie weggaat. Als ik me nog goed kan herinneren was er verleden jaar rond deze tijd helemaal nog geen zicht op enige winterse kaarten. Nu zijn ze er in ieder geval, wel ver weg, maar een beetje hopen op iets dat gaat komen is altijd fijn.

 9. maarten schreef:

  Ik las vorigeweek in de krant dat het nogal koud moet gaan worden na het weekend van sinterklaas,of is dat helaas.NIET waar?

  • Roy schreef:

   Dat was hoogstwaarschijnlijk op basis van het op dat moment op de kaarten staande Scandihoog. Deze gaat er zoals je nu waarschijnlijk wel weet helaas niet komen..

 10. Winterfreak schreef:

  Whow, zie die sneeuwinvasie eens in de nieuwe run van GFS

  [img]http://i66.tinypic.com/2utnvwg.jpg[/img]

  • Mark (de optimist) schreef:

   ja leuk. We hebben er alleen niks aan. Het ensemble biedt nog steeds zeer weinig hoop. Op 240 uur vrijwel allemaal antiwinters. De optimist ziet het voorlopig somber in. Het zal tussen 10 en 18 december moeten gebeuren voor de mensen die met de kerst weg zijn. Daarvoor lijkt onmogelijk. En eerlijk gezegd lijkt de kans tussen 10 en 18 december ook niet erg groot.

   • Jopie schreef:

    Ik ben het met je eens. Maar je kunt niet ontkennen dat het een ontzettend gave kaart is :).

   • nils schreef:

    Je hebt een verkeerd onderbuikgevoel!
    Wij gaan de 18e naar ???? (nog nader te beslissen)
    Ik heb meestal het geluk aan mijn zijde 🙂
    Duss… mark my words: Ergens tussen 14 en 19 december wordt het vanaf 1000m strak wit. Wel vooral west en noordkant.

   • Robert schreef:

    Rare zin trouwens: “De optimist ziet het voorlopig somber in” dan ben je dus voor eventjes een pessimist 😉

    Ik ben net zoals zovelen hier ook een realist, maar dagdromen is nog altijd leuker dan doemdenken, toch? Voelt in elk geval een stuk prettiger. Ik vind, zoals meerdere voor mij ook al aangegeven hebben, dat 5/6 dagen redelijk betrouwbaar is, daarna kan er van alles nog gebeuren. Neem nou dat scandihoog van een paar dagen geleden, de computers kwamen er mee op de proppen en in een keer: foetsie. Waarom zou het dan niet andersom kunnen gebeuren? Het blijven immers berekeningen en laat de natuur nou onberekenbaar zijn.

    Er zijn zoveel soorten mensen die op hun eigen manier naar dingen kijken, als we nou iedereen dat lekker laten doen en elkaar niet aanvallen op zijn/haar gevoel, dan wordt het allemaal een stukje vrolijker om ons heen (ook het lezen van de reacties alhier 🙂 )

    Rest mij te zeggen dat ik al jaren met plezier de berichten van de weermannen op WSWM lees en hier ook weer wat van geleerd heb (en nog steeds)!

    Ga zo door.

    • Mark (de optimist) schreef:

     Ik bedoelde “zelfs de optimist ziet het voorlopig somber in”.

     En dat scandihoog was (vrijwel) alleen te zien in de oper in de zeer lange termijn (alles boven 168 uur is lang in mijn ogen) en niet in de andere leden van het GFS. EC oper heeft nooit een scandi gehad. Ens van Ec volgens mij ook niet.

     Ben het wel met je eens dat het weer gelukkig niet altijd te voorspellen is. Echter zit het nu gewoon niet goed. Dit patroon is zeer hardnekkig.

     Bepaalde delen van de alpen hoeven zich overigens voorlopig geen zorgen te maken. Alles wat boven de 1400 meter ligt en waar al veel sneeuw is gevallen, dat is echt niet zomaar weg. Zuidalpen en sommige delen van Oostenrijk waar minder sneeuw ligt daarentegen is het allemaal nog niet zo gunstig.

