Ik open een keer met goeiemiddag in plaats van goeiemorgen, Hajo was vanmorgen druk en ik rol net een tentamen uit. Ik neem jullie dus mee in de zoektocht naar leuke dingen op de kaarten. Eergisteren noemde ik nog de grote onzekerheid vanaf dit weekend, dalijk kijken we daar naar, nu eerst naar vrijdag Koningsdag en we kijken naar de Dutchweek in Val Thorens! Hierboven zien we dat Val Thorens er nu nog schitterend bij ligt.

Het is allemaal vrij onzeker en we kijken nu naar de huidige situatie om te zien wat er gebeurt. Een kronkel in de stroming ligt nu op de Atlantische Oceaan, die wordt vanuit het zuiden gevuld met energie en neerslag. Binnen no-time evolueert deze kronkel naar een felle depressie die in sommige berekeningen zelfs tot een kanaalrat komt.

Dit is de huidige berekening an het GFS voor vrijdagochtend, hij lijkt klaar te liggen om door het Kanaal heen te accelereren maar hier dooft ie uit. Gelukkig maar want het zit akelig krap op Koningsdag.

Hier de detail berekening van het ICON die laat zien hoe fel deze depressie kan worden, windstoten tot 180km/u?! Stevig briesje wel.

Het GFS van vanmorgen slachtofferde onze Koningsdag wel, flinke wind en neerslag precies tijdens de middag. De huidige berekeningen zijn gelukkig wat vriendelijker, hieronder een samenvatting van GFS EC GEM en ICON:

Een stuk minder wind zien we gelukkig aan de lijntjes. Neerslag ligt wel gevaarlijk op de loer, op het moment vertrouw ik het ICON het meest, zij hebben de hoogste resolutie op deze termijn. Zij berekenen wat buitjes voor het westen van het land, weliswaar lokaal maar genoeg om een feestje of rommelmarkt even een bittere nasmaak te geven.

Bron: Parkbee.com

Conclusie: Een overwegend grijze dag met temperaturen niet boven de 15 graden, zit je in het westen neem dan een plu mee voor de zekerheid. Ik hou de mogelijkheid nog een klein beetje open voor een stevige wind maar het lijkt mee te gaan vallen.

En dan snel door naar de Dutchweek die volgende week in Val Thorens plaatsvindt. Ze starten het weekend nog warm maar als de nieuwe week begint draait het patroon. Mooie sneeuw tot in het dorp wat natuurlijk nog boven Les Menuires op 2300 meter ligt!

Die depressie blijft een beetje hangen en levert gedurende de week enkele decimeters sneeuw af, zeker niet vervelend om het winterseizoen af te sluiten. Aan zon is er dan wel een beetje gebrek maar die zien ze dit weekend nog wel. Voor wie er nog gaat, veel plezier! Ik ga ook genieten van wat dagen zonder tentamens en jullie kunnen binnekort deelnemen aan mijn scriptie-onderzoek 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

21 reacties

Sandra · 25 april 2018 op 18:12

Weer in Tignes deze1week is fantastisch. Vandaag tot 14.00 uur geskied. Was top!

  Asten (Harmelen) · 25 april 2018 op 19:44

  Zo jaloers…. heerlijk zeg !

Sandra · 25 april 2018 op 19:05

En Hajo, het klopt inderdaad het nulgradenniveau maakt niet alles uit.

Geert · 25 april 2018 op 19:22

Windstoten tot 180 km/u??

Dennis H. · 25 april 2018 op 20:04

Je zal toch ergens idyllisch wonen en dat er dan een stel dronken Nederlanderthalers een feestje komen bouwen en het nog Dutchweek noemen ook. Nederlanders op vakantie, altijd klagen over Russen, Oostblokkers en Engelsen maar zelf altijd overal bovenuit te horen alsof alles van hen is.

  Ronski · 26 april 2018 op 10:02

  Mee eens @Dennis alleen denk ik dat er normaal gesproken niemand in Val Thorens woont hoor, is echt een wintersportfabrieksdorp.

fred · 25 april 2018 op 21:21

Bij die windstoten tot 180 km/u moet ik even het dubbel lezen met leesbril :), op die kaart diep ie zich niet zo uit?.

  Jorne · 25 april 2018 op 21:32

  Is nog voor het Europese vaste land zoals mn pijl aangeeft 😉
  Ook @Geert

fred · 25 april 2018 op 22:10

Ik dacht dat het eerder om een verwijzing ging naar die 180 km/u, verkeerd gedacht dus.
Ja daar kan ik mij wel in vinden dan.

SnowMil · 25 april 2018 op 22:51

Val d’Isère heeft bekend gemaakt vanaf 3 juni nog twee niet-gletscher-liften laat draaien; de Funival en de Marmottes met twee pistes! Voor het eerst in 82 jaar! https://www.valdisere.com/inedit-juin-2018-on-va-skier-bellevarde/

  Hajo · 26 april 2018 op 18:36

  Tof! Daar maak ik even een bericht van.

SnowMil · 25 april 2018 op 23:07

Overigens laatste week van het seizoen in La Plagne geweldig! Zo ontzettend wit nog en zo goed te skiën! Zelfs 22 april nog in Montchavin en Peisey kunnen skiën 😉
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IMG_2266-(1).JPG[/img]

  Martijn sonnenberg · 26 april 2018 op 10:33

  wat een smulplaat 🙂

Luc · 26 april 2018 op 10:52

Wij morgen richting Ischgl voor het feestje van The Closing of the Season
Ziet er goed uit met de zon erbij…
Ski Magic

  Jorne · 26 april 2018 op 11:03

  Veel plezier Luc, geniet ervan!

Frans V · 26 april 2018 op 13:09

Maandag kans op storm in lage landen! Gisteravond al in de EC 12 en vandaag opnieuw in de pluim te zien in de EC0. Zou bijzonder zijn 30 april zo’n harde wind, zou voor veel schade gaan zorgen, bomen net in blad en ondergrond nog flink nat. Ik hoop dat de depressie die berekend wordt niet zover zal uitdiepen, dat het bijbehorend windveld daarom mee gaat vallen. In de loop van de week gaan we weer de zomer tegemoet, vanaf dinsdag dagenlang droog, oplopende temperaturen, veel zon en in het weekend weer +25 graden. Laat maar komen!

Gerard · 26 april 2018 op 13:43

Hi Jorne, altijd weer fijn om bijdrages van jou te lezen.
Over Koningsdag en de ia dan niet kanaalrat en daarbij behorende weer (regen / wind), als je naar laatste berekeningen kijkt wat verwachjt je dan voor de 27e voor de ochtend en middag?
Zou jij (in Den Bosch) je spullen gaan verkopen, onoverdekt?

Hajo · 26 april 2018 op 18:40

Ik maal nu ff kort bericht. 😉

Henny de guchteneire · 26 april 2018 op 19:12

Wij willen a.s zondag of maandag de Mont ventoux beklimmen ( fiets ) vanuit Bedoin welke dag is best geschikt ???

canadian pharmacy · 18 juli 2020 op 04:30

therapy medication hair regrowth for women
https://canadianpharmacytuz.com canadian pharmacy
throat allergy information on allergies
canadian pharmacy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *