Ik open een keer met goeiemiddag in plaats van goeiemorgen, Hajo was vanmorgen druk en ik rol net een tentamen uit. Ik neem jullie dus mee in de zoektocht naar leuke dingen op de kaarten. Eergisteren noemde ik nog de grote onzekerheid vanaf dit weekend, dalijk kijken we daar naar, nu eerst naar vrijdag Koningsdag en we kijken naar de Dutchweek in Val Thorens! Hierboven zien we dat Val Thorens er nu nog schitterend bij ligt.

Het is allemaal vrij onzeker en we kijken nu naar de huidige situatie om te zien wat er gebeurt. Een kronkel in de stroming ligt nu op de Atlantische Oceaan, die wordt vanuit het zuiden gevuld met energie en neerslag. Binnen no-time evolueert deze kronkel naar een felle depressie die in sommige berekeningen zelfs tot een kanaalrat komt.

Dit is de huidige berekening an het GFS voor vrijdagochtend, hij lijkt klaar te liggen om door het Kanaal heen te accelereren maar hier dooft ie uit. Gelukkig maar want het zit akelig krap op Koningsdag.

Hier de detail berekening van het ICON die laat zien hoe fel deze depressie kan worden, windstoten tot 180km/u?! Stevig briesje wel.

Het GFS van vanmorgen slachtofferde onze Koningsdag wel, flinke wind en neerslag precies tijdens de middag. De huidige berekeningen zijn gelukkig wat vriendelijker, hieronder een samenvatting van GFS EC GEM en ICON:

Een stuk minder wind zien we gelukkig aan de lijntjes. Neerslag ligt wel gevaarlijk op de loer, op het moment vertrouw ik het ICON het meest, zij hebben de hoogste resolutie op deze termijn. Zij berekenen wat buitjes voor het westen van het land, weliswaar lokaal maar genoeg om een feestje of rommelmarkt even een bittere nasmaak te geven.

Bron: Parkbee.com

Conclusie: Een overwegend grijze dag met temperaturen niet boven de 15 graden, zit je in het westen neem dan een plu mee voor de zekerheid. Ik hou de mogelijkheid nog een klein beetje open voor een stevige wind maar het lijkt mee te gaan vallen.

En dan snel door naar de Dutchweek die volgende week in Val Thorens plaatsvindt. Ze starten het weekend nog warm maar als de nieuwe week begint draait het patroon. Mooie sneeuw tot in het dorp wat natuurlijk nog boven Les Menuires op 2300 meter ligt!

Die depressie blijft een beetje hangen en levert gedurende de week enkele decimeters sneeuw af, zeker niet vervelend om het winterseizoen af te sluiten. Aan zon is er dan wel een beetje gebrek maar die zien ze dit weekend nog wel. Voor wie er nog gaat, veel plezier! Ik ga ook genieten van wat dagen zonder tentamens en jullie kunnen binnekort deelnemen aan mijn scriptie-onderzoek 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

21 reacties

Gesloten voor reacties.