Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Hoe winters wordt het komend weekend in de Lage Landen?

check ook eens

67 Reacties

 1. GK schreef:

  Wat is dit toch een mooie site.
  Duidelijker kan het niet uitgelegd worden.
  Nu nog sneeuw.

 2. Ab schreef:

  Vanwege die verwachtte sneeuwval van EC 12z wat natuurlijk nog erg onzeker is of het ook gaat vallen ziet het vervolg van EC 12z ook een stuk kouder uit d.m.v het hoog ten ONO van de LL . Met zelfs het ZW als koudst van NL 😉 Kijken wat de pluim later doet wel spannend zo voor a.s weekend!!

 3. kippie schreef:

  Kijk, met zo’n bericht wordt niets beloofd, maar het biedt wel perspectief. Daar kan niemand over vallen. Ook kippie niet.

 4. Mark schreef:

  Dat er komend weekend wat staat te gebeuren is wel duidelijk….en begrijpelijk dat we pas kort vooraf weten hoe het gaat lopen. In ieder geval alvast dank aan Frederic voor de uitleg van de scenarios. Ben wel benieuwd naar het vervolg. Blijft het koud in de LL of warmt het na de depressie weer op?

 5. Eric schreef:

  Ik ben alweer in NL maar kon het vanochtend niet laten om toch een hele kleine update te maken. Alle andere jaren verklaar je jezelf voor gek dat je blij moet zijn dat de sneeuwlanzen in het Brixental aangaan. Dit jaar is het toch zo. We worden er blij van. Het is in de nacht en ochtend aardig aan het vriezen vandaar dat er sneeuw aangemaakt wordt. Laten we hopen op meer kou vanaf de kerst en wat natuursneeuw.

 6. sebastiaan schreef:

  Frederic ik duim voor deze vette kaarten. Keeping cool

 7. Keida schreef:

  @frederic misschien wel handig om GFS en GFS para te scheiden, en dan zou ik alleen voor Para gaan. Nu gebruik je ze door elkaar, maar ze verschillen steeds nog aldoor.

 8. Leo schreef:

  Mooi bericht Frederic! En ik ga met je mee; EC is bijna te mooi om waar te zijn. Nu tevens met de meest zuidelijk berekende koers van de depressie. Daarbij “rekent” het model er (letterlijk en figuurlijk 🙂 ) op dat het sneeuwdek in het zuidwesten (tot 12 cm accumulatie op de Vlaamse kust) intact blijft, ondanks dat er zondagochtend wat regen overheen komt. Kan, maar uiterst onzeker dus! I.i.g. , daardoor (Ab zegt het ook al 😉 ) :

  En dit is wel de meest bizarre 🙂 :

 9. martijn sonnenberg schreef:

  zou leuk zijn als we hier sneeuw krijgen… Leveren deze scenario’s ook wit goud op voor de wintersportgebieden?

  • Leo schreef:

   Pfff. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet meer zo goed durf omdat het iedere keer tegenvalt. Maar zoals ik het in de avondruns zie: eigenlijk geen grote wijzigingen t.o.v. het ochtendbericht van Frederic. Noorden van Zwitserland en Oostenrijk met Kerst 10 tot 20 cm, Franse Alpen in het weekend 30 cm.

 10. Ab schreef:

  En @Frederic vergeet UKMO 12z niet he 😉 Die model is ook altijd interessant vooral vwb kortere termin omdat het toch niet verder kijkt dan 144h vooruit

  • Leo schreef:

   Hij is fijn! Vaak goed model ook (draait op hogere resolutie dan EC trouwens!).
   Kaartje hiervoor (op +120h):

   Depressie lijkt hier dus ook over het zuiden van de LL te trekken..

 11. Bjorn 79 schreef:

  Komt er ook nog een alpenweerbericht vanavond ?

 12. jeroen schreef:

  Denk dat de huidige stormachtige condities helpen aan een mogelijk plotselinge winterinval.

