3-daagse sneeuwverwachting 2601

Klik voor grotere kaart

In het bericht van gisteravond is Finn denk ik iets te optimistisch geweest over de te verwachten sneeuwhoeveelheden uit het front dat vandaag al in de LL voor miezerregen zorgt. Hierboven de 3-daagse verwachting van meteoexploration.com en die hoeveelheden kloppen aardig.

Zuidkant
De kaart loopt tot zaterdagavond en daarna komt zoals Finn al aangaf nog een intensivering in de zuidelijke Franse Alpen en in Piemonte (incl. Aosta). Daaruit verwacht ik niet meer dan 25cm en helaas voor Dolomietenliefhebbers zet die zuidkantsneeuw in het weekeinde niet door naar het oosten. Maar duimen mag want het ensemble geeft nog een beetje houvast voor wel een grotere dump tot in de Dolomieten. En een herkansing is er ook: begin volgende week kan er nog een klein Genua-laagje ontstaan met sneeuw aan de zuidkant.

Als je in de Wintersport Weerkamer hieronder door de kaarten heen klikt dan zie je dat ook de noordkant bewolking en lichte sneeuw blijft houden in de fase waarin de Russische beer het overneemt. Toch zullen vanaf het weekeinde met name in het hooggebergte dagelijks ook spectaculaire zonnige fasen zijn die eigenlijk niet te berekenen zijn. Kijk gewoon op de nieuwe supermooie webcampagina en je weet waar straks de zon schijnt.

Op 11-stedenkoers
Als de kou na het weekeinde geïnstalleerd is krijgen we hele nieuwe weerpatronen waarbij bijvoorbeeld ook de nog ijsvrije Oostzee een bron van neerslag (lees: sneeuw) wordt. Ik vat even heel kort samen waar de drie modellen vanochtend op uitkomen:

  • ECMWF staakt vanaf 3 februari als het hoog te zuidelijk gaat liggen voor LL-winter – boe! En is ook een zachte uitbijter in het ensemble trouwens (klik voor grafiek).
  • GFS is op 11-stedenkoers omdat het model bibberkoud is tot het gaatje (11 februari) met als verrassing dat er met een enkel dooidagje in de LL rond 6 februari nog eens een sneeuwdump naar de Alpen zou trekken.
  • En GEM? Superrr koud.
Bitterkoude GEM berekening

Klik voor grotere kaart

Hierboven de GEM-berekening voor de nacht op 2 februari. De -30°C wordt ook in Duitsland bereikt. De LL hebben dan nachten met matige tot strenge vorst. Overdag vriezen tot het gaatje op 5 februari en geen einde in zicht. Zie ook dat de vrieskist zich over heel Groot-Brittanië en grote delen van Spanje en Italië uitstrekt.

Hieronder nog enkele interessante analyses van sneeuwmomenten…

Oostzee sneeuwdepressie GEM
[fbphotos id=337457882955090]

Zoals ik hierboven al aangaf betekent een winterinval ook het onstaan van hele nieuwe weerfenomenen. Europa wordt tijdelijk even een ander continent. Een soort Canada + Midwest zeg maar. Met ook een soort Lake Effect Snow. Waarbij de nog niet bevroren Oostzee dan even dienst doet als “lake”. Zie de GEM kaarten hierboven. Of wij schaatsfanaten inclusief mijzelf zitten te wachten op oostzeesneeuw is natuurlijk de vraag. Een dun laagje sneeuw kan wel helpen de vorst te bestendigen.

Sneeuwdump Ardennen GFS
[fbphotos id=337454436288768]

In het GFS model komt er net ten zuiden van de Benelux een soort strijd tussen warm en koud. Op 6 februari laat de nieuwe hoofdrun (als zachte uitbijter in het ensemble) de zachte lucht ook even de LL bereiken (met regen in het zuidwesten en mogelijk veel natte sneeuw in het noordoosten) maar dan wint de kou het weer. En dan zien we een echte Ardennen-dump op het grensvlak. Ach dat mag er in deze sneeuwrijke winter ook nog wel bij.

Maar toch duim ik alvast dat Friesland niet meer dan een centimetertje sneeuw krijgt! Ja laten we daarvoor duimen: langlaufen onder de grote rivieren en schaatsen ten noorden daarvan.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

80 reacties

Gesloten voor reacties.