Dit was toch wel een van de meest bijzondere dingen die ik ooit op een berg heb zien staan. Een kruis was ik wel gewend maar zo groot en waar je ook nog naar binnen kan? Boven de Pillersee kan het in het bescheiden skigebiedje. Bijzonder gezicht was het wel.

En wat hebben ze daar een sneeuw… Ik heb nog nooit van m’n leven zulke hoge sneeuwmuren gezien. Onze allerminst bescheiden SUV kwam er bij lange na niet bovenuit. Zie je het kruis rechtsboven? Ja groot heh.

De sneeuw werd nu deze nog redelijk luchtig was van de daken geruimd met een (ja echt) kraan! Er waren er 2 continu bezig en bulldozers reden af en aan om de sneeuw te verplaatsen naar plekken waren het ongestoord kan wegsmelten in mei ofzo, dat op nog geen 1000m hoogte.

Zie hier de beelden die wij live schoten. Uniek!

We sloten af in Fieberbrunn waar in de 2e krokusweek de absolute top van de freeride wereld op bezoek komt in de Freeride World Tour wedstrijd. Over echt spektakel gesproken!

Zoals we zagen eerst nog wat bewolking in Oostenrijk maar later volop zon, net als in Zwitserland al 2 dagen waar we weer warme plaatjes vandaan krijgen. Sneeuw was nog gewoon in perfecte staat ondanks de zon!

En meer Zwitserland met de meest karakteristieke berg van misschien wel de wereld. Skiwi gaat er in april nog eens langs, vergeet ons geen plaatjes daarvandaan te sturen, ik ben jaloers.

En we gaan de avond in in Frankrijk. Iemand daar ter plaatse? Hoe zijn de condities en hoe ligt de sneeuw er daar bij? Valloire is in ieder geval schitterend om naar te kijken.

Dat het een prima weertje is toont Michael ons uit Champoussin (bijna Frankrijk), de kinderen genieten zichtbaar van een ijsje!

Een geweldig stabiel hoog bouwt zich op boven Europa en weet voorlopig niet van wijken. Bij Polen hangt nog een zwak koude frontje maar dat zal een dezer dagen oplossen in de uitbreidende hoge druk.

De kou wordt daarmee weggeduwd naar de Balkan en Turkije, de Lage Landen al helemaal in de warmte. Worden droomdagen op de stranden en in de bossen, wie gaat er op uit in het zonnetje?

Nu ook het EC vast houdt aan warmte moeten we de winterhoop even in de exotische modellen opzoeken of zelfs even in de ijskast zetten. Alhoewel, het EC houdt de kou uit het oosten wel dichtbij voor de Alpen. Maargoed exotische modellen:

De GFS hoofdrun in de diepe meteofictie bijvoorbeeld. Vocht vanaf de oceaan en een draaiende stroming naar noordoost. Sneeuwval tot diep in de dalen aan de noordkant. Top, ik teken ervoor!

Over exotische modellen gesproken: de GFS para. Erg hoog vette worsten/dode mussen gehalte meestal. Maar ach wie niet waagt wie niet wint dus gooi m er maar gewoon in. Het hoog een stuk zwakker dan in de andere modellen, koudebel uit het oosten. stop deze lekker onder je kussen en hij staat morgen ineens in alle hoofdruns!

En waar krijgen ze wel de volle laag? Al het vocht gaat over ons hoog richting Noorwegen bij een rollercoaster temperatuur. Ziet er wel intens uit, gelukkig zijn ze wel wat gewend daar. De zon zal even weg blijven. Maar wat wordt het concreet voor de Alpen in de voorjaarsvakanties?

  • Uitzonderlijk zonnig begin van de vakantie!
  • Nachtvorst boven de pistes, overdag dooi
  • Vermijd zuidhellingen in de middag maar geniet van de terrasjes!

Vergeet je zonnebrand niet en geniet 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

32 reacties

Gesloten voor reacties.