 13. Paul A. Club1989 schreef:

  Bedankt Frederic, mooie woorden wederom! Morgenochtend de volgende stap in de goede richting hopen we. Als de sneeuw er morgen nog op staat ga ik het heeeel voorzichtig aan mijn kinderen vertellen. Trustn

 14. Ab schreef:

  Hier dan de EC 10daagse, nog altijd erg veel spreiding en onzekerheid na kerst omtrent dat laagje waar het naar toe gaat. Zo ook verschillen de control run en oper run. En EC oper staat er niet alleen voor vwb mogelijke wintersweer volgende week. Op basis van deze pluim zou ik zeggen 65% geen winterweer en 35% weer wel waaronder de EC oper.

 15. Remko schreef:

  Staat een en ander Kerstavond nog in de steigers dan gaan we een mooie week tegemoet met een koude jaarwisseling.

 16. qlubtempo schreef:

  Super weerbericht frederic, het worden spannende dagen alsof ze nog niet spannend genoeg waren!

 17. Michel Janse schreef:

  Vandaag wederom een top dag in @zillertal arena. Mijn dochter Britt heeft mij vandaag even op de gevoelige plaat gezet op de piste met nr 52. De oude 2 van Königsleiten. Voor de bekende van het gebied naar de Larmach Alm waar je heerlijk gegrilde kippetjes kan eten. Je kan goed zien hoe goed de pistes hier zijn. Morgen schijnt wederom de zon wordt het warmer maar na woensdag wordt het volgens onze huis eigenaar erg koud met veel sneeuw zodat de neiuw jaarsweek ook super zal zijn in dit gebied. Even twee linkjes gevoegd.

 18. Joost Amsterdam schreef:

  De herfst is gewoon wat later geëindigd. Kijkt wat minder op de kalender.

 19. smette schreef:

  top bericht frederic! mooi samengevat, nu nog uitkomen die handel!
  ben nog nooit zo voorzichtig geweest 🙂

 20. Gerda (Den Haag/Nootdorp) schreef:

  Mooi bericht @Frederic ! Heerlijk duidelijk geschreven .

 21. Stefan Kaptein schreef:

  Lees net dat er een meisje in Ellmau een ernstig ongeluk heeft gehad en met ernstig hoofdletsel is afgevoerd. Dankzij haar helm is nog erger voorkomen. En dat wil ik nog maar even zeggen, alle mooie berichten ten spijt, in Skiwelt Brixen is het nog behelpen met het beetje sneeuw dat er ligt (kunstsneeuw). En zoals Eric al aangaf in zijn update, eigenlijk is het om te janken hoe het erbij ligt, maar we moeten ook beseffen dat zonder de sneeuwlans en sneeuwkanon er helemaal niet geskied kon worden. Maar totdat er verse sneeuw valt zal je mij niet hier in jubel stemming zien berichten als ik vanaf morgen richting Oostenrijk vertrek. Daarom hoop ik toch echt dat die mooie kaarten nu eens gaan uit komen zodat het er allemaal mooier op wordt (het oog wil ook wat) maar vooral een stuk veiliger. Want met zoveel mensen op zulke slechte smalle baantjes is het wachten op grote ongevallen. En dan zijn de Duitsers nog niet eens in grote getalen aangekomen, die komen altijd na de kerstdagen. Dus Frau Holle……..wake up!!!!!!!!!!!!!!!

  • Eric schreef:

   Stefan, ik waarschuw er al de hele afgelopen week hierover. Kijk goed uit. In de middag krijg je ijspistes zeker bij grote drukte…..uitglijden is zo gebeurd en als je stil gaat staan. Sta aan de zijkant vd piste en kijk altijd omhoog. Je kan zo onderuit geskied worden. Be carefull.

  • Leo schreef:

   Bah. Dit is inderdaad niet goed. Moet inderdaad snel beter worden.