     • Frederic schreef:

      Toch nog even een kleine toevoeging. Het Scandihoog ging niet om de oper van 1 run @Mark. Het was de vijfde run in 2,5 dagen die met hetzelfde verhaal kwam. Daarom dus.
      Woensdag noemde ik dat scenario nog onwaarschijnlijk en totaal ongeloofwaardig in de reacties. Maar vrijdag (toen ik het bericht erover schreef) na 5 keer in de hoofdrun te hebben gezeten en met kaarten die steeds extremer werden, moet je het daar gewoon over hebben, of dat nu in het ensemble terugkomt of niet. Punt.
      En ja, die vrijdagochtendrun was de laatste keer dat het Scandihoog in de OPER van GFS zat. Jammer dus.
      En nee, je hebt geen gelijk. Ook in het EC ensemble zat de mogelijkheid van het Scandihoog. Ik heb toen nog speciaal het luchtdrukensemble van Scandinavië van EC laten zien.
      En om 1 of andere reden denken een aantal mensen dat ik al ervan uitging dat dat Scandihoog er sowieso zou komen, terwijl ik in het bericht uitdrukkelijk heb gezegd dat je er niet op moest hopen, alleen dat het scenario kansrijker geworden was. Dus moest ik het kunnen overdoen zou ik terug identiek hetzelfde bericht hebben gemaakt.
      De enige terechte opmerking kwam van Erwin. Ik had het ensemble van de LL er nog moeten bijzetten om zo te laten zien dat de kansen erop echt wel laag waren, zeker de kansen op winterweer bij ons. Maar weet dat ik deze berichten louter als hobby schrijf en dat ik daarnaast ook nog echte job heb. Ik moest toen asap naar mijn werk vertrekken. Geen tijd meer voor gehad dus. Ik zat toen continu te denken: shit, nog zoveel minuten maar meer (een beetje zoals het bericht van vandaag eigenlijk 🙂 ). Dus wat dat betreft krijg je een grote mea culpa van mij.

     • Mark (de optimist) schreef:

      Ohnee hoor Frederic. Met je analyse was en is niks mis. Het was meer om robert erop te wijzen dat de modellen helemaal niet omgeslagen waren van een scandi naar een Euro. De modellen hebben namelijk nooit in het voordeel van een scandi gewezen en al helemaal niet in de betrouwbare termijn. Dus van een omslag was geen sprake. De meerderheid heeft gewoon gewonnen. Voor de rest ben ik het met je analyses altijd eens, al ben ik wel verrast dat het hoog op de oceaan toch aan de wandel is gegaan richting Europa. Had gehoopt dat de noordwestelijke stroming nog een paar weekjes zou aan houden.

     • Frederic schreef:

      Dat had ik ook gehoopt @Mark 😉 . Uiteindelijk is het maar een dikke week NW-hoogtestroming geworden

 11. Geert schreef:

  Ik wou even reageren…maar @Joost Amsterdam…ik kon het niet beter verwoorden. Je was me voor. Mijn complimenten voor je artikel en de goeie benadering @Frederic!!!

 12. michel schreef:

  Even wat anders maar wel in de lijn van de klimaattop in Parijs.

 13. getjo schreef:

  het is weer net als de laatste jaren tussen krijgen en willen zit vaak groot verschil en als ik naar een oud sinterklaasliedje luister dan hoor ik dat ook toen al Hoor de wind waait door de bomen enz. gewoon dus nog even geduld hebben

 14. nils schreef:

  De huidige sneeuwlaag op de pistes gaat het net overleven en dan 14,15 en 16 december een meter pow erbij!!
  Zooo kerstvakantie gered 🙂

 15. Maurice schreef:

  Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat heel veel dieren en planten het weer beter aanvoelen dan wij. Als er een koude winter komt, meer eikels aan de boom, Eekhoorns die meer opslaan, meer kans voor de eikels om weer nieuwe bomen te krijgen… Etc etc etc… Wespen in overvloed voor opslaan van suikers voor een koude winter… Wel of niet waar?! Leuke discussie!

  • Skiwi schreef:

   Ik ben bang dat je oorzaak en gevolg omdraait hiermee: het gedrag van dieren en groei van bomen en planten zijn eerder een gevolg van het weer in de periode (weken, maanden) daarvoor, dan dat ze zouden “voorspellen” wat het weer in de komende periode zal worden…

   Hoogstens kan het zijn dat er in de voorbije periode een bepaald waarpatroon was (dat tot dit gedrag heeft geleid) dat een grote(re) waarschijnlijkheid (verre van zekerheid) heeft om zicht verdere door te zetten.

