Berhotel Rudolfshütte. 2315m. De 6 gezinnen die via WSWM.nl geboekt hebben over kerst zitten gebakken. Enkel sneeuw sneeuw sneeuw daar tijdens de kerstdagen.

Zijn we al zo ver heen dan dat je in Oostenrijk met kerst op die hoogte moet gaan zitten? Nee dat hoeft helemaal niet als je op lagere hoogte maar je plan B en C klaar hebt en meeneemt. De Stoïcijnen vonden dat uit. Analyseer tot in het kleinste detail wat er allemaal mis kan gaan. Ontwikkel er een plan B bij en heb er vrede mee.

Dus ik zou met mijn kinderen evenveel lol hebben die week in Hopfgarten waar het kwik vrijdag en zaterdag in de dubbele cijfers reikt in het dal. Maar ik heb nu eenmaal die meet & greet opgezet in ons mooie partnerhotel in de Hohe Tauern. Dus profiteer ik mee. En tuurlijk ben ik blij dat ik voor het NK Freeride in Kappl in maart kan trainen die week in dikke poeder. Hardlopen wat ik ook graag doe kan me daarvoor niet klaarstomen. Maar binnen in de Rudolfshütte is een klimhal en daar gaan we zeker ook op los. Me dunkt dat een Wiener Schnitzel of Kaiserschmarrn net zo lekker smaakt na een dag klimmen als na een dag skiën. Maar je kunt ook in de weerstand gaan natuurlijk. Je verzetten tegen de weergoden. Tegenstribbelen. Balen. Dat mag. Enige feit dan is dat je het verliest, want de weergoden hebben daar lak aan. Ze lachen erom.

Maar kijk hierboven naar de berekende Temperatursturz op eerste kerstdag. Dan is het wintergevoel echt wel weer terug hoor. Zie hierboven in de avondrun van het Amerikaanse model. Daar staat hij weer op. Vanochtend wilde het ff niet. Het Europese model wilde juist wel. Daar een luid en duidelijk: “Ja ik wil”. En moet ik nu dan krampachtig mijn best gaan doen te voorspellen of de sneeuwgrens volgende week op 600 of op 900m komt te liggen? Een dergelijke prognose is zo vluchtig als de weerkaarten… kan over 6 uur met het oud vuil mee.

Nee dan liever wat leuke dingetjes verzamelen om te presenteren en nog wat blijmoedig koffiedikkijken in de meteofiction. Hierboven een mooi verschil op de gletsjer tussen drie maanden terug en nu. Het licht vanavond is van de bijna volle maan. Nog lang geen bak sneeuw hoor. Metertje maximaal. Maar wel mooi.

= Hier stond een foto van de Zwölferafdaling…

Ook geniaal deze foto die T.D deelde in de reacties van de wereldbekerpiste op de Zwolferkögel. Morgen zijn de wedstrijden. Als T.D. dit ziet geef dan ff aan waar die foto vandaan komt. We willen er geen gezeik mee. Spelt momenteel nogal die copyright kwesties. Gepeperde rekening komen uit het niets voor het eenmalige gebruik van een fotootje jaren geleden. Advocaat in de zaal?

Hierboven de promovideo van het event. Morgen begint het dus. Hirscher zou beide wedstrijden moeten kunnen winnen. Vandaag werd in Val Gardena al geskied. De vervanging van de afgelaste wedstrijden van Val d’Isère.

Ilka Stuhlec won! Wil je haar zien skiën…. want daar ging het op deze website om toch?

https://www.youtube.com/watch?v=tTSz0BHVLPU

En het is ook meteotechnisch verantwoord om die video te bekijken: zo zie je de toestand van de kunstsneeuw en het gebrek aan sneeuw naast de piste. Toch weer een mooie momentopname. Morgen de Super-G.

Mazzel want de neerslag en sneeuw zit vlakbij… De hele Franse Alpen en de Italiaanse westkant hebben sneeuw vanaf ruwweg 1400m. Daar heeft het natuurlijk wel zin om de diepte in te gaan en te voorspellen waar de sneeuwgrens lokaal exact uitkomt. Als je bijvoorbeeld chef van de pistedienst bent is die informatie goud waard. Voor ons…. ach… als je er al bent moet je het over je heen laten komen. En als je er niet bent maakt het niet zoveel uit. Dan kijk je op iets hogere webcams en heb je ook mooie plaatjes.

Over mooie plaatjes gesproken.. meer kerstsfeer dan hierboven is niet te toppen. Beauty.

Het Amerikaanse model eindigt fraai. Pure meteofiction. Maar wel een mooie luchtdrukverdeling. Het Europese model is nog onvoldoende binnen. En ik moet rennen om me aan te sluiten bij mijn squashmaten met wie ik al 15 jaar wekelijks speel. Dat is sinds mijn emigratie behoorlijk uitgedund dus sta ik te popelen om te gaan. Onderweg naar Amsterdam pik ik nog ff een paar mooie wit-roze Burton snowboardschoenen op voor mijn dochter. Ze was vorig jaar in Filzmoos begonnen en nu wil ik wel ff kijken of ze er echt haar draai mee vindt. Letterlijk. Snowboarden is een waanzinnige training om beter te gaan skiën en omgekeerd. Sterk onderschat. Doen dus! Ik heb het ooit in de stromende regen geleerd. Twee dagen lang. Ik bedoel maar. Nooit spijt van gehad. Was iets van 1987 of zo.

Nou de titel van dit bericht? Provoceer ik? Minimaal prikkel ik. De geest. Graag. Wat heeft het voor zin? Als de kaarten leuk zijn is die diepe lange termijn analyse ook nog leuk om te doen. Als ze slecht zijn is het een zure appel die je ook naast je neer kunt leggen. Was het Europees model er al zou ik daar heus nog wat dieper op in gaan. Maar ik hoop dat jullie ook toedeledokie zeggen als je iets heel leuks met je maten kunt gaan doen. Met sommige commentaren die ik krijg op de koerswijziging van Wintersportweerman.nl moet ik vaak denken aan bovenstaande scene uit Forest Gump. Hoe zou dat nu komen? Anybody?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.