Net zoals Hajo gisteren, zit hier vandaag een trotse weerman. Zeker als ik deze ochtend het volgende lees op de site van het KNMI:
Wel ligt de temperatuur op een meer normaal niveau dan we deze winter gewend waren. Het is dus best wat kouder. Alles te maken met een zwakke oostelijke aanvoer van continentale lucht. Later deze week wordt de stroming meer west tot noordwest en daarmee iets minder koud. We zijn dus sowieso deze periode even de relatief zachte aanvoer uit zuid tot zuidwest kwijt.
Exact een week geleden meldde ik al in mijn weerbericht van die ochtend dat sneeuw tot in de laagste dalen van de Alpen noordkant ten vroegste voor na het voorbije weekend zou zijn. In mijn avondbericht van die dag raakte ik er steeds meer van overtuigd. De ZW-circulatie gaat er uit, en wordt vervangen door een WNW-variant wat goed nieuws voor die noordkant zou zijn. Een dag later plaatste ik in de reacties mijn tweede BV:
Voor 1 febr zijn alle laaggelegen dalen aan de noordkant van de Alpen weer wit, met lokaal een accumulatie van 50cm in het dal.
Ondertussen zijn we een week verder en is het voor iedereen, dus ook voor het KNMI, dat we niet meer met die vervelende ZW-circulatie zitten, maar overgaan naar een WNW-variant. Gisteren maakte Hajo er ook een BV van:
Voor maandagochtend 10 uur is er tussen Vorarlberg en Obertauern aan de Oostenrijkse noordkant meer dan 35cm verse poeder gevallen boven 600m, waarbij ik die 35cm reken vanaf 1000m.
De Alpennoordkant is dus na vandaag verlost van die zuidföhn en die komt de komende tijd niet meer terug. Hoera! De berichten in de reacties dat hier regelmatig zomaar wat geroepen wordt en dat er nooit iets van komt, is dus dikke larie. Het is net de sterkte van deze site dat langtermijntrends hier als eerste luidop uitgesproken durven te worden. Maar zowel Hajo als ik zijn wel heel enthousiast geweest over de te verwachten sneeuwhoeveelheid. Gaan we daar onze BV’s op verliezen? Goed mogelijk. Het is pas mijn eerste seizoen als Alpenweerman. Maar toch zijn we zeker niet kansloos. Neerslag is altijd de moeilijkst te voorspellen factor en dan zeker over de te verwachten hoeveelheden. Bij regen maakt dat niet zoveel uit. Veel of weinig? Nat wordt je sowieso. Bij sneeuw daarentegen? Tien of twintig centimeter maakt een heel groot verschil qua beleving. Dus ik begrijp volledig dat een aantal mensen wat gefrustreerd raken omdat de verwachtte hoeveelheden steeds naar beneden worden bijgesteld, ook bij mij trouwens. Maar die exacte hoeveelheden hangen echt van details af.
Laten we even de kaarten er bijhalen. In de loop van de namiddag draait de wind in de Alpen naar de noordoosthoek en steekt de sneeuw de Alpenhoofdkam over. Tot morgenavond gaat het aan de noordkant licht blijven sneeuwen. De sneeuwgrens zakt steeds meer richting 700 meter, op sommige plaatsen zelfs tot 400 meter. En dan spreken we dus over dalniveau. Maar reken nu nog niet op grote hoeveelheden. Als er in totaal 5 tot 10 centimeter valt, zal het al veel zijn. Verder zie je op de kaart dat de luchtdrukverdeling stevig op slot zit. Hoog boven de Azoren en W-Rusland, laag net ten zuiden van IJsland, en een trog in de bovenlucht die connectie heeft met het laag boven Italië. Niemand wil echt van wijken weten. Vorige week ging ik er van uit dat als er iemand het zou moeten begeven, het het hoog boven Oost-Europa ging zijn. Zo zou de weg voor dat laag vrij komen om de Alpennoordkant flink te bepoederen.
