Nu het winterweer voor de Lage Landen wat on hold staat (hoewel komende dinsdag en woensdag wellicht nog licht winters gaan uitpakken), richten we onze blik ook in het weercafé richting de Alpen. Hajo berichtte er deze ochtend nog over: komende dinsdag komt er sneeuw naar de Zwitserse en Oostenrijkse Noordalpen. Maar hoeveel sneeuw? Kijk maar naar het ensemble. Het kan meevallen, maar ook tegenvallen. Zoals gewoonlijk is het wat neerslaghoeveelheden betreft pas twee dagen op voorhand met enige zekerheid te zeggen. Kleine verschillen in constellatie op de weerkaarten kunnen immers een wereld van verschil geven.

Waar hangt het allemaal van af? Wel, we zien begin volgende week een laag via Italië naar het oosten schuiven. Dus maandag al begint het vooral in de Apennijnen te regenen en te sneeuwen. Tegelijkertijd zien we (kijk naar de blauwe kleuren) een hoogtetrog, van Parijs tot Warshaw georiënteerd, richting de Noordkant van de Alpen bewegen. In die beweging lost die stilaan op. Dat is al 1 onzekere factor. Hoe snel lost die op?

Tweede onzekerheid is de exacte windrichting. Zit er net wat meer een noordelijke component in, zoals in ensemblelid 7 van het GFS06-ensemble te zien is, dan wordt het bingo …

… en kan er vanaf dinsdagmiddag gerust 20cm tot in de lagere dalen vallen.

Blijft de wind net wat meer oostzuidoostelijk, dan wordt het op wat licht gedwarrel na bijna helemaal niets. Benieuwd of de avondruns zo dadelijk wat meer klaarheid kunnen brengen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

83 reacties

Gesloten voor reacties.