die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Die Tauplitz
Lees verder >

Een vakantie bestemming met veel rust. Wandelwegen door schitterende bloemenweiden vol met, fietsroutes en uitdagende trails voor mountainbikers.

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

Hoeveel sneeuw valt er dinsdag aan de Oostenrijkse Noordkant?

check ook eens

83 Reacties

 1. Frederic schreef:

  Intussen is de nieuwe ICON alweer binnen … maar die gaat uit van bijna niets, op wat gedwarrel na:

 2. Martijn sonnenberg schreef:

  Wow! Wat doet gfs tot nu toe? De cirkelzaag depressie die in de eerdere runs (en bij ICON) de ZW-stroming activeert is in zijn geheel afwezig gebleven tot komende week. Gaat GFS ons nu ineens een ijskonijn uit de hoed trekken?
  De run tot nu toe bekend eindigt zo:

  http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=126&mode=0

 3. Ab schreef:

  GFS 12z run tapt uit een hele andere vaatje en dat al vanaf 96h vooruit. Want dat depressie boven de oceaan diept hier amper uit en krijgt het aardig moeillijk tegen het hogedruk ten noorden van de LL. Met dan deze kaart tot gevolg op 120h vooruit en daardoor aanhoudende aflandige wind uit de oosthoek https://www.mupload.nl/img/qewzceq.png

 4. Frederic schreef:

  Bespreken maar @heren 🙂

 5. Snowfever schreef:

  Betekent dit dat we ook in de Lage Landen langer de kou kunnen vasthouden?

  • Frederic schreef:

   nee. Tot de 28e oostelijke winden werd 5 dagen geleden al door GFS aangegeven. En die 28e staat nog altijd als kantelpunt. Dus vanaf de 29e is het over.

 6. Geert schreef:

  New York beleeft waarschijnlijk z’n koudste Thanksgiving ooit! Maar dan wordt het opnieuw snel een pak zachter aan de Amerikaanse oostkust. Betere kaarten dan ook voor een vervolg van de koude/winterkansen in Europa??

  • Frederic schreef:

   Haha. Dromen mag @Geert 😉
   Zelf geloof ik niet in die theorie, gewoon omdat hij meer niet dan wel op gaat. Ook vandaag weer trouwens. Te koud in New York … maar ook in de Lage Landen:

 7. Snowfever schreef:

  Ik weet dat Hajo jaren geleden eens heeft geopperd heeft om een keer een bijeenkomst te organiseren. Waarbij de leken onder ons wat meer uitleg kunnen krijgen over het interpreteren van de weerkaarten. Zou dit nog een keer een optie zijn?

 8. nils schreef:

  Ik ga me ondertussen toch oriënteren op een zuidkantwintersport tijdens de kerst… Na jaren van boeken nu weer eens last minute. Dat brengt dan wel weer keuzestress met zich mee 😉

 9. Marcel www.weerstationluyksgestel.nl schreef:

  Vanuit een zonnig Luyksgestel denk ik dat er een mooi pak gaat vallen aan de noordzijde van de alpen.
  Zou wel eens tijd gaan worden.
  Wordt weer webcamstaten ipv lantaarnpaalstaren.

  Marcel
  http://www.weerstationluyksgestel.nl

 10. Raymond schreef:

  Komt toch vaak uit, winter aan de overkant van de plas dan gebeurt her hier niet!

 11. Frederic schreef:

  Ondertussen hogerop in de stratosfeer … Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van iets heel moois:

 12. Hans schreef:

  De modellen flippen wat af. GFS met een andere optie rond de 27e……….. en GEFS komt met een mooie kaart 8 december………….

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gens-0-1-384-2.png[/img]

 13. qlubtempo schreef:

  Man man heerlijk die spanning, zou mooi zijn als we zaterdag een weerbericht kunnen krijgen met als titel: “Alpen noordkant maken zich op voor sneeuwbom op dinsdag”.
  Moeten de modellen Nog wel even de goede kant op vallen, 2 dagen geleden leek de hoop vervlogen en nu weer volop kansen.

