Val d'Isere

We openen vandaag met een beeld van gisteren (nu nog te donker natuurlijk) uit Val d’Isere. Want ja, toen we gisteren over een hoge sneeuwgrens spraken in de Alpen, gold dat vooral voor Oostenrijk waar het warmtefront in de lengterichting over aan het slepen was. Was en is, want ook vandaag nog is dat het geval. Niet zo in de Franse Alpen. Daar zaten ze gisteren al achter het warmtefront, mooi in het zonnetje. En dat is het weertype waar de hele Alpen vanaf morgen mee te maken krijgen. Hoelang houdt die droge periode aan? Daar wil ik het in dit bericht vooral over hebben.

Achensee

Dit is de Achensee in Tirol. Hier dus nog een hele dag in en onder de wolken, en lokaal flink wat neerslag bij een sneeuwgrens die vandaag al boven de 2000 meter ligt.

actua

Een golftop in het warmtefront kletst er vandaag flink wat neerslag uit. Nee, de winter, die vandaag officieus begint, is in ons deel van de wereld niet te vinden momenteel. Jammer, maar het is niet anders. Wel sneeuw in de Schotse Highlands momenteel. Maar na vandaag schuift het warmtefront eindelijk door …

tignes

… en dan worden dit de plaatjes voor de komende dagen, misschien zelfs weken. De zonsondergang van gisterenavond in Tignes is dit. Daar natuurlijk wel al voldoende sneeuw gevallen. Niet dat de komende droge fase altijd even zonnig gaat verlopen. Vrijdag en zaterdag hangen er bijvoorbeeld veel wolken in de Alpen, …

gfs-0-96

… maar neerslag zit er niet in. Daar is de luchtdruk gewoon te hoog voor.

gfs-0-210

Ook in de kaarten van het GFS-model van deze ochtend zie je de straalstroom net zoals bij zijn Europese collega op termijn flink meanderen. Maar het blijft hier ook nu weer bij een mislukte uitbreidingspoging van het hoog richting het noorden.

graphe3_1000_567_9400024414062_424_9599914550781___

ensemble Haute Savoie, Franse Alpen

Dus flatlinet het neerslagensemble nagenoeg volledig. De dalende trend in de temperatuur die Ronaldo gisterenavond ook al liet zien, is wel weer wat duidelijker geworden deze ochtend. Maar ja, what comes up, must go down natuurlijk. Zo gek is dat dus niet.

gfs-0-348

Zelfs in de verre meteofictie geen mooie ijskoude sneeuwkaarten deze ochtend, wel deze felle tot de verbeelding sprekende winterstorm. Ja, ook dit is een klassieke winterkaart, maar wel een uit een ver verleden zoals je het vroeger op school leerde: ‘In de wintermaanden zakken de lagedrukgebieden een heel stuk naar het zuiden …’. Pas binnen 348 uur zou er weer significante neerslag in de Alpen kunnen vallen volgens deze run. en eerlijk gezegd lijkt me dat een realistische inschatting momenteel. Niet dat van die winterstorm, wel dat van de lange duurtijd van de droge fase.

EC12 240

En hoe zit het met die steeds meer meanderende straalstroom in de EC-kaarten? Gisterenavond toverde EC nog deze mooie ontwikkeling uit de hoed. Hier lukt de noordelijke uitbreiding van het hoog dus wel (in tegenstelling tot de modelrun van deze ochtend), …

graphe_ens3

… maar het EC luchtdrukensemble voor Noord-Scandinavië laat zien dat de hoofdrun van gisterenavond een extreem eenzame uitbijter was. Er is dus geen enkele reden momenteel om nu al van zo’n scenario uit te gaan.

graphe_ens3 Alpen

En dat terwijl het EC-luchtdrukensemble voor de Alpen gewoon … tsja, met hoge waarschijnlijkheid gewoon hoog blijft. Niets aan te doen, we staan voor een minstens tien dagen durende droge periode in de Alpen en we moeten erdoor. Het is gelukkig nog wel even tot kerst.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

39 reacties

Reacties zijn gesloten.