   Maar dat is wel heel veel “als”, “zou”, “waarschijnlijk”, …
   Jammer maar helaas…

  • Remko schreef:

   In de jaren tachtig en negentig was er wen weerman in Brabant, kan niet direct op zijn naam komen, die alle verwachtingen op basis van de natuur deed en helemaal niet slecht. In die tijd kwam ik in contact met jagers die op basis van de kleur vacht, licht veel sneeuw op komst, en vetgehalte, veel vet lang koud, hun verwachtingen schetsten. Jammer dat de vele eikels en bessen toch geen garantie geven voor een koude winter. gedrag van mollen wel. maar ik kan geen garanties geven want statistieken zijn er niet.

 16. Jeroen1 schreef:

  Vorig jaar kwamen we met de kerstvakantie op vrijdag in een groen Filzmoos aan en de volgende dag werden we wakker in een winterwonderland. Dus ik maak me niet zo druk, het zal wel weer goedkomen

 17. Ronaldo schreef:

  Uitdaging van de dag:
  Autoruitje krabben in Oklahoma!
  (Via twitter)

 18. Martijn Hartgers schreef:

  @ ronaldo. Gewoon emmer kokend water erover! helpt super. hoef je echt geen ruit meer te krabben! 🙂

 19. Stefan Kaptein schreef:

  Ondertussen in Avenhorn…..gut, gut, gut……..wat regent ut. In het kader van Sinterklaas gedichtjes zullen we maar zeggen. Arme kids op de fiets vanuit Hoorn terug naar huis. Denk dat ik twee verzopen kids zo binnen ga krijgen.

 20. Spyfromthesky schreef:

  GFS run 6Z in het te verre fictie gebied lang niet slecht voor half december. Ik zag gisteren in de namiddag/avond ook al zo een run. Kunnen we dit niet even vasthouden.

  Nee, geen ultieme droomkaarten , maar je moet toch ergens mee beginnen waar je weer tevreden mee kan zijn :>).

  Spyfromthesky (Arnold).

 21. soesja schreef:

  Hmmmmm, nie schlech……!
  Donnerwetter.de
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/1127249221.jpeg[/img]

 22. SpeedyC schreef:

  Als ik zo wat webcams bekijk in met name (Oost) Oostenrijk dan zou ik zeggen dat @hajo zijn eerste BV verloren heeft. Als hij dan een 2e BV doet voor sneeuw met Kerst, dan zal hij die vast wel winnen!!!
  @soesja Laat die goedheiligman maar een groot pak van dat witte spul brengen 🙂

 23. eri schreef:

  hoor hier dikwijls zeggen dat het een droom start van de winter in de alpen is en daar ben ik het niet echt mee eens.

  1. veel sneeuw gevallen in gebieden die hoog liggen en waar toch veel minder Nederlanders naar toe gaan ( Frankrijk en Zwitserland ) Oostenrijk behalve de vorarlberg is echt niet heel veel.
  2. aankomende periode van 15 dagen hoge temps en ook wat regenbuien in Oostenrijk tot 2000 meter
  3. sneeuwkanonnen kunnen aankomende tijd echt niet volop draaien, is gewoon te warm
  3. mogelijk weer wat winters vanaf 15 december MAAR dat is ver weg heeel ver weg.

  kortom kerst is al dichtbij en het zal dan ook rond 15 december moeten gebeuren voor Oostenrijk ( dikke week voor kerst )

  en ja alles beter dan vorig jaar om deze tijd maar we leven in het nu en ik vind het voor Oostenrijk echt tegenvallen en dan vooral voor de vele lage skigebieden in Oostenrijk.

  • Valentijn schreef:

   @eri ik begrijp je gevoel wel aangaande een ‘droomstart’. Op zich was/is het dit ook wel. In een groot deel van de Alpen ligt veel sneeuw (behoudens de zuidalpen en oostelijk van de Arlberg). Veel gebieden hebben, zij het dankzij kunstsneeuw, vervroegd kunnen openen. Vergeet niet dat het eind november is en dat het dan zelden voorkomt dat er overal meters poeder liggen. Dat is echt eerder uitzondering dan regel. ‘Probleem’ is dat we zo ver vooruit kunnen (willen) kijken waardoor je eigenlijk voor dat goed en wel de winterperiode is afgelopen alweer teleurgesteld bent over de warme kaarten daarna. Dat is zonde want daardoor vergeten we te genieten van het moment dat het wél winter is!

