Zullen de hoofden drastisch van kleur verschillen tussen diegenen die voor de Franse Alpen of Wallis hebben gekozen in de eerste krokusweek versus diegenen die in Oostenrijk of Oost-Zwitserland (plus Duitsland en Tsjechië) zitten? Hierboven St. Martin de Belleville het moederdorp van Les Menuires en Val Thorens. Pas vrijdag is hier weer kans op bewolking al naar gelang welk scenario gaat winnen!

badmitterndorf1602

En dan Bad Mitterndorf bij Die Tauplitz. En het is daar niet eens dalnevel. Ook hogerop is het bewolkt. Dat geld eigenlijk voor heel Oostenrijk. Zwitserland is ook heel mooi vandaag en maandag en dinsdag ook, maar dan gaat het “mis” met het Oostzee-front. Oostenrijk krijgt maandag en misschien ook dinsdag een mooie zonnige dag. Dus het valt mee met de oneerlijkheid. De zuidkant – ons gezin rijdt in de nacht op maandag naar Livigno – is maandag, dinsdag en woensdag strak blauw. Donderdag piept de Oostzee sneeuw over de hoofdkam en dus sneeuwt het dan licht. Verder kijken heeft eigenlijk weinig zin.

hochwurzen

Ik surfte nog even rond voor cams van de WK Schladming. Kwam ik deze tegen: Hochwurzen. Wat een plaat. Dan is een beetje bewolking echt goed te doen… en ook beter voor de huid.[dc_slider slider=”11239″ captions=”true”]We kunnen ook nog even nagenieten van de temperatuurcrash aan het einde van de laatste GFS18u. Een hele vreemde run: zie ensemble voor De Bilt. Wat we er van kunnen leren is dat er vanuit het nieuwe plateau dat we woensdag bereiken verrassingen in beide richtingen mogelijk zijn. Enne o ja. Gisteren herinnerde Leo ons aan het extreme winterweer van maart 2005: 50cm sneeuwhoogte Friesland. Lees ff bij op knmi site.

1602-00Europe_2013021600_t2m_156

Op de langere termijn is het Europese weermodel nog steeds op winterse koers met een zéér stabiel Scandinavisch hogedrukgebied. Binnen het Amerikaanse model is het uiterst onwaarschijnlijk dat we vanaf de aanstaande vriezende periode doorwinteren tot de maandwisseling. Binnen het Europese model is dit zeer goed denkbaar en zijn de verstoringen puur van zeer tijdelijke aard. Of het genoeg zal zijn om op de schaats te komen… vooralsnog een zeer kleine kans. Maar duimen mag!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.