Het gaat sneeuwen in de Lage Landen vanavond en vannacht! Hoeveel het gaat worden en of alles blijft liggen gaan we snel nog even doornemen. Want zulke mooie sneeuwval gebeurt helaas niet vaak in ons kikkerlandje! Btw, archiefbeeld van vorig jaar toen hier op de stoep 10cm viel.

Daar komt de neerslag al aan en is nu ook op de Nederlandse buienradar te zien, een flinke pluk! De activiteit zal er in de loop van de avond en nacht wel helemaal uit gaan omdat ons Scandihoog nog aardig tegengas geeft.

Actuele temperatuur is nipt boven het vriespunt, dat zou genoeg moeten zijn om de sneeuw snel te laten liggen op alle ondergronden.

Hoe berekenden de laatst beschikbare modellen die actuele temperatuur? We zien hier eerst ons eigen fijnmazige model van het KNMI met de berekende temperatuur. Iets te laag.

GFS qua temperaturen iets accurater maar daar klopt de verdeling weer niet.

Het Europese model doet het eigenlijk het beste maar de verschillen zijn klein. Maar zoals wel vaker gaan de details het verschil maken.

Dan de entree van de neerslag, rond 7 uur zouden de eerste vlokken in Zeeland moeten vallen. Over de timing zijn de meeste modellen het wel eens. Aan de Belgische kust nu al sneeuw? Wie kan er reporten?

Hoe het echter de rest van de nacht zal gaan is nog spannend. Wordt de sneeuw gevolgd door regen? Dat zat eigenlijk al dagen lang in de voorspelling. Of blijft het bij pure sneeuw? Dat lijkt de trend in de laatste paar runs. In de animatie hierboven zien we alleen GFS regen brengen, EC en HIRLAM houden het bij sneeuw. Ook nog wat andere modellen die ik heb bekeken zoals het Harmonie en ICON houden het op puur sneeuw. En ik zie net nog dat het nieuwste HIRLAM er toch nog wat druppels na doet. Spannend wordt het, nowcasten! Sowieso hoe noordoostelijker je zit, hoe meer kans op puur sneeuw. Hier in het Westland zal het kantjeboord worden, ik hou jullie natuurlijk up to date

Dit dan de hoeveelheden volgens HIRLAM 12, vrij accuraat al schat ik het zo in. Gegeven de mogelijke regen en de afname van de intensiteit zal het sneeuwdekje het dikst zijn tussen Den Haag en Rotterdam gok ik, 6cm is m’n beste inschatting. Doe jouw gok hieronder in de reacties! Veel plezier met nowcasten en geniet van de sneeuw!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

147 reacties

Gesloten voor reacties.