   De eerste kerstweek is per definitie spanning! Het ene jaar openen de pistes een week voor de kerst, het andere een paar weken eerder. Dit jaar gelukkig een paar weken eerder. Laat je niet gek maken door de modellen en zeer lange prognoses. Tot 5-6 dagen vooruit is niks zeker. De kans is statistisch erg groot dat het vanaf half december gaat omslaan en dan hebben we het Weihnachtstauwetter tenminste nu al gehad. Een droomstart in Oostenrijk is wellicht wat overdreven, maar een goede start mag het wel genoemd worden 🙂

   • eri schreef:

    een goede start vind ik al rieeler dan een droom start.

    want er zullen toch nog heel wat koude dagen met sneeuw of kunstsneeuw nodig zijn om met de kerst goed ski omstandigheden te hebben EN met echte sneeuw is het witte kerst plaatje helemaal compleet.

    GFS12 laat dit ook op 14/15 december gebeuren MAAR is echt nog fictie maar het kan er maar opstaan

 24. Frederic schreef:

  Niets nieuws bij GFS12 vanavond. Een mislukte uitbreiding van het Eurohoog richting het noorden. Pas in verre meteofictie leuke kaarten.

 25. Ab schreef:

  Opnieuw komt de GFS nu de 12z met toenemende hogedruk boven Groenland en Ijsland richting half december op de kaarten met wederom een kans op arctische kou uitbraak vanuit het hoge noorden richting west-Europa met sneeuwkansen.
  Het is en blijft meteofiction gezien de termijn dus hecht er dan ook geen waarde aan maar beschouw het als virtuele voorpret 😉 Ik doe dat dus vaak omdat ik toch weet dat zulke kaarten makkelijk weer kunnen verdwijnen gezien de termijn maar je hoopt natuurlijk dat ze blijven terugkeren in nog betere vorm en nog uitkomen ook 😉 htttp://wintersportweerman.nl/wp-content/images/7348598125.png

 26. Erika schreef:

  Bedankt heren, voor jullie heerlijke site. Ik geniet er elke dag van. Zoner maar vooral winter! Tja, het weer gaat z’n eigen gang. Dat is mooi.. Maarr, als we tóch mogen hopen: in LL iets kouder, mooi wit laagje en daarna stevige vorst! Er zijn kinderen die nog nooit geschaatst hebben! En anders, net als ik, zei de bofkont: op naar de Alpen over een maand. Al jaren ga ik naar Obergurgl en/of Sölden. En elk jaar genoeg sneeuw. Vertrouwen!

 27. Spyfromthesky schreef:

  GFS 12 Z volgens mij een lichte variatie op die van GFS 6Z. Afwijkingen zijn niet zo groot.
  En toch als ik naar die drukverdelingen kijk rond 15/16 december, dan valt de verstrooiing mij wel mee. Dat wil zeggen dat er wat meerdere grotere en kleinere drukgebieden zijn.

  Als dit nog een paar keer in de runs blijft terugkomen, natuurlijk zonder uitstel in dagen, dan wil ik het een kans geven.

  Spyfromthesky (Arnold).

 28. Frederic schreef:

  EC12 is lekker consequent bezig. Uitbreidende en zich verder ontwikkeldende hogedruk die door steeds meer meanderende straalstroom naar het noorden opschuift, en uiteindelijk ook op hoogte zoveel warmte naar het noorden brengt dat ook daar een soort van Scandihoog ontstaat.

 29. den schreef:

  neigt ec naar drukopbouw boven scandinavie op +240 ?

  • Frederic schreef:

   het zou toch niet waar zijn zeker 🙂
   In ieder geval ligt het volledig in lijn met het begin van een meanderende straalstroom die we vrijdag al in de kaarten zagen.

