Sneeuwbuien

Sneeuwfase Iris in volle glorie. Donderdag gaat het beginnen. Met een stevige noordwestelijke bovenstroming schuift alles mooi over de lage landen inclusief de Ardennen, maar ook het Sauerland, waarna de Alpen natuurlijk niet vergeten worden. Zeker een volle week lang veel -soms zware- sneeuwbuien.

Sneeuw NL woensdag 28 01 GFS

Of misschien woensdagmiddag al. Het Amerikaanse GFS model houdt stug vol met de eerdere overgang van vloeibaar naar vast met aanzienlijk lagere dauwpunten. Het kan te maken hebben met het windveld waardoor de lagere luchtlaag minder tijd  minder tijd krijgt vocht op te nemen en op te warmen.

Stormpje NL GFS

Daar zit sowieso een enorm verschil in: waar het Europese ECMWF niet verder komt dan windkracht 5 landinwaarts en vrijwel niet meer dan kracht 7 boven zee laat het GFS deze barre omstandigheden zien. Windkracht 7 ver landinwaarts, tikkend aan 9 op de Noord-Hollandse kust. En aan de Britse oostkust mogelijk even zware storm. Hoe dan ook vanaf morgen gure omstandigheden. In de loop van de ochtend zal het steeds harder gaan regenen en tegen de avond dus mogelijk al (in eerste instantie zeker nog natte) sneeuw.

rart_15012912_15012700

Donderdag is de lucht zo ver afgekoeld dat er zeker droge sneeuw uit de buien zal vallen. Zoals gezegd, dagenlang. Maar niet alles zal als sneeuw vallen; ook regen tussendoor. Deze kaart geeft min of meer bij toeval ongeveer aan waar ik de meeste sneeuw verwacht: in een zuidwest – noordoost georiënteerde lijn, maar dan zo’n 20 a 30 kilometer uit de kusten van de Noordzee, het IJsselmeer en de Waddenzee.

Temperatuur 500 hPa

Nu we het er toch over hebben: dat zeewater zorgt er in combinatie met de extreem koude bovenlucht (temperaturen van -39 ºC  op 5 kilometer hoogte zien we niet vaak!) voor dat de buien enorm actief kunnen zijn. Ab had het er in de reacties al over: thundersnow.

Zeewatertemperatur

Ik zei het al: niet alle neerslag zal sneeuw zijn. Het hangt af van de timing en de intensiteit. De reden is duidelijk: ondanks dat de polaire lucht enorm koud is heeft die een lange weg af te leggen over die enorme plons warm water. De stroming wordt niet pal noordelijk omdat de verbinding met het Groenland-hoog niet slaagt. In het grootste gedeelte van de aanvoerrichting is het water zeven tot acht graden.

Zeewater Zandvoort

Maar ook wat dat betreft kan er nog van alles gebeuren. Zie de vergelijkbare lijntjes van 2012 en (weten we nog, maart?) 2013 maar eens.

Neerslagtotalen LL

Maar hoeveel gaat er nu vallen? Dit is de neerslagsom voor de komende tien dagen volgens de meest behoudende verachting; het GFS doet veel meer. Dat betekent voor de Wintersport-Arena Sauerland en de Ardennen, waar alles in de gewenste neerslagvorm zal vallen, minimaal 30 centimeter. Maar ruim 50 is ook goed mogelijk.  In de door mij getipte strook van de lage landen? Door het buiige karakter is het lastig voor de modellen. Maar gezien de te verwachten intensiteit en de vele kansen verwacht ik dat er plaatselijk en tijdelijk wel ergens een dek zal ontstaan van 15 centimeter of meer!

Winterdepressie volgens 27 1 berekening

Vanaf donderdag komen we aan de grond in veel rustiger vaarwater; de wind gaat er bijna volledig uit. Omdat we dan min of meer in het centrum van de enorme winterdepressie komen te liggen. Die Hajo overigens 21 januari al schitterend op de korrel had! Opnieuw is de waarde van de modellen daar ook prachtig mee bewezen. Zo staat ook de sneeuw voor de westkust vanaf aanstaande donderdag er al dagenlang op. Wie helpt me even (Ab misschien?), vanaf wanneer eigenlijk?

Kou tot in Spanje

En we zitten er middenin hoor! Het enorme koude laag blijft wat rondtollen en zakt soms uit tot ver in Spanje. Ook daar zullen sneeuwverrassingen komen. Het Cantabrisch gebergte, tot het westen van de Pyreneeën, krijg heel  veel sneeuw. Beide  hoofdmodellen berekenen stabiel accumulaties van 2 meter de komende 10 dagen.

Minima LL

Weinig wind. Dus.. als er een sneeuwdek aanwezig is en het klaart even op: matige tot strenge vorst. Ook dat gaan we vast een enkele keer meemaken de komende week. Voor de Ardennen heb ik trouwens al -15 en lager voorbij zien komen.

IJspluim Jan. 27 11.09

Krijgen we dan ook ijs? Ja. Ik ben bang eerder dan ons lief is. Hier zien we dat de temperatuur van het binnenwater (slootjes, vijvers, kleine plassen) maar net boven nul ligt. Met de vele sneeuw die gaat vallen en een enkele opklaring is het dan zo gebeurd. Maar daarna: weer sneeuw. Op het ijs. Pap-zooi. Hajo gaat zijn BV daarmee volgens mij binnenhalen, maar mooi schaatsijs zit er niet in.

pluim_06260_0_00_60_2015_01_27

Half volgende week gaat het hoog op de oceaan aan de wandel. Eerder was er wat hoop dat het verbinding zou maken met het Groenland- of Scandinavisch hoog maar ik zie het niet zitten. Waarschijnlijk wordt het weer een ouderwets Azoortje met een westcomponent tot gevolg.

Tot slot kijken we natuurlijk nog even naar.. de oostkust van de VS. Gisteren maakte “Juno” landfall in Rhode Island met als hoofdstad Providence. Inmiddels sneeuwt het ook in New York. Hier kunnen we met een link uit de reacties mooi meekijken. Het ziet er nog niet heel heftig uit maar het ergste komt pas vanaf vanavond. Hoewel het op sommige camera’s wat beter te zien is, loop ze eens langs. Verder valt natuurlijk op dat het erg rustig is. Behalve sneeuwschuivers geen verkeer. Niet alleen is er duidelijk gewaarschuwd; de noodtoestand is afgekondigd en er geldt ook een verbod om nog weg te gaan met de auto. Goed het zal breed uitgemeten worden in de diverse media.

NB Hajo schrijft hierrrr Hajo’s het Alpenweerbericht.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

129 reacties

Reacties zijn gesloten.