Maxima Hirlam 20150511

Nu we de dinsdag inmiddels (hier al op vrijdagochtend) als de bekende dode mus hebben afgeschoten is het wel aardig om te voorspellen hoe warm het morgen wordt. Vooral omdat daar toch wel opmerkelijke verschillen tussen de verschillende berekeningen zitten. Niet op hoogte; op het 850 Hpa vlak (1530 meter in deze) ligt de temperatuur in alle modellen rond de 12 graden. Wel op neushoogte!

t850_15051118_15051012

Een echte “Spaanse pluim” (met de wind strak uit het zuiden) wordt het niet. Daarvoor ligt het lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse eilanden zowel aan de grond als in de hogere luchtlagen al te dichtbij. Juist boven de lage landen zal de stroming daardoor wat zuidwestelijk zijn. Toch krijgen we tijdelijk met warme lucht te maken.

Maxima HARMONIE 20150511

Zo warm? Nee dat verwacht ik niet. Alle modellen hebben als je ze wat langer volgt hun specifieke kwaliteiten maar ook manco’s. Zo wil het bovenstaande hoge-resolutie model HARMONIE het bodemvocht nogal eens onderschatten. Dit lijkt me een klassiek gevalletje, want..

rdsom201505

Normaal gesproken is Woensdrecht en omgeving een hotspot: relatief hoge temperaturen en dat zien we dus ook terug in het model (28 graden). Vermoedelijk komt dit door de bodemgesteldheid, maar ook de opstelling van de weerstations kan er iets mee te maken hebben. Echter: daar heeft het de afgelopen dagen flink geregend. Dus veel vocht in de grond. En die verdamping kost warmte. De ervaring leert dat het model daar een aantal dagen mee achter loopt; daardoor overschatting van de instraling. Voor de Veluwe geldt min of meer hetzelfde. Het oosten van Friesland vormt -bij toeval- wellicht een uitzondering; daar zal de temperatuur wellicht verrassend hoog uitkomen ten opzichte van de rest van Nederland. Maar ik verwacht ook daar niet de 27 graden.

Maxima ECMWF 20150511

Het Europese (ECMWF) model dan? Hier gebeurt vaak het tegenovergestelde. Dat wil de maxima nogal eens onderschatten.

Maxima GFS 20150511

Het Amerikaanse (GFS) model presteert over het algemeen erg goed in dit soort situaties, dus dit plaatje komt al beter in de buurt naar mijn inschatting.

Maxima Hirlam 20150511

Het hoge resolutie model HIRLAM heeft ook zeker zijn gebreken maar zit hier het beste op verwacht ik. Dit wordt hem. Het warmst zal het -zoals zo vaak- in het zuidoosten van Nederland worden; 26 en misschien een lokale 27 graden. De drogere bodem zal daar zijn effect hebben. En natuurlijk het feit dat het wat verder van het nog koude zeewater ligt..GFS20150511_14h

Nog een keer het  GFS spot on. In alle voorgaande kaartjes (HARMONIE uitgezonderd omdat ik die niet voorhanden heb) liet ik de maxima tot acht uur in de avond zien. Rond dat tijdstip zal de wind ook aan de grond echter al enige tijd  uit het zuidwesten waaien. Dat zal vooral effect hebben in een zeer brede kuststrook: al vanaf een uur of twee in de middag zal het daar en aan de noordoostzijde van het IJsselmeer opmerkelijk afkoelen. Direct aan zee sowieso lagere maxima. Aan het begin van de avond zal -ook onder invloed van de naderende kou vanuit het noordwesten- dat gebied steeds groter worden maar vooral in Zuid-Limburg kan het nog lang aangenaam blijven!

tcdc_15051111_15051012

Mede doordat de stroming wat zuidwestelijk is is de aangevoerde lucht behoorlijk vochtig. Het is naast voornoemde parameters dan ook nog een beetje de vraag hoe dik de sluierbewolking zal zijn – wat de instraling mogelijk enigszins zal beperken. Maar ook hier is mijn idee dat het HIRLAM model dat het beste inschat ; die laat de (vooral hoge) bewolking vooral in de middag veelal oplossen.

Pluim Ec 20150510_12h

Tot slot de pluim voor Midden-Nederland. Het koufront zou nóg wat eerder door kunnen komen; dinsdag maar 15 graden? Nou ja, 18 kan het ook nog worden.  Daarna lijkt een verdere afkoeling nog steeds het meest waarschijnlijk als we naar het ensemble kijken. Hoewel de hoofdrun vanavond andere plannen heeft. Hij zit hoog in dat ensemble maar is voor de hele periode minder extreem koud en gaat op 21 mei zelfs weer door de 20 graden heen. Niet direct het meest te verwachten maar wie weet. Het lange termijn hopen mag weer!

Pluim Ec O-NL 20150510_12h

En ook nog even de pluim voor Oost-Nederland; die voor het noordoosten is vergelijkbaar. Let op de mogelijk frisse nachten. Die naar Hemelvaartsdag lijkt me een zekerheid: 3 graden. Aan de grond zal het vriezen. Wees er op voorbereid als je uit kamperen gaat! Met op die dag en/of vrijdag waarschijnlijk regen. Verder zal het weekend waarschijnlijk zo goed als droog verlopen; ondanks de kou best te doen dus!

rart_15051600_15051000

Toetje. Wie wil er nog vernoemd worden? Sneeuwgrens komt vrijdag en zaterdag rond de 1000 meter te liggen – dit kan een dump worden dames en heren. Vanaf morgen meer over de toestanden die we vanaf vrijdag kunnen verwachten in de Alpen en omgeving.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

6 reacties

Gesloten voor reacties.