rart_14122712_14122200

Wat een emotionele rollercoaster was het vandaag op weergebied. Deze ochtend werden we wakker met deze kaart van het Europese EC. Zaterdagochtend dikke sneeuw in heel de Lage Landen na dagenlang voor een zacht scenario gekozen te hebben. Zou het dan toch? Het bekijken van de ensembles zette me al snel weer met beide voeten op de grond. En na het bekijken van de extreem zachte GFS06-run dacht ik: ‘laat dat middagbericht over de Lage Landen maar even zo Frederic, het is nog altijd niet beslist.’ Terecht postte Leo deze kaart in de reacties waar ik het ook over dacht te hebben. En in de reacties kwamen steeds meer tegenstrijdige berichten. De ene site hield het op zacht weer, de andere op een winterinval. En de weerberichten op de traditionele media bleven logischerwijs conservatief: ‘kouder’, maar niet meer dan dat. Gewone regen dus. Ondertussen zijn de avondruns weer door de modelcomputers uitgespuwd. Kunnen we ondertussen al iets meer zeggen? Ja, ik denk het wel.

gfs-0-78

Laten we beginnen bij het begin. Dit is de kaart voor kerstdag. Een hoog ten zuiden van Ierland, waardoor grote delen van West-Europa in een koele noordelijke stroming terecht komen. Sneeuwdumpje Chanel heeft nog steeds zo’n 20cm sneeuw aan boord voor de Noord-Alpen, en ook op de hoogste toppen van de Ardennen en het Sauerland wordt het koud genoeg om het er tot een nieuw sneeuwdek te laten komen. Daar komt het dus wel tot een witte Kerst dit jaar. Tegelijkertijd komt aan de westflank van dat hoog subtropische lucht met zijn polaire collega frontaal in botsing. Helemaal links zie je een tweede hoog ten zuiden van Groenland. Dat de frontale botsing tot een stevige depressie gaat leiden stond al vast. Afgelopen zaterdag beschreef ik al de mogelijke scenario’s die hieruit zouden kunnen voortvloeien. Het waren er twee. Ofwel zou het West-Europese hoog richting dat van Groenland migreren, waar het Amerikaanse GFS steeds mee afkwam de voorbije dagen, waarbij de tussenliggende depressie het winters ging maken in de Lage Landen. Ofwel bleef het hoog voor die naar het oosten bewegende depressie uit steken, het EC-scenario, wat de Lage Landen dan in een voortdurende warme zuidwestelijke stroming zou houden.

graphe3_1000_465_170___Bruxelles

De tweestrijd in modellenland was volledig zichtbaar in de GFS06-pluim voor de Lage Landen. Een duidelijker voorbeeld van een bifurcatie bestaat gewoon niet. Geen tussenoplossing. Ofwel een boterzacht weekend, ofwel een koude. Deze ochtend ging EC voor het eerst overstag, en ook vanavond doet die dat. Dus de eenmalige superzachte GFS06-run van deze middag mag wat mij betreft gewoon verticaal geklasseerd worden. De koude-inval komend weekend komt er gewoon. In welke vorm is een andere vraag.

gfs-1-108

Nu ik de call voor koud weekend maak, zijn er nog twee zaken die we in de gaten moeten houden de komende dagen. Ten eerste, wat gaat de exacte trekrichting van de depressie zijn. En ten tweede, hoe snel gaat de ritssluiting tussen de subtropische en de erachter bollende koude lucht dicht.

gfs-0-144

Hier zie je de GFS-oplossing, met de depressie die net ten noorden van de Lage Landen naar het oosten doorschuift. De rits sluit hier maar traag. Dus zaterdag begint koel met de eerste neerslag die in het oosten van de Lage Landen als sneeuw zou kunnen vallen. Sneeuw die niet gaat blijven liggen. Die sneeuw wordt dan steeds natter, tot zelfs gewone regen in het westen. In de loop van zondag komen we dan in een stevige noordwestelijke stroming terecht. En met bovenluchtemperaturen van -30°C op 5km hoogte leidt dat tot stevige buien die richting het einde van de dag terug meer winters worden. Goed mogelijk dat er in de nacht op maandag dan ook in het laagland droge sneeuw valt. In de Ardennen zou het heel de tijd droog sneeuwen.

ECM1-144

Het Europese model doet het extremer vanavond. De depressie zakt hier voorlangs de Lage Landen naar het zuiden, waardoor de ritssluiting meer dan snel genoeg dicht gaat. Gek, hoor ik je denken, want de Lage Landen zitten zo in een zuidelijke stroming. Klopt, maar in de winter is zuid synoniem voor continentaal en in dit geval dus koud. Dus …

rart_14122800_14122212

… droge sneeuw in de nacht op zondag. En dat bij temperaturen rond het vriespunt, dus die sneeuw kan dan hier en daar gaan blijven liggen. Misschien wel een dikke 5cm. Noordoost-Nederland houdt het in dit scenario helemaal droog. Welke van deze 2 opties gaat het halen? Moeilijk te zeggen, dus ik pin me er nog niet op vast. Het meest logische zou het GFS-scenario zijn, dus daar bereid ik me nu al op voor. En als het toch het EC-scenario wordt, dan heb ik sowieso een super winters laaglandweekend gewonnen! Haha!

gfs-0-156

En als het weekend al zo onzeker is, is het helemaal onzinnig om te vertellen wat er volgende week gaat gebeuren. Het enige wat zeker is, is dat het hoog dat oorspronkelijk bij Groenland lag de depressie mee naar het oosten volgt. Maar waar trekt het dan verder naartoe? Richting Scandinavië zoals EC12 vanavond zegt? Richting Midden-Europa (GFS12 Parallel)? Of zakt het naar zijn vertrouwde positie in het zuiden van Europa weg (GFS12)? Het meest logische is de laatste optie. Klimatologisch komt dat gewoon het meeste voor bij ons. Daarom ook dat de traditionele media dikwijls ook zo laat zijn met het waarschuwen voor winters weer. Hun goed recht, maar het ontneemt wel de grote massa hun voorpret. Voorpret die ze hier wel kunnen beleven. Men zegge het voort!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

67 reacties

Gesloten voor reacties.