Het is te gek als we weer op het punt zijn waarop het Zwitserse Instituut voor Sneeuw- en Lawinekunde zijn dagelijkse sneeuwkaarten publiceert. Hierboven de kaart met de verse sneeuw van de afgelopen 3 dagen. We zien dat in een brede gordel tussen de 20 en 55 cm is gevallen.

Ook heel fraai zijn deze grafieken voor de Franse Alpen (link staat in Wintersport Weerkamer bij Sneeuwhoogte). Je hebt daar per regio zo’n grafiek. En deze is voor de zuidelijke Franse Alpen. Je ziet hoe we dit seizoen in 3 stappen aan het opbouwen zijn met een laatste stap van 25cm maar 80cm. En stap 4 en 5 en 6 gaan nu snel volgen!

Hierboven toont de kaart van meteoexploration.com een vrij nauwkeurig beeld van hoeveel er gevallen is in de laatste 5 dagen. We zien meer dan een meter op sommige punten aan de zuidkant en ook de zone in Oostenrijk waar het nog wat tegengevallen is. Laten we eens wat plaatjes bekijken:

[fbphotos id=509238435777033]

In Airolo in het Zwitserse Tessin – waar in de hoogtijdagen van Al Gore nog van gezegd werd dat de skigebieden hier ten dode opgeschreven waren (zie dit artikel uit 2006) – draaien vanaf vandaag de liften zien we op de webcam. Heel mooi ook dat het plaatje uit de Jura, waar de kou het eerste binnenkwam – nu al weer een mooi zonnetje toont. En Zell am See is vanochtend toch ook wel fraai. Nog weinig sneeuw in het dorp maar in 1 nacht al zo veel kunstsneeuw zo zien we vanaf de overkant van het meer!

En hoeveel gaat er nog vallen? 

Hierboven om te beginnen een redelijk betrouwbare kaart voor de verwachte sneeuwval voor de komende 3 dagen. We zien dat juist de Oostenrijkse stuwingszones (staulagen) het meeste zouden kunnen krijgen deze keer.  

Kijken we op een ensemble voor de regio Zell am See Kaprun dan zien we die sneeuwkansen goed terug. Tot 5 december maar liefst 3 pieken. En bedenk dat in een koude situatie 1mm wat er meer dan 1cm sneeuw oplevert (die dan natuurlijk wel weer door pistebully’s wordt gecomprimeerd). Helemaal fraai staat het met de kansen voor de fase 7 tot 9 december. Er staat nu een depressie op de kaarten die met een beetje pech voor Sauerland roet in het eten gooit met misschien wel regen (maar we duimen voor sneeuw), maar die voor de Alpen 100% zeker een hele dikke dump gaat opleveren. 

Kijken we verder vooruit in de ensembles is het ook allemaal rooskleurig. Na die mogelijk iets zachtere fase rond 8 en 9 december (maar ruim koud genoeg voor de Alpen) blijft het gewoon koud. En het ensemblegemiddelde gaat niet eens mee met die zachtere fase. Aanhoudend 5 of meer graden te koud voor de tijd van het jaar op het 850hPa vlak. Met kansen op een verscherping van de kou. En met kansen op nieuwe sneeuwval. Daar tekenen we voor.  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

92 reacties

Gesloten voor reacties.