Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Een prachtige zomervakantie kan hier van 20 juni tot en met 8 september.

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Hoe zit het nu met link tussen winter New York en de Lage Landen

check ook eens

61 Reacties

 1. Ronald Biben schreef:

  Dagelijks vol spanning naar de kaarten kijken ,en de video analyse van alle weerprofeten van WSWM TOPPERS.

 2. Hans schreef:

  Dat vind ik nu een lastige, met het oog op de mooie weerkaarten én de afgegeven Hellmannetjes………….
  Verwacht 32 – 40

 3. Pieter(andere) schreef:

  Ik heb alle vertrouwen in de barman. 50-30 voor de duvel theorie.

 4. Jopie schreef:

  In tegenstelling tot zijn voorganger punt het azorenhoog vanaf 200 uur wel aan….
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/GFSOPEU12_210_1.png

 5. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Mooi bericht Fre ,en interessante stof om te lezen.
  Gfs12 alweer beter voor de Alpen dan zijn voorganger

 6. Jopie schreef:

  Ik voorspel nul correlatie. Ik kan dat even niet vertalen in een score….

 7. Frederic schreef:

  Ook GEM eindigt met mooie arctische uitbraak richtng Alpen

 8. Ronald Biben schreef:

  Topwinter als dat gaat lukken na 18 dec. Zowel Alpen en LL. Heerlijk 60/40

 9. jeroenamsterdam schreef:

  Het gaat om het soort weertype dat voor de kou zorgt in Oost-Amerika. Als er een hoog aldaar op het vaste land ligt dan krijgen zij lucht vanaf het noordwesten wat dus van het koude binnenland afkomt. Meestal ten oosten van dit hoog krijg je dan een laag druk gebied. En dat laag wil natuurlijk naar Europa toe. Of er dan iets over valt te zeggen dat wij niet ook een blokkade kunnen krijgen doordat er daar al een blokkade plaatsvind zou ik mijn hand zeker niet voor in het vuur durven te steken. Ik ga voor 30-30

 10. Mark (Breda) schreef:

  Erg benieuwd Frederic.

  Mijn score 30 – 35.

 11. Steve schreef:

  25 (barman) VS 38 (Wswm)

 12. Remko schreef:

  Mijn uitkomst: 48-30 in ons voordeel

 13. Martijn sonnenberg schreef:

  41-31 in voordeel van onze favoriete Weerbelg ; )

 14. ronald b schreef:

  Zoals ik hier eerder heb aangegeven is het mij de afgelopen circa 35 jaar opgevallen dat zodra het aan de Amerikaanse oostkust (streng) winterweer is, het in de regel zacht herfstweer is in de lage landen.

  Leuk initiatief om dit te onderzoeken Frederic! Ben erg benieuwd naar de uitkomst.

 15. Hans schreef:

  Wel even een interessante kwestie. Speelt hier al vanaf begin WSWM. Natuurlijk zijn er op beide fronten stevige winters geweest maar ons geheugen ( ja ook die van mij 😉 ) laat ons vaak in de steek. Herinneren wij in dit geval de laatste zachte winters (korte termijn) heel goed…….. Ben héél benieuwd!

 16. Hans schreef:

  EC 12z loopt al een tijdje met op 216h schuift het Britshoog m.i. NU al teveel op naar het oosten……

  • Hans schreef:

   Let wel: nog steeds prima op 216h……..

  • Ab schreef:

   Nee hoor @Hans, straalstroom verzwakt fors bij de weermodellen tussen 7 en 10 december is nu de trend. Elk depressie vanuit het westen verzwakt ineens ook bij EC 12z op de laatste kaart 😉 Voorlopig wacht ik het ff af de ontwikkelingen. Wl leuk zo die kaarten volgen

 17. Artus schreef:

  @ Hajo : Is er vanavond om 21 h 00 opnieuw een live-video op Facebook ?

 18. paco37 schreef:

  Ik houd het op 26- 42

 19. Remko schreef:

  net op Duitsland. Meteoroloog ziet grotere kansen voor een witte Kerst dit jaar dan ooit. Constellatie gaat zich snel zetten. Ook in het laagland volgende deze man.,

 20. Frederic schreef:

  Ec12 pluim ziet er alweer beter uit. Nu toch al de meerderheid van leden die voor winters weer gaan

 21. Leo schreef:

  Ghaha daar hebben we de verwarring / discussie alweer. Frederic heeft het volgens mij over de de pluim voor de LL, Roy post die voor de Franse Alpen (wat mij betreft allebei goed trouwens)

  Ik die voor de LL hoe dan ook. Jojoot wat de laatste runs maar deze is inderdaad vol kansen. Er zijn op de lange termijn 3 clusters (scenario’s) zo lijkt me, met de echt winterse kou als één van de grootste 2.

 22. Leo schreef:

  Met de regen op komst wel aardig om weer eens even naar de tussenstand voor 2018 te kijken.

  Zonnig! Hoewel inmiddels misschien alweer haast moeilijk voorstelbaar met slechts 4 zonne-uren over de laatste 13 dagen: hard op weg naar een all-time-high! Voor De Bilt nog slechts 17 uur nodig, landelijk iets meer.

  Qua droogte over de periode januari-november staat 2018 op de 4e plaats achter 1921, 1976 en 1959 (misschien had ik het al eens opgemerkt.. ; er is géén trend). Hoeveel neerslag er in december gaat vallen is nog enorm onzeker. Met 0 mm zou de eindstand als bovenstaand worden. Als we de modelberekeningen voor de komende week aanschouwen gaat er zeker 50 tot 75 mm bijkomen en zakken we dus wat maar een top 10 zal het wel worden.

