hunau1001

Logisch dat Daan2 het meest verpletterend heeft gewerkt in de Wintersport-Arena Sauerland. Dit is echt een slagveld. Kijk dat de sneeuw in Zuid-Nederland intussen is weggedooid is jammer. Maar hier gaat het om werk en inkomen voor duizenden. En waardevermindering van geboekte vakanties door tienduizenden. In een reactie van Harry van den Berg zie je dat hij inschat dat het morgen toch nog weer aardig voor elkaar zal zijn met de “hoofdas” van belangrijkse pistes in Winterberg. Bekijken we morgen zeker ff. Ook in de Alpen heeft het gespookt en blijft het spoken. De komende uren geldt in Oostenrijk nog een stormwaarschuwing…

Snowqueen meldt:

De pisten in Altenmarkt hebben enorm te lijden gehad van een nacht gietende regen en een dag extreme lente-achtige temperaturen, om 14.00 gingen de gondelliften dicht van wege de wind, veel stukken pisten bezaaid met takken, dennennaalden, zand en ander afgewaaid spul. om 16.30 was het nog 12 graden in het dorp. Stalend mooi weer, dat wel. Dus geen sneeuwwolken in de lucht voorlopig. Jammer, tot gisteren waren de pisten hier goed, ook met slechts30 cm sneeuw, maar nu…ai ai…morgen zien we wel…

Morgen zien we inderdaad…. het zal sneeuwen…. het Oostenrijkse weerbericht laat geen ruimte voor twijfel:

Von Mitternacht an regnet oder schneit es an der gesamten Alpennordseite und im Osten. Schnee fällt allmählich unter 1000m. Die Temperaturen sinken auf plus 10 bis minus 4 Grad, frostig wird es vor allem in einigen Tälern im Süden.

Morgen, Sonntag
Bis Mittag wird es im Großteil Österreichs regnen oder schneien, die Schneefallgrenze sinkt auf 900 bis 300, bis auf 300m im Osten. Zu Mittag hat es minus 1 bis plus 8 Grad. In 2000m kühlt es auf bis zu minus 10 Grad ab. Morgen Nachmittag gibt es an der Nordseite der Alpen von Vorarlberg bis ins Mostviertel noch weitere Schauer. Im Osten und Süden aber setzt sich meist die Sonne durch. Aber gerade im Wiener Becken, im südöstlichen Niederösterreich, in der Steiermark und generell im Bereich der Hohen Tauern lebt noch einmal Sturm mit Böen von über 100 km/h auf.

Übermorgen, Montag
In vielen Regionen immer noch kräftiger Westwind, in der Osthälfte sind noch einmal Sturmböen bis etwa 100km/h möglich. An der Alpennordseite gibt es zunächst noch einzelne Schneeschauer, meist ist es aber trocken und im Tagesverlauf zumindest zeitweise sonnig.

Het Franse weerbericht zegt:

De plus en plus couvert à l’approche de la perturbation. Les premières pluies arrivent en première partie de nuit au Nord, se généralisant qu’en seconde partie de nuit. La limite pluie neige descend rapidement à 1400 mètres en fin de nuit.

Prévisions du Dimanche 11 Janvier 2015
Pluies modérées le matin, avec une limite pluie neige qui continue de descendre, vers 1000 mètres en milieu de matinée. A la mi-journée, la perturbation sera passée. Retour rapide d’éclaircies en vallées et plaines, alors que les sommets restent sous les nuages. Il fait plus froid, et les quelques averses résiduelles rares amènent des flocons à 800 mètres. La nuit suivante, le ciel de dégage.

Natuurlijk lopen de Franse Alpen voor en stopt het daar eerder. Vannacht in de Franse Alpen dus al sneeuw boven 1400m morgen dalend naar 1000m. In Oostenrijk verder dalend naar 300m. En daar doorsneeuwend tot maandagochtend…

sneeuwkaart1210

Hier zie je de laatste berekende verdeling. We zien weer het typische geblokte patroon met ook zones die pech zullen hebben. Zeker zullen we ook lokaal weer plaatjes à la Tom krijgen. Van kleinere zones waar gewoon 40cm is gevallen.

En dan komt Charlie. Inmiddels is mijn breedband gefixed en heb ik met UPC 20Mb/s uploadsnelheid. Leuk om te zien hoe snel je dan zo’n sequence op Youtube hebt staan. Volgende keer zal ik er een verhaaltje bij vertellen. Zie nu hoe mooi Charlie op de kaart staat. Als een loepzuivere sneeuwsandwich rond 16 januari.

ecaccu1001-12

En dan komen we in het Europese model tot deze accumulatie en dat is echt grotendeels sneeuw!

gfsaccu1001-12

En in het Amerikaanse model tot dit… we maken een sprongetje naar het Midden-Oosten… in de video hierboven zie je dat het daar op dit moment dumpt met Lake Effect Snow zoals door Ronaldo gisteravond netjes aangekondigd en beschreven

israel1001b

 

israel1001a

Marco schrijft: “Van familie van mijn vrouw krijg ik een update dat er 80cm gevallen is op de zeer strategisch gelege Golan Hights. Waar overigens ook een skigebied is. Maar is gesloten wegens storm!”

Meer volgt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.