 14. Martijn sonnenberg schreef:

  Gfs staat voorlopig alleen met de uitstel (afstel?) zuidstroming . Benieuwd waar EC zo mee komt

  • Henrik schreef:

   Neehoor vrijwel alle modellen laten dit zien. GFS heeft nu ook de handdoek geworpen, nog een enkel petertje gast voor verlenging. Rest van de members geeft ZW stroming zonder dat het heel ‘warm’ wordt. Gemiddeld volgende week qua max temp graad of 7/8

   • Hans schreef:

    Ja helaas wel. Tóch hou ik een slag om de arm………….. kou blijft om de hoek!! Kan ook héél snel terug zijn.
    Vwb de dubbele cijfers: blijf volhouden = hopen = geloven dat die er niet komen.

 15. Frederic schreef:

  Terug even over de sneeuw nu dinsdag:
  GFS12 geeft amper iets voor de Noordkant, door die windrichting die net die zuidelijke component heeft:

 16. Martijn sonnenberg schreef:

  `Die pluim van @Ronaldo is wel een typisch golvend patroontje en toont de extreme uitbijter. Leuk gedachte-experiment voor de ‘warmte komt altijd uit’ leden van deze gemeenschap. Kijk of die 2 december het inderdaad plenst tot 2500 mtr hoogte. Ik denk namelijk dat in die indruk ook de nodige psychologie zit

 17. Ronaldo schreef:

  Hoofdrun ECMWF ook hoog in de pluim vanaf woensdag. Grote kans op flinke verzachting vanaf 28-11. De spreiding is immens dus de troef is er nog niet uit! Mijn gevoel zegt me dat we naar gemiddelde waarden van zo’n 8°C gaan. En dat is vrij normaal voor deze tijd.
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/221118-eps_pluim_tt_06260.png[/img]

  • Henrik schreef:

   Lijkt toch richting de dubbele cijfers te gaan volgende week. Helaas. De echte verzachting in deze pluim treedt volgende week donderdag op. Dat duurt nog een week maar ben bang dat dit er wel van gaat komen.

   • Stefan Kaptein schreef:

    Ik heb hier aan boord de beschikking over weerkaarten en voorspellingen van StormGeo en vanaf volgende week donderdag is de wind in de zuidwest hoek gedraaid en gaat het flink waaien. Is nog ver weg maar als ik de laatste dagen naar de pluimen kijk is mijn conclusie dat de warmte eraan komt. Al is de spreiding in de pluimen nog groot, het gemiddelde geeft toch een stijgende lijn richting dubbele cijfers. Nu interesseren de lage landen mij niet zo, de alpen daar moet het gebeuren dus dat vind ik belangrijk, maar zo heeft ieder hier zijn voorkeur.

    • Henrik schreef:

     Ik hoop ook dat de Alpen insneeuwen Stefan, maar zuidwest is meestal niet de windrichting waar de Alpen het van moeten hebben. Dus is voor beide dan niks zeg maar

     • Stefan Kaptein schreef:

      Het voordeel is dat de kaarten in de winter snel om kunnen klappen. Zeker nu er geen vastgeroest patroon te bekennen is (WC, teflon). Maar ik hoop toch echt dat we over drie weken kunnen zeggen dat de alpen wit zijn en we een onbezorgde kerstvakantie tegemoet gaan.

