Minstens twee weken! Als het van de hoofdrun van het Amerikaanse GFS-model afhangt tenminste. Veel zon, droog en aangenaam warm met temperaturen net boven 20°C in het noorden van Nederland op de meeste dagen, en rond 25°C in het zuiden op vrijwel alle dagen. Soms zelfs nog wat meer. Ook de andere weermodellen laten het tot het gaatje zomeren in de Lage Landen.
Als je het gras en de planten in de tuin niet al te snel bruin wil laten worden, kan je het gaan beregenen. Maar je kan ook gewoon even wachten tot vanavond en morgen. Boven Groot-Brittannië ligt momenteel een buiige regenzone klaar, die hier morgen zo’n 5 tot 10 liter water gaat achterlaten. Zo, dat bespaart je weer wat werk. In West-Vlaanderen zijn de eerste hoge wolken en mistvelden van die frontale zone al aangekomen, maar het duurt nog tot de late namiddag en avond eer de rest van de Lage Landen daar wat van gaan merken.[dc_slider slider=”19578″ captions=”true”]En daarna begint het grote werk, al gaat het best langzaam. Ach niet erg. Beter een rustige maar stabiele aanpak, dan snel snel een portie hete lucht over ons heen krijgen. Veel mensen geraken daar niet zo snel aan aangepast, en dikwijls is zo’n situatie niet stabiel. Denk maar aan de kortstondige hittepiek vorige junimaand. Nee, doe maar rustig je werk meneer atmosfeer. Stilaan bouwt er zich in de hogere luchtlagen vanaf donderdag een forse hoogterug op. In mensentaal wil dat zeggen dat de bovenluchten flink gaan opwarmen. Aan de grond komt daar een fors hogedrukgebied van, dat net ten noorden van ons komt te liggen. Elke dag wordt het hoog wat sterker. Tot meer dan 1030hPa in het noorden van Nederland vanaf en na het weekend. Dat is lang geleden zeg.
Maar wat gaat de wind doen? Wel, het hangt er van af waar je juist woont. Hoe meer in het zuiden, hoe beter. Daar is de wind aflandig en dus droger en warmer. In België bij momenten zelfs een pure oostenwind, waardoor de temperatuur tot voorbij de 25°C kan stijgen. Maar in de noordelijke provincies komt de wind meer van over de koelere Noordzee. Niet altijd, maar dikwijls wel. Daar blijven de temperaturen steken op een dikke 20°C. In het Waddengebied daar zelfs wat onder. Maar door de hoge luchtdruk zal ook daar de zon uitbundig schijnen, en dat maakt veel goed.
De zeewatertemperaturen zijn in onze omgeving, en zelfs in heel West-Europa, trouwens nog steeds kouder dan normaal. Benieuwd hoe snel de aankomende zonnige fase dit laat normaliseren. Vanaf volgende maandag zit ik met vrouw en kinderen voor drie weken aan de Belgische kust. Het zou zonde zijn als de kids al na enkele minuten totaal verkleumd uit het water moeten komen.
Naar midden volgende week toe, gaat de hoogterug wat afzwakken, maar niet geheel verdwijnen. Dus dat is alvast goed nieuws. Gisterenavond liet het Europese ECMWF de rug naar het westen trekken, waardoor wij meer in een westelijke stroming terecht zouden komen. Maar deze ochtend komt het model wat op zijn stappen terug. Het valt zelfs op hoe eensgezind de drie belangrijkste weermodellen zijn deze ochtend. Neen, die twee weken zomerweer zitten er zeker in. De nieuwe neerslagpluim van ECMWF houdt het tot op het eind helemaal droog.
Tot slot nog even naar de heel lange termijn kijken. Volgens het Amerikaanse CFS (Climate Forecasting System) staat het zo goed als vast dat er in onze omgeving te weinig regen gaat vallen deze maand. In delen van Groot-Brittannië en het zuiden van Noorwegen is die kans zelfs 100%, wat erop wijst dat de hogedrukinvloeden in West-Europa de ganse maand aanwezig blijven.[dc_slider slider=”19566″ captions=”true”]Je kan ook proberen eenzelfde oefening te doen voor de komende decembermaand. Nog veel te ver weg om enigszins betrouwbaar te zijn, maar wel leuk. Op deze neerslagafwijkingkaart is er door de huidige globale weersituatie zo’n 100% kans dat het in december te droog gaat zijn in delen van Portugal en de Italiaanse zuidkant van de Alpen. In Noorwegen daarentegen is er net veel kans dat er meer neerslag, lees sneeuw, dan normaal gaat vallen. Welke luchtdrukverdeling en weerbeeld voor de Lage Landen hoort hier bij? Laat dat de prijsvraag van vandaag zijn. Shoot in de reacties!
23 reacties
Gesloten voor reacties.