We praten en speculeren er al een tijdje over, de sneeuw op dinsdag. Er is toch een aanzienlijke kans dat er zich een sneeuwdek gaat vormen op de dag. Dat er sneeuw gaat vallen is zeker, maar waar wanneer en of het misschien zelfs regent ga je in dit bericht pas lezen!
In de nacht naar dinsdag kan het nog even redelijk koud worden tot nipt matige vorst. In de loop van de nacht en ochtend nadert het front dan en wordt de temperatuur wat getemperd. We gaan eerst aan de hand van de grote modellen door de details heen en eindigen met de meest gedetailleerde modellen, uiteindelijk zal ik een definitieve verwachting geven.
Eerst het Europese model wat rond 6 uur UTC (we rekenen even constant met UTC voor het gemak) de entree van een best actief front laat zien.
Echter gaat, zoals we in veel modellen zullen zien, de activiteit er snel uit en nemen daarmee de neerslaghoeveelheden ook af. Het front komt tot stilstand en sneeuwt net over de oostgrens langzaam uit totdat de hoge druk uit het oosten echt elk vlokje heeft opgegeten. Het westen dus met de meest intense sneeuwval in eerste instantie maar in de kaart hierboven zien we ook kans op regen na de sneeuw. Dat is toch geen uitspraak? Na sneeuwval komt regen. Nouja in de Lage Landen zou die best kloppen.
Dat we aan de achterkant of zelfs pas na het front te maken krijgen met regen heeft niet alleen te maken met de stijging van de temperatuur op ooghoogte maar vooral met het dauwpunt. Bij buitentemperaturen van 3 graden kan nog makkelijk sneeuwen en vooral als de grond nog koud is kan het blijven liggen. Echter zorgt een positief dauwpunt voor direct smelten van de vlokken en daarmee natte sneeuw of zelfs regen. Over deze stijgende dauwpunten zijn alle modellen het wel eens, dit wordt ook prima in de neerslagkaarten verwerkt.
Bij de entree van het front is alles nog wel koud dus de sneeuw zal snel blijven liggen, uiteindelijk komt het EC dan met een sneeuwdekje van lokaal tot 5cm in het westen en in het noordoosten slechts alleen wat verdwaalde vlokken.
Het GFS is een stuk minder positief qua sneeuwval en laat de dauwpunten ook veel sneller oplopen. Het front komt wel netjes om 6 uur UTC aan in Zeeland maar komt daarvandaan ook snel met een hogere temperatuur. Juist tijdens de meest intense neerslag wat voor het westen bedoeld was zou het daar dan regenen of ijzelen.
Dit zijn de totalen dan voor het sneeuwdek na de dinsdag. Tja 2 cm voor het zuiden en oosten maar in het westen blijft er niks over door de warmere neerslag erna. Die neerslag na de sneeuw zou nog best eens voor gladheid kunnen gaan zorgen omdat het valt op een bevroren ondergrond met sneeuw erop. Aanzienlijke verschillen tussen beide grote modellen dus. Eens zien wat de meer gedetailleerde modellen ons willen vertellen.
ICON zit er naar mijn idee goed op, ze laten het front mooi over de Benelux trekken om het vervolgens net over de grens uit te laten sneeuwen. Wat dan daarna aan de kust valt vertoont toch ook tekenen van winterse neerslag door de paarse puntjes. Ik heb het gevoel dat na de sneeuwval het land toch aardig koel kan blijven en we daardoor alsnog met winterse neerslag zitten in plaats van regen. Niet de mooie sneeuw van eerder op die dag maar meer een soortijs/sneeuw/regen. Nouja iets wat wel zorgt dat het wit blijft in plaats van weg spoelt.
Hoeveelheden komen volgens het ICON uit tussen de 1 en 4cm sneeuw. Noordoosten opnieuw karig, het zuidoosten pist net naast de boot met dat uitsneeuwen.
Het ARPEGE van de Franse weerdienst is een beetje een vreemde eend in de bijt. Doet wel net als ICON na de sneeuw wat winterse neerslag voor het westen maar kiest duidelijk een andere weg betreffende de andere details. Bijvoorbeeld de neerslaghoeveelheden, lokaal tot 5cm maar nu ook goed prijs in het noordoosten. Er zou daar een een soort losse kern ontstaan waar de sneeuw nog even aanzet. Een vreemde eend vind ik het.
En het wordt nog gekker want ze komen ook nog met een tweede noord-zuid georiënteerde buienlijn die van Parijs tot de Wadden reikt. Wel meer modellen komen met nog wat flauwe neerslag op de nacht naar woensdag maar dat komt door het naar het zuiden doordraaien van de depressie. En is niet een compleet nieuwe passage van een vrij strakke buienlijn, maargoed het is blijkbaar mogelijk.
Tot slot onze eigen Nederlandse modellen, HARMONIE en HIRLAM, je zou denken dat die er het best op zullen zitten. Nou dat hoop ik eigenlijk niet want HIRLAM hierboven komt eerst met dikke ijzel in de ochtendspits en daarna lichte sneeuw.
Dat heeft alles te maken met een opvallend warme sector op ongeveer 700m boven onze hoofden. Daar smelt de sneeuw dus en kan het vervolgens als ijsregen of ijzel de grond bereiken waar het dan nog wel koud is. Geen wenselijk scenario met uiteindelijk dan wel op grote schaal 3cm sneeuw of meer. In de andere modellen is deze warmere sector gelukkig een stuk minder groot en wordt deze sneller opgeslokt door nieuwe kou.
Dan als allerlaatste het HARMONIE wat eigenlijk precies komt met wat ik wilde zeggen, naja bijna dan. Eerst het sneeuwfront met direct droge sneeuwval wat tot lokaal 4cm aan sneeuwdek kan komen, daarachter winterse buien met een geel tintje in de kaart. Die functie kende ik nog niet en geeft ijzel aan, handig! Waar het model wel anders in is is de timing, het front zou pas veel later (rond 10 uur) aankomen in Zeeland, en het uitsneeuwen, dit zou gebeuren boven het noorden van Limburg.
Uiteindelijk geeft dit plaatje de beknopte samenvatting van mijn verwachting. De sneeuw zal de grond echt gaan bereiken vanaf 8/9 uur denk ik, we zagen hiervoor vaak UTC tijd voorbij komen en het duurt vaak even tot de sneeuw daadwerkelijk naar beneden gedwarreld is. Vervolgens zien we heel de dag lichte sneeuwval van een front wat van west naar oost verplaatst en langzaam uit dooft. Voor het uiterste oosten zie ik dan nog net wat meer vallen door het uitsneeuwen van het front, lokaal zal dat sterk kunnen verschillen. Uiteindelijk verwacht ik ook geen dikke regen na het front, misschien alleen voor Zeeland, de rest van het westen ziet vooral wat winterse buien met mogelijk ijzel. Ik voorzie verder geen extreme problemen voor op de weg of het spoor, pas natuurlijk wel op met de weg op gaan. Voor nu staat er nog geen weeralarm uit maar ik denk dat ze voor een code geel zullen gaan bij het KNMI. Geniet dus vooral van de mooie plaatjes en ga wellicht even schaatsen terwijl het sneeuwt, droomplaatje toch?
83 reacties
Reacties zijn gesloten.