  • Leo schreef:

   Met betrekking tot de zon-uren worstel ik wel een beetje met de trend. Immers, ook 1995, 2003, 2009, 2015 en 2016 staan in de top 10. Toch lijkt het me deels toeval en is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Ook wanneer we de klimaat-theorie van het KNMI er bij pakken niet: zuidelijk Europa is/wordt droger, het noorden natter. De LL volgens die theorie op de scheidslijn en derhalve nog onbekend.
   Er spelen mijns inziens drie aspecten een rol:
   – deels toeval. Mede in relatie tot de relatief korte meetreeks een vrij zwak statistisch verband
   – de veranderde meetmethode kan een (klein) deel van de oorzaak zijn
   – schonere lucht. Door minder aerosolen in de loop van de industriële revolutie (die samenvalt met het het begin van de meetreeks) minder mist- en wolkenvorming. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste factor.

 23. Remko schreef:

  Ik weet niet waar die 75 mm vandaan komt. Denk eerder 25

  • Leo schreef:

   Ik baseer dit op de sommen voor de komende 7 dagen waar de ECMWF, GFS en GEM modellen de laatste runs mee komen + het klimatologische gemiddelde over de drie weken daarna (60 mm) en zit daarmee dan nog aan de lage kant. Maar, ik hoop dat je gelijk krijgt; zie mijn volgende post 😉 Wat jij?

 24. Leo schreef:

  Overigens deel ik het algemene enthousiasme over de regen voor de lage landen niet (los van het voor de Alpen natuurlijk wél mooi is!).
  Goed voor de economie als de waterstanden in de rivieren wat stijgen maar dat interesseert ons als winterliefhebbers natuurlijk niet zo. Ook leuk voor het opspuiten van de natuurijsbanen misschien maar dat is niet het echte werk.
  En de natuur heeft het nu niet nodig. Doe het maar in maart en april naar mijn idee.
  Twee grote nadelen: een vochtige bodem beperkt de nachtelijke uitstraling én bij een eventuele invallende vorstperiode zullen de gemalen na die 50 tot 70 mm weer volop moeten gaan draaien wat de ijsaangroei op de grote wateren ernstig tegen zal werken. Nog wat duimwerk te verrichtten dat het mee gaat vallen dus.

 25. Leo schreef:

  In de categorie ondertussen in..:

 26. Jeroen schreef:

  Wat een “hel” winter moet dat geweest zijn in 1947, 348 hellmann. Warme zonnige zomer gaat dus prima samen met een koude winter. Bring it on zou ik zo zeggen.

 27. Leo schreef:

  Het is rustig in het café op zo een zaterdagavond. Ik vermoed dat iedereen het wat druk heeft met andere dingen zo rond de feestdagen óf in real live de kroeg ingedoken is? Nu ja dat is verstandig 🙂

  De GFS 18h run is weer een snoepje voor de (noord) Alpen hoor. Althans, wat mij betreft nog even in de meteo-fictie categorie maar dit ziet er goed uit en komt toch erg dichtbij. Van deze neerslagtotalen valt -in deze run- grootschalig gezien de eerste 50 tot 80 millimeters als water tot op grote hoogte tot zaterdag 8 december maar daarna alles boven de 1000 a 1200 meter (en steeds verder zakkend) in centimeters als sneeuw!

  • Nee hoor, dat geldt niet voor iedereen, ik ben nog steeds actief in het weercafé.
   Iemand moet onze weermannen toch helpen met informatieve plaatjes zoals deze waarop de sneeuwlaag t.o.v. 2017 te zien is in de States en Canada.

   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/RecentSnowCoverUSA-Canada.gif[/img]

 28. Ab schreef:

  GFS Ensemble van 00z duidelijk weer kouder geworden. Hoofdrun is wel iets minder dan de vorige runs door iets meer depressie activiteit en control run blijft wel volharden in een Scandi hoog met winterkou tot gevolg. En die laatste krijgt veel steun van andere leden bij de GFS pluim van 00z run.
  Wel nog altijd een spreiding vanaf 9/10 december en dus ook onzekerheid maar begrijpelijk gezien de termijn.
  Hier de GFS pluim voor regio Zuid-Limburg met dalende ENS gemiddelde tot rond of iets boven nul overdag en nacht veelal lichte vorst en ook sneeuwkansen https://www.mupload.nl/img/xeubhlprsg.gif

 29. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gem komt wederom met een droomrun voor Alpen en ll !! Wat een klassieke winterse kaarten zeg

 30. Ab schreef:

  GEM 00z run daarentegen komt ook nog steeds met een mooi Ijsland/Scandi hoog richting 10/11 december op de kaarten. Met hier net als bij GFS control run een winterse kou uitbraak vanuit het oosten voor de LL. https://www.mupload.nl/img/mz4kk4rxh92uu.png

 31. Ab schreef:

  EC 00z run iets minder dan voorgaande runs doordat het uitloper van een hoog boven de oceaan op 168h vooruit tegenstand krijgt van depressies vanuit het westen. Hij breidt vervolgens wel wat uit naar het noorden maar niet genoeg voor een Scandi hoog. Eerder een koude inversie hoog boven Europa is het nu bij EC 00z run. Gezien de termijn kan het nog makkelijk wijzigen komende runs.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.