 30. Ab schreef:

  Waar het bij GFS 12z mislukt vwb hogedruk ruggetje van azoor dat uitbreid naar het noorden toe op 192h vooruit en het bij GFS dus een verlengde westenwind is pakt EC 12z het veel beter op met hier meer WA naar het noorden toe gedrukt en en vervolgens op het end dag 9/10 (216/240h vooruit) een scandi hoogje in de maak. Toch weer totaal anders dan GFS vanaf dag 7 al.
  Heerlijk zo die onzekerheid zo kan er tenminste nog een verrassing uit de hoge hoed getoverd worden 🙂
  Hier die ””meteofictionkaart” van EC 12z 😉 https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/7363893454.png

   • Jopie schreef:

    Grappig dat jij dit nu opvalt. Ik had de ECMF nog niet gezien. Maar heb een tijdje naar de GFS 12 uur vandaag zitten staren. Ik vind de overgang van voor 240 naar daarna wat vreemd omdat een blokkade in de maak leek. Kijk maar eens terug. Die wordt afgebroken en kwam uiteindelijk later wel weer terug. Leuk om te zien dat ECMWF hem nu wel oppakt. Biedt veel perspectief

    • Ab schreef:

     @Jopie, daarom vond ik ook vermeldingswaard om te noemen die grote verschillen waar het dus bij GFS 12z mislukt die poging op dag 8 a 9 lukt het bij EC 12z dus wel door meer WA (warmte advectie) op hoogte. En EC laat dit nu toch al een paar runs oprij zien op het end ruggetje van azorenhoog dat probeert uit te breiden naar Scandinavie toe.
     Leuk zo die onzekerheid wat meteen ook weer wat spanning met zich meebrengt de komende runs 🙂

 31. Michael schreef:

  In afwachting van de betere winterkaarten even een oud artikel opgezocht op wswm.nl van Horst Nöbl uit Saalfelden. Deze bijenman heeft de laatste dag van oktober zijn winter prognose gelanceerd.

  Waarde: Nul maar deze beste man is tot op heden spot on!
  Leuk om in de gaten te houden.

  November: “Zu Beginn noch herbstlich schön, ab Mitte November starker Temperaturrückgang und erster Schnee.

  Dezember: “Zunächst etwas wämer (verfrühtes Weihnachtstauwetter), bald aber neue Schneefälle und in der letzten Dekade (Weihnachten) kalt und tief winterlich, Schneehöhen durchschnittlich 25 bis 35 cm, am 24. Dezember 30 bis 40 cm.”

  Jänner: In der ersten Hälfte die tiefsten Temperaturen des heurigen Winters, Schneefälle und hochwinterliche Verhältnisse, gegen Ende steigen die Temperaturen wieder über den Mittelwert, Schneehöhen durchschnittlich 50 bis 60 cm.

  Februar: Zu Beginn schön und warm, Mitte des Monats starke Schneefälle, kurzfristig wird die Höchstschneehöhe von rund 1 m erreicht, durchschnittlich 60 bis 70 cm.

  März: Schönwetter und durchgehend starke Aufwärtsentwicklung der Temperaturen mit dem Höhepunkt in der dritten Dekade (Ostern), Schneehöhen zu Beginn 60 cm, am Ende 0 cm.

  April: Temperaturrückgang mit Schlechtwetter und Schnee im Gebirge, erst Ende des Monats frühlingshaft mit hohen Temperaturen.

  Ik doe het ervoor! Jij?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Nou die sneeuwhoogte in maart (begin maar zeker einde) bevalt me niet zo…. is dan wel voor Saalfelden (berg- of dalstation?)… maar toch…

 32. Roy schreef:

  Het is mij ontgaan en of het hier al gemeld was weet ik ook zo even niet maar zo ja dan mijn verontschuldiging voor het herhalen:

  Afgelopen week zijn de World Ski Awards uitgereikt en is Kitzbühel (Oostenrijk) gekozen tot beste Skiresort 2015 van de wereld. Waar vorig jaar nog Valthorens won krijgt ze nu nog wel de prijs voor beste ski resort van Frankrijk. Beste ski resort van Italie is Val Gardena geworden en van Duitsland Garmisch-Partenkirchen. Leuk om te vermelden is ook dat er ook een prijs naar Nederland ging! Sunweb mag zich een jaar lang verheugen want ze zijn gekozen tot beste Ski Tour Operator van de wereld. Voor de genomineerden en de winnaars kun je hier de hele lijst vinden zoals oa werelds beste hotel.. : http://worldskiawards.com/winners/2015

 33. den schreef:

  hagel buitje in argentinie op 9 nov 2015
  https://www.youtube.com/watch?v=yzIn2qaElFY
  en dan nog een tip “hoe bescherm je je auto tegen zo hagel bui”
  https://www.youtube.com/watch?v=ToQ4Tzq97Pw
  🙂

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.