Soms heb je van die toevalligheden die uiteindelijk een eigen leven gaan leiden. Zo leeft hier op de site al jaren de hardnekkige mythe dat het hier in West-Europa nooit winter kan worden wanneer het koud is in Noord-Amerika … en omgekeerd. Ook zonet nog in het ochtendbericht van Hajo ging het er over. Bizar vind ik, gewoon omdat die regel veel meer niet dan wel op gaat. Kijk ook maar naar bovenstaande grafiek. In feite is het eerder omgekeerd: koude in Engeland gaat over het algemeen meer samen met koude in New York, maar ook warmte gaat eerder hand in hand. Dat verband wordt zelfs vrij sterk wanneer de  Atlantische Oceaan in een erg warme of erg koude fase zit.

Hoe zit het nu? Wel … het weercafé gaat op onderzoek! Ik had het een paar weken geleden al eens beloofd in de reacties en ook vorige winter al nam ik het me voor om het nu eens consequent te gaan uittesten. Als ijkpunten nemen we New York en De Bilt en we gebruiken elke dag de tempafwijkingskaarten van climatereanalyser (door iedereen vrij te raadplegen). Als beide plaatsen tegelijk een warme of een koude afwijking vertonen dan wint de theorie van de weercafébarman een punt voor die dag. Als daarentegen de afwijkingen tegengesteld zijn, dan wint de theorie van WSWM een punt. Wanneer een van de twee steden een neutrale afwijking heeft, dus in feite normale temperaturen, dan vervalt het punt. We zijn vandaag 1 december, het begin van de meteorologische winter. En de winter duurt in totaal 90 dagen. 90 punten te verdienen dus. Laten we er meteen een wedstrijdje aan verbinden. Wie op het einde het dichtste bij is, wint! Voor vandaag alvast 1 punt voor de WSWM theorie. En mijn gok? Euhm …. ik denk dat het uiteindelijk 52 tegen 26 wordt voor de weercafébarman-theorie. Wat denk jij dat het wordt? Gooi het in de reacties!

En misschien toch nog snel 1 weerkaart erin. Deze middag viel de run van GFS06 ietwat tegen, maar die van de Parallèlle daarentegen weer niet. Weer een mooi Scandihoog daar. Gaat dat ook echt gebeuren? Wie weet, al denk ik dat het hoog uiteindelijk een stuk zuidelijker gaat uitkomen. Zo meteen komen de avondruns weer binnen. Beleef het hier vanop de eerste rij mee in het weercafé!

Categorieën: Weercafé

Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

61 reacties

Gesloten voor reacties.