hunau1001

Logisch dat Daan2 het meest verpletterend heeft gewerkt in de Wintersport-Arena Sauerland. Dit is echt een slagveld. Kijk dat de sneeuw in Zuid-Nederland intussen is weggedooid is jammer. Maar hier gaat het om werk en inkomen voor duizenden. En waardevermindering van geboekte vakanties door tienduizenden. In een reactie van Harry van den Berg zie je dat hij inschat dat het morgen toch nog weer aardig voor elkaar zal zijn met de “hoofdas” van belangrijkse pistes in Winterberg. Bekijken we morgen zeker ff. Ook in de Alpen heeft het gespookt en blijft het spoken. De komende uren geldt in Oostenrijk nog een stormwaarschuwing…

Snowqueen meldt:

De pisten in Altenmarkt hebben enorm te lijden gehad van een nacht gietende regen en een dag extreme lente-achtige temperaturen, om 14.00 gingen de gondelliften dicht van wege de wind, veel stukken pisten bezaaid met takken, dennennaalden, zand en ander afgewaaid spul. om 16.30 was het nog 12 graden in het dorp. Stalend mooi weer, dat wel. Dus geen sneeuwwolken in de lucht voorlopig. Jammer, tot gisteren waren de pisten hier goed, ook met slechts30 cm sneeuw, maar nu…ai ai…morgen zien we wel…

Morgen zien we inderdaad…. het zal sneeuwen…. het Oostenrijkse weerbericht laat geen ruimte voor twijfel:

Von Mitternacht an regnet oder schneit es an der gesamten Alpennordseite und im Osten. Schnee fällt allmählich unter 1000m. Die Temperaturen sinken auf plus 10 bis minus 4 Grad, frostig wird es vor allem in einigen Tälern im Süden.

Morgen, Sonntag
Bis Mittag wird es im Großteil Österreichs regnen oder schneien, die Schneefallgrenze sinkt auf 900 bis 300, bis auf 300m im Osten. Zu Mittag hat es minus 1 bis plus 8 Grad. In 2000m kühlt es auf bis zu minus 10 Grad ab. Morgen Nachmittag gibt es an der Nordseite der Alpen von Vorarlberg bis ins Mostviertel noch weitere Schauer. Im Osten und Süden aber setzt sich meist die Sonne durch. Aber gerade im Wiener Becken, im südöstlichen Niederösterreich, in der Steiermark und generell im Bereich der Hohen Tauern lebt noch einmal Sturm mit Böen von über 100 km/h auf.

Übermorgen, Montag
In vielen Regionen immer noch kräftiger Westwind, in der Osthälfte sind noch einmal Sturmböen bis etwa 100km/h möglich. An der Alpennordseite gibt es zunächst noch einzelne Schneeschauer, meist ist es aber trocken und im Tagesverlauf zumindest zeitweise sonnig.

Het Franse weerbericht zegt:

De plus en plus couvert à l’approche de la perturbation. Les premières pluies arrivent en première partie de nuit au Nord, se généralisant qu’en seconde partie de nuit. La limite pluie neige descend rapidement à 1400 mètres en fin de nuit.

Prévisions du Dimanche 11 Janvier 2015
Pluies modérées le matin, avec une limite pluie neige qui continue de descendre, vers 1000 mètres en milieu de matinée. A la mi-journée, la perturbation sera passée. Retour rapide d’éclaircies en vallées et plaines, alors que les sommets restent sous les nuages. Il fait plus froid, et les quelques averses résiduelles rares amènent des flocons à 800 mètres. La nuit suivante, le ciel de dégage.

Natuurlijk lopen de Franse Alpen voor en stopt het daar eerder. Vannacht in de Franse Alpen dus al sneeuw boven 1400m morgen dalend naar 1000m. In Oostenrijk verder dalend naar 300m. En daar doorsneeuwend tot maandagochtend…

sneeuwkaart1210

Hier zie je de laatste berekende verdeling. We zien weer het typische geblokte patroon met ook zones die pech zullen hebben. Zeker zullen we ook lokaal weer plaatjes à la Tom krijgen. Van kleinere zones waar gewoon 40cm is gevallen.

En dan komt Charlie. Inmiddels is mijn breedband gefixed en heb ik met UPC 20Mb/s uploadsnelheid. Leuk om te zien hoe snel je dan zo’n sequence op Youtube hebt staan. Volgende keer zal ik er een verhaaltje bij vertellen. Zie nu hoe mooi Charlie op de kaart staat. Als een loepzuivere sneeuwsandwich rond 16 januari.

ecaccu1001-12

En dan komen we in het Europese model tot deze accumulatie en dat is echt grotendeels sneeuw!

gfsaccu1001-12

En in het Amerikaanse model tot dit… we maken een sprongetje naar het Midden-Oosten… in de video hierboven zie je dat het daar op dit moment dumpt met Lake Effect Snow zoals door Ronaldo gisteravond netjes aangekondigd en beschreven

israel1001b

 

israel1001a

Marco schrijft: “Van familie van mijn vrouw krijg ik een update dat er 80cm gevallen is op de zeer strategisch gelege Golan Hights. Waar overigens ook een skigebied is. Maar is gesloten wegens storm!”

Meer volgt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.