Vandaag denk ik er nog steeds zo over. Zowel het Canadese GEM als de EC laten richting komend weekend het Atlantische depressiegeweld op NW-Europa los, met dan flink wat meer sneeuw voor de Alpen.
Maar eerst volgt nog een kleiner sneeuwmoment aanstaande donderdag en vrijdag als het IJslandlaag vanaf overmorgen een nieuwe poging onderneemt om zich tussen beide hogedrukgebieden te wurmen. Een wederom mislukte poging. Maar toch genoeg om donderdag, vrijdag en zaterdag met lichte sneeuwval en een sneeuwgrens tot in de dalen weer 5 tot 10 cm achter te laten. Dat worden sowieso grijze dagen aan de Alpennoordkant. Enkel woensdag lijkt er een aangenaam zonnige dag te worden. Profiteer er van Eric! Meer zon is er voor de zuidkant. Tsja, dat waren we alweer vergeten. Dat heb je met Nordstau natuurlijk.
Tijdens, en vooral na, komend volgt er een nieuwe poging. Het IJslandlaag krijgt bezoek van een Amerikaanse vriendin, sterkt aan en duwt het Europese hoog naar achteren. Vraag me niet waarom, maar doet me een beetje aan Scorpion uit Mortal Kombat denken (Whasasasasasaaahhh), maar dat geheel terzijde. Dit wordt een aanval in tweevoud.
Een op zondag (10 tot 25 cm) met sneeuwgrens tot in de laagste dalen, …
… en een voor de dag erna (10 tot 15 cm met een iets hogere sneeuwgrens). Ook de dagen daarna kan er nog sneeuw vallen, dus die BV’s kunnen nog vlot gehaald worden. Al heeft Hajo iets meer duimwerk nodig.
Zeker omdat GFS het Oost-Europese hoog meer op zijn plaats houdt en het zelfs in tegendeel meer naar Scandinavië laat opschuiven. Dat zou die depressieavtiviteit afblokken en de Lage Landen zelfs enkele winterse dagen kunnen opleveren. Er komen dezelfde aanvallen door die IJslanddepressie op dezelfde tijdstippen als in de EC. Maar door die sterkere hogedruk wordt de neerslag meer voor het westen gehouden.
De noordwest-Alpen en de zuidkant krijgen mogelijk tot een halve meter sneeuw komende week terwijl alles ten oosten van Innsbruck het merkelijk droger houdt. Maar geen paniek. Een echte zuidföhn steekt hier niet meer op. Dus de zachte tijden aan de noordkant zijn echt wel voorbij.
Hebben jullie het ook gezien op de vorige sneeuwdekkaart? Tot 10 cm sneeuw in grote delen van Nederland? En 30 cm in de Ardennen? Staar je er niet hopeloos blind op. Die GFS-sneeuwkaarten houden onvoldoende rekening met de werkelijke temperaturen. De kansen zijn wel relatief groot dat het oosten van de Lage Landen minstens wat natte sneeuw gaan zien komende week. Maar of die ook gaat blijven liggen? Misschien heel tijdelijk. Eventjes. De modellen het daar nog lang niet over eens. Ook niet of het aanstaande donderdag en vrijdag tot ijsdagen gaat komen in het noordelijk deel van de Lage Landen wanneer die mislukte aanvalspoging van het IJslandlaag net ten zuiden van ons door gaat trekken. Maar daarop zijn de kansen in ieder geval best wel groot.
Afsluiten met deze vrij spectaculaire kaart van GFS. Heel het IJslandlaag schuift hier uiteindelijk onder het Oost-Europees hoog door, dat haasje over springt en weer een Scandihoog wordt. Mooie kaart, maar heel weinig kans. Minder dan 15% althans.
Neen, de winter bij ons echt wil losgaan, richt ik mij op het hoog boven de Noordpool als gevolg van de poolwervelsplit waar ik donderavond en zaterdagmiddag al over berichtte. Vanavond ga ik hier nog eens verder op in. Werk ze!
96 reacties
Gesloten voor reacties.