Nu we dichterbij komen zien we in het Harmonie model van het KNMI en het Cosmo model van de Duitse weerdienst veel meer detail over waar wanneer en hoe de sneeuw gaat vallen. Hierboven uit het Harmonie model de optelsom van droge sneeuw, korrelsneeuw en hagel goed in beeld. De gebieden met meer dan 25cm liggen over de grens in Duitsland en tippen Limburg net even aan.

In deze animatie zien we ze los: de “graupel” apart natuurlijk iets meer in het zuiden; de droge sneeuw met zwaartepunt Twente en Noord-Hollandse kust; en de optelsom van beiden. En dan voor maandagochtend. In de weet dat het midden van Nederland tot dinsdagochtend nog zeker 5 à 10cm kan verwachten. Dit is wel wat er valt en niet wat er blijft liggen. Niet het uiteindelijke sneeuwdek… maar die heb ik ook!

Zelfde moment, maandagochtend, zelfde model, zelfde legenda. Nu wat er afgezien van de verstuivingen in je achtertuin ligt dan. Nergens meer dan 15cm dan. Of zien we in Zeeland een paar puntjes grijs? Ja ik denk het. Gisteren al opgemerkt dat Zeeland en winnaar wordt. verder met en boog en zone van Tilburg naar Groningen waar maar 5cm valt. Afgezien van de verstuivingen!Het COSMO model hebben we maar 27 uur vooruit. Tot morgenmiddag dus. Hier een waaier over het midden van Nederland met 10 tot 15cm sneeuw op de grond. Stuwingszones rond het Sauerland stomen op naar 40cm of zelfs 60cm.

En afsluitend nog de actuele korte en lange termijn analyse:

Actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles hierrr.

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Gisteren zeer veel maar ook vandaag weer. Dus die blokkeer je niet.

Doneer

Persoonlijke informatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

3 reacties

Jarno · 6 februari 2021 op 12:56

KNMI Geeft nu ook code rood voor heel Nederland! Het noorden gaat van geel naar rood, wow!
Niet eerder voorgekomen dat heel Nederland code rood krijgt voor winterweer volgens mij!

SnowMil · 6 februari 2021 op 14:42

Nog rekening houden met een bruin toplaagje?! Zie hier Ordino Arcalis: https://twitter.com/anntramun/status/1357960084643606529?s=21

Gesloten voor reacties.