fortstjohn-snow-oct1

Hierboven St. Johns in New Foundland aan de Atlantische kust. Afgelopen zondag viel er 23cm sneeuw en dat is bijna een verviervoudiging van het vorige dagrecord uit 1954. Nu we toch bezig zijn: nog wat meer internationale opmerkelijke situaties…

Een beetje een tendentieus verhaal natuurlijk maar er is echt wat aan de hand daar en de grote stroomuitval daar – als gevolg van problemen bij grote windparken – heeft nogal wat gevolgen. Twee grote hoogovens kampen nu met het stollen van metaal in de smeltovens nadat die twee weken niet heet gehouden konden worden.

Door naar Schotland waar de eerste sneeuw is gevallen en ook kan blijven vallen.

zugspitze-huge0410

Met de Zugspitze vanochtend gaan we terug naar de Alpen. Toch mooi laagje om te frezen! Hele mooie zonsopkomst ook vanaf deze camerapositie. Zie hierrr.

valgardena0110

De zuidkant van de Alpen hadden we ook nog even gemist. Daarom een paar dagen na dato alsnog deze foto van Val Gardena met het uitzicht op de besneeuwde Sellastock!

ecmwfaccu0410

Er komt de komende tien dagen veel neerslag in Midden- en Oost-Eruopa. Zoom je in op de Alpen zie je een stuwing aan de noordkant gevolgd door een zuidkantsituatie. In de huidige berekening zie je de meeste neerslag op de Balkan. Dat kan makkelijk ook de zuidkant van de Alpen worden.

regensneeuwoost

Hier zie je de millimeters ingezoomd. De regen aan de noordkant tussen Salzburg en Wenen valt de komende dagen al… en dan is de sneeuwgrens nog vrij hoog.

regensneeuw

De fase vanaf 8 oktober dat de sneeuwgrens ruim onder 1500m zakt is er maar weinig neerslag. We praten dus over poedersuiker in de huidige berekening…

zuidkant

De iets intensere sneeuw vanaf 2000m komt daarna aan de zuidkant langs de hoofdkam. Wat ik net al schreef: het kan van matig ook nog opschuiven naar intense sneeuwval.

schermafdruk-2016-10-04-11-49-43

In de Lage Landen ontspringen we alle dansen…. het rustige nazomerweer gaat door! 😉

*** Weerbericht mede mogelijk gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar ***


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.