 22. getjo schreef:

  vandaag liski in konigsleiten aan de telefoon gesproken. net als michel had ze het geweldig naar haar zin en was het skien gewoon prima met prachtig weer wel zo,n 10 gr met nog verse sneeuw met de kerst heeft ze dan gewoon een topweek

 23. erwin schreef:

  Ik ga zo ook inzoomen op de sneeuw of regen komend weekend die de gfs 18uur zo laat zien en ook kijken of deze run , niet zoals de gfs 12 uur liet zien, ver bovenin ensemble gaat zitten. Ik verwacht zo een leuke run…

  tot zo…

 24. qlubtempo schreef:

  Via de rand van de piste een paar meter naar beneden gevallen op een autoweg, oei oei hoop dat dit het laatste ellendige bericht van de week is…..

 25. erwin schreef:

  Nog steeds staat voor kerst en 28 december de sneeuw op het menu in de gfs 18 uur hoofdrun maar geen echte dumps. De situatie voor de avond van de 27e en nacht van de 28e blijft kritisch voor de Lage landen en trekrichting van de depressie blijft bepalend. Ook na de gfs 18uur blijf ik bij mijn standpunt: geen droge sneeuw voor de lage landen.

  • erwin schreef:

   Trekrichting van de depressie komend weekend lijkt te Noordelijk te zijn waardoor het in lage landen dus te zacht blijft voor droge sneeuw. Kan uiteraard nog veranderen.

 26. erwin schreef:

  inmiddels qua etmaalgemiddelde de zachtste 22 december van de afgelopen 100 jaar! (samen met 1991)

  http://weergegevens.nl/extremes_day.aspx?station=260&extreem=TG&top=10&order=1&maand=12&dag=22

  • erwin schreef:

   GFS 18uur is verder opnieuw een run om snel te vergeten. Voor lage landen geen winter en zelfs dubbele cijfers op lange termijn mogelijk. In Oostenrijk zien we op 5 januari weer neerslag van betekenis maar gezien de termijn verder niet over hebben. Duimen voor kerst en de 28e. Verder zoals gezegd deze run snel vergeten! BAGGER!

   • Leo schreef:

    Pff, Erwin, denk ook aan de anderen ipv alleen je eigen (gelijk). Voor de Alpen is dit -relatief- een mooie run. Met Kerst opnieuw (consistent) 10 tot 20 cm voor de Noord-Alpen, weekend nu iets meer sneeuw in de berekening voor de Franse Alpen: tot 40 cm. En vanaf 1e kerstdag tot bijna aan het gaatje vorst tot in de laagste dalen!

    • erwin schreef:

     @leo, gaat me niet om gelijk: Ik geef alleen aan dat ik de kans obv de gfs 18uur run wat betreft droge sneeuw zeer klein acht. Verder hoop ik op veel sneeuw in de Noord-alpen aangezien ik zelf ook vertrek de 27e. Ik vind de gfs 18uur zeer mager Leo.
     Stukje realisme van mijn kant. Niet meer en niet minder. Daar mag jij uiteraard een andere mening over hebben. Daar is een forum voor bedoeld toch.

 27. Leo schreef:

  Doe ik nog even de sneeuwkansen volgens (enkel) het EC a.s. zaterdag voor midden-NL. Zuiden maakt in deze run meer kans. Totaal van het ensemble (inclusief nat 😉 ) : kansen iets gedaald maar redelijk consistent t.o.v. de 0h run: van 60% naar 48%.
  De verdeling:

 28. erwin schreef:

  @leo, kijk ook nog even naar de wetter3.de sneeuwkaart van de gfs 18uur. Zoals ik al dagen roep komt er in winterberg mogelijk 20 cm komend weekend en in de Ardennen ook mogelijk 10+ cm maar in Nederland en Laag-Belgie zal echt geen droge sneeuw vallen. Trekrichting depressie is te Noordelijk. Daarnaast is de bodem te warm (door ontbreken grondvorst) en zijn zowel max als dauwtemperatuur te hoog.
  De sneeuwworst voorhouden voor de lage landen is dus weinig realistisch.

