Het is te gek als we weer op het punt zijn waarop het Zwitserse Instituut voor Sneeuw- en Lawinekunde zijn dagelijkse sneeuwkaarten publiceert. Hierboven de kaart met de verse sneeuw van de afgelopen 3 dagen. We zien dat in een brede gordel tussen de 20 en 55 cm is gevallen.

Ook heel fraai zijn deze grafieken voor de Franse Alpen (link staat in Wintersport Weerkamer bij Sneeuwhoogte). Je hebt daar per regio zo’n grafiek. En deze is voor de zuidelijke Franse Alpen. Je ziet hoe we dit seizoen in 3 stappen aan het opbouwen zijn met een laatste stap van 25cm maar 80cm. En stap 4 en 5 en 6 gaan nu snel volgen!

Hierboven toont de kaart van meteoexploration.com een vrij nauwkeurig beeld van hoeveel er gevallen is in de laatste 5 dagen. We zien meer dan een meter op sommige punten aan de zuidkant en ook de zone in Oostenrijk waar het nog wat tegengevallen is. Laten we eens wat plaatjes bekijken:

[fbphotos id=509238435777033]

In Airolo in het Zwitserse Tessin – waar in de hoogtijdagen van Al Gore nog van gezegd werd dat de skigebieden hier ten dode opgeschreven waren (zie dit artikel uit 2006) – draaien vanaf vandaag de liften zien we op de webcam. Heel mooi ook dat het plaatje uit de Jura, waar de kou het eerste binnenkwam – nu al weer een mooi zonnetje toont. En Zell am See is vanochtend toch ook wel fraai. Nog weinig sneeuw in het dorp maar in 1 nacht al zo veel kunstsneeuw zo zien we vanaf de overkant van het meer!

En hoeveel gaat er nog vallen? 

Hierboven om te beginnen een redelijk betrouwbare kaart voor de verwachte sneeuwval voor de komende 3 dagen. We zien dat juist de Oostenrijkse stuwingszones (staulagen) het meeste zouden kunnen krijgen deze keer.  

Kijken we op een ensemble voor de regio Zell am See Kaprun dan zien we die sneeuwkansen goed terug. Tot 5 december maar liefst 3 pieken. En bedenk dat in een koude situatie 1mm wat er meer dan 1cm sneeuw oplevert (die dan natuurlijk wel weer door pistebully’s wordt gecomprimeerd). Helemaal fraai staat het met de kansen voor de fase 7 tot 9 december. Er staat nu een depressie op de kaarten die met een beetje pech voor Sauerland roet in het eten gooit met misschien wel regen (maar we duimen voor sneeuw), maar die voor de Alpen 100% zeker een hele dikke dump gaat opleveren. 

Kijken we verder vooruit in de ensembles is het ook allemaal rooskleurig. Na die mogelijk iets zachtere fase rond 8 en 9 december (maar ruim koud genoeg voor de Alpen) blijft het gewoon koud. En het ensemblegemiddelde gaat niet eens mee met die zachtere fase. Aanhoudend 5 of meer graden te koud voor de tijd van het jaar op het 850hPa vlak. Met kansen op een verscherping van de kou. En met kansen op nieuwe sneeuwval. Daar tekenen we voor.  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

92 reacties

Gesloten voor reacties.