   • nils schreef:

    is ook normaal hier…

 18. Roy schreef:

  Maak me nog geen zorgen om 2 december gezien deze gekke sprongen wel vaker voorkomen in het GFS na 192h. Wel om 29 november. Daar komt de eerste plens regen al naar beneden. Ik heb m al in meerdere runs voorbij zien komen. Gelukkig ligt er nauwelijks iets aan Franse kant dus valt er ook niks weg te spoelen! 😉

 19. Asten (Harmelen) schreef:

  Kijkende naar de essembles voor de skigebieden en dan met name naar 850 hPa temp dan valt op dat deze zich de komende 14 dagen in vrijwel alle skigebieden rond het 30-jaarsgemiddelde beweegt. In die zin dus geen extremen.
  Veel mogelijke neerslagmomenten worden overigens berekend als de vorstgrens zich rond die 850 hPa beweegt.
  Ondanks de relatief ongunstige stroming dus niet om moedeloos van te worden. Nu duimen voor tenminste een kanteling van stroming naar noord(west) om die vorstgrens naar rond de 1.000 meter of lager te krijgen..

 20. Jorne schreef:

  Drukdrukdruk op de studie dus zit niet heel goed in de kaarten. Al jullie updates zijn zeer nuttig bijlees materiaal, keep up the good work!
  Als ik even een blik op het GFS van vanavond werp concludeer ik 1 ding: alles is gewoon mogelijk deze winter.

  Normaal als ik zo’n kaart zie voor begin december word ik toch ronduit moedeloos. Een WC op volle toeren, westelijker wordt het ongeveer niet. Een patroon wat zomaar 5 weken onveranderd kan blijven.

  Maar als dezelfde run dan 4 dagen later dan dit berekent is dat voor mij nogmaals een bevestiging dat er een hoop lichten op groen staan voor bijzondere kaarten en hoge druk invloeden waar we ze de afgelopen jaren amper gezien hebben. Ik heb goeie hoop!

 21. Mark (breda) schreef:

  Nieuwste EC pluim van 00hr gaat voor volle volle volle WC. Prullenbak in!

  • Richard Boot schreef:

   Dat is nou jammer ik had na het lezen van gisteravond alweer wat meer hoop erin gekregen voor sneeuw in de Noord Alpen.

  • Henrik schreef:

   Pluim van EC is er nog niet maar de operrun laat geen spoor over van de kou in Europa en drukt het ver weg ergens in Oeral.

   • Frederic schreef:

    de controle-run van GFS daarentegen laat de kou helemaal niet ver van ons weg gaan. Erg onzeker nog hoe erg het wordt

    • Hans schreef:

     Controlerun laat wel een héél korte ZWstroming zien, komt ook weer snel met een SH.
     Valt mij op dat t/m woensdag sowieso kouder uit gaat vallen dan eerder voorspeld. Zo ook afgelopen nacht, flinke vorst (was ook geen rekening mee gehouden). Wanneer het morgen óók kouder wordt/blijft misschien dan toch rekening houden met (natte) sneeuw o.d. Iets waarmee modellen vorige week al rekening hielden vwb deze evt. sneeuwkans.

     • Martijn sonnenberg schreef:

      controlerun is idd best prima. ook de para is op termijn niet slecht. Al met al goede hoop op winterse vervolgen ondanks deze korte, antiwinterse setting.
      overigens, het is nog altijd herfst en je kunt geen 6 maanden winter temperaturen/kaarten hebben

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Hans
      Bovenlucht wrs net iets te warm denk ik. Wij rijden nu naar Sauerland maar ook daar word geen sneeuw verwacht (hoewel gisteren zag ik een berekening dat er kort sneeuw kan vallen op de Kahler Asten…)

     • Hans schreef:

      Asten, zou toch kunnen in Achterhoek of Veluwe, natte sneeuwbui o.d.
      Jij hebt toch al wel de winterbanden erop hé, kan wel ‘s glad worden bij jou 😉 Viel spaß!

 22. Hans schreef:

  Frederic, vwb een poolwervelsplit, jij schreef “We zoeken naar een poolwervel die langs 2 kanten aangevallen wordt. Dat kan tot een split leiden”…………….
  Zijn er andere/meer factoren die een split kunnen bewerkstelligen?
  Zijn er voortekenen te zien buiten de stratosfeer?

 23. Marcel schreef:

  Klopt het dat de ensembles op de site niet up to date zijn?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.