 29. Roy schreef:

  Leuk!! Spannend ook of het wit gaat worden in Nederland. Voor de Franse Alpen gaat het gauw flink verbeteren als het aan de GFS18h ligt! De 28e is consistent aanwezig als sneeuwmoment en in deze run tot in de dalen. Boven de 30 cm is een dump en dat zit er echt gewoon in! Ook in het nieuwe jaar een mooie kans op een flink pak verse sneeuw rond 3 januari. Al met al een goed vooruitzicht 🙂

 30. Mitchell schreef:

  Emthousiast geschreven: ja. Zorgvuldig en geloofwaardig: nee Conclusie: sprookjessite

  • Frederic schreef:

   Ha die Mitchell.
   Ik ben er uit hoor. Jouw visie op het weer is ongetwijfeld net hetzelfde als die van het KNMI van deze ochtend in hun guidance. Gewoon de pluim aflezen en that’s it. Zoveel zachte leden dus zoveel % kans, en zoveel koude leden dus zoveel % kans.
   Als dat echte meteorologie is dan pas ik daar resoluut voor. Geen inspiratie, geen gebruik van ervaring, geen visie. Gewoon iets wat een computer ook zou kunnen doen.
   Dus laat mij en de lezers hier maar gewoon in onze sprookjeswereld leven. Veel leuker dan de zorgvuldige wereld. En geloofwaardig? We zullen zien wie uiteindelijk de meest geloofwaardige bleek.
   En oh ja, je kwam toch enkel hier naartoe ter uwer entertainment? Dat is dan 5€ aub.

 31. Roy schreef:

  Mitchell de beroemde weerman zal het wel even vertellen! Nou ik ben benieuwd hoor! Brand maar los ..of was dat alles? Beetje vanaf de zijlijn lopen schreeuwen en dan hard weglopen!?

 32. Ab schreef:

  De GFS para run van 00u gaat mee waar EC en UKMO gister al mee kwamen namelijk laagje dat naar Alpen koerst en vervolgens MZ met achter het laagje om hogedruk richting Scaninavie en de wind draait naar NO op 144h vooruit aldus de Para. De oude GFS 00z laat het laat deze in tweeen splitten met een deel naar de noordkant andere deel weer naar het noorden vergeleken met voorgaande runs. En bij de oude run zakt het hoog opnieuw te ver naar het zuiden toe na kerst.
  En oja UKMO 00z blijft het laagje naar het zuiden bereken na kerst met ook hier weer hogedruk achter het laagje om via de UK uitbreidend naar Scandinavie op 144h vooruit (29dec). Verder kijk ik niet vanwege de onzekerheid. Wel erg spannend zo voor het vervolg allemaal 😉 Werkse latussss

 33. Joost Amsterdam schreef:

  @ab
  Wat is een laagje?

 34. Joost Amsterdam schreef:

  Thanks

 35. tom schreef:

  als ik het zo bekijk gaat het net weer niet lukken

 36. Noodweer Benelux schreef:

  Dju Frederic, ook jou blogposts kunnen we gebruiken onze blog 😉

 37. NielsD schreef:

  Frederic,
  Ik ontdekte afgelopen week jou site, ik moet zeggen chapeau! Heel duidelijk en in mensentaal geschreven. Ik ga deze site zeker aanprijzen aan al mijn “wintersport”vrienden. Zelf ben ik van Belgisch Limburg en geef zondag een winter BBQ, als ik het hier goed lees, kan dit zomaar eens onder een laagje sneeuw plaatsvinden, duimen maar !

 38. Cees schreef:

  Na 5 dagen Ellmau Skiwelt weer naar huis. We hebben kunnen skien maar daar is alles mee gezegd. Smalle witte tapijten in een groen landschap. Wel mooi weer gehad. Een wonder dat ze uberhaupt nog pistes open hebben. Hulde voor deze mensen. We hebben van Ellmau via Scheffau tor Brixen kunnen skieen. Verbinding met hohe salve was nog dicht. Uiteraard geen dalafdalingen. Maar het was toch een topweek. Mooi weer, oostenrijk, bergen, gezin etc. Hoop op meer sneeuw voor de volgende gasten.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.