We zijn vertrokken voor 2 zeer hete dagen. Op de wolkenradar was gisteravond al goed te zien hoe de droge warme lucht vanuit het zuiden oprukt. In België begon het al mooi op te klaren. Noordelijk-Nederland moet wellicht tot de 2e helft van de ochtend geduld hebben, maar ook daar is er geen ontkomen aan.

Rtavn481

Even kort nog hoe het in zijn werk gaat? Tussen het nog vrij stabiele lagedrukgebied boven Ierland en het enorme hoog boven centraal Europa wordt de tropische lucht op transport gezet.  Verder zou ik eigenlijk de tekst van het schitterende weerbericht van gisteren naadloos kunnen kopiëren. Frederic zat en zit er bovenop! Gistermiddag is het warmtefront netjes gepasseerd en begon de temperatuur al op te lopen. De maxima werden pas rond 7 uur savonds bereikt en snachts koelde het nauwelijks af. Westdorpe (Zeeland) tikte nog precies de 25.0 °C aan. Vanaf nu gaat het enorm snel – vandaar ook die rollercoaster natuurlijk. Vandaag wordt het met een matige zuidelijke wind ook al erg warm op de stranden. Daar 28 graden (op de Wadden misschien een graadje lager) tot zo’n 32, misschien 33 in het oosten en zuiden van de regio. Westelijk Vlaanderen maakt de grootste kans op een lokale 34.

Maxima010813_Weeronline

Maar morgen? We gaan er eens in detail naar kijken. Waar hangt het vanaf, en welk model zal het beste scoren? Deze kaart is gepikt van Meteovista/Weeronline. Ze doen hetzelfde als het KNMI: geautomatiseerde nabewerking met het Model Output Statistics (MOS) Maar dan op het GFS model, waar het KNMI dat met het ECMWF doet. Bijkomend voordeel: de gedetailleerde uitvoer van Meteovista wordt openbaar gepubliceerd: hier.  Wat doet het MOS dan? Heel veel statistische gegevens (vanaf 1972) en heel veel wiskunde loslaten op de modeluitvoer die de plaatselijke effecten zo goed mogelijk moeten simuleren. Lees er hier en hier (op pagina 17) eventueel meer over.. Ook Hajo schreef er eerder (3 februari 2012) al over: Hoe in hemelsnaam komt KNMI aan +6,0°. Maar wat heeft dat voor consequenties in de verwachting?

ECpluim+MOS

Deze pluim is oud (dinsdagavondbewerking) maar geeft goed weer wat er gebeurt. (de horizontale streepjes zijn de verwachte maxima en minima na MOS-nacalculatie) ECMWF hoofdrun? Tel er voor de maxima maar 2 tot 3 graden bij op heeft Sjaco al diverse malen in de reacties geroepen. Hij zit dichterbij de waarheid dan ik in eerste instantie wilde toegeven. Weerman Arjan merkte eerder al op: het kan ook lager uitvallen, maar gek genoeg meestal hoger. Deels is dat ongrijpbaar en toeval, denk je dan. Maar er is nog iets aan de hand.

ECpluim 310713_0h 

De pluim, ruwe uitvoer van gistermiddag. Verwachting voor vrijdag: niet één lijntje komt boven de 31 graden uit.

vareps_Tx_latest_06260_00_310713

Dezelfde, ruwe uitvoer, nu in kanspercentages. Hee: 80% kans op een maximum temperatuur boven de 32 graden, en zelfs 2% kans (één lijntje uit de pluim) op meer dan 34 graden. Hoe komt dit? De reguliere pluim die we steeds bekijken plot slechts de temperaturen op 4 tijdstippen (0, 6, 12 en 18u UTC). Dit diagram daarentegen laat de werkelijke berekende maxima zien! Die kunnen en zullen natuurlijk vaak niet op exact die tijdstippen optreden. Vrijdag a.s. is een uitgesproken voorbeeld en daarom springt het er nu zo mooi uit. Het maximum zal rond 15u UTC (=17h Midden Europese Zomertijd) optreden. Mooi theorie natuurlijk, en het klinkt eenvoudig. Klaar is de verwachting. Waarom komt ie (niet) uit?

 BeNeLux_2013073118_thgt850_45

De omstandigheden zijn gunstig voor zeer hoge temperaturen in het zuidoosten van Nederland. Precies vrijdagmiddag op 1500 meter hoogte de extreme warmte op die plek. Toch liggen er factoren op de loer die alles zo maar omver kunnen schoppen. De stroom met warme lucht is smal, kleine verschuiving heeft grote gevolgen. Als het koufront vrijdagavond iets eerder doorkomt: ook lang niet zo warm. Zeewind? Brrr aan de kust en merkbaar tot ver landinwaarts (verwacht ik niet gezien de matige zuid tot zuidoostenwind) . Of natuurlijk een (ook niet echt te verwachten gezien de droge lucht) verassend onweerscomplex vanuit Frankrijk. Al met al, ook gezien de enorme overeenstemming tussen de verschillende modellen en ook in de opeenvolgende runs verwacht ik dat het Meteovista plaatje uit gaat komen. Met het risico dat ik net als Meteoconsult vorige maand (temperatuurrrecord..) en Hajo kort daarop (met zijn zondvloed-alarm) nat ga.. : Ell of Arcen gaat de 38 graden aantikken.

ECpluimDeBilt310713_12h

Hoe gaat het verder? Hierboven de nieuwe pluim, ruwe uitvoer (doe er je voordeel mee). Nog altijd geheel conform de verwachting schuift vrijdagavond het Frederic-anakoufront  (lees het nog even terug) over. Met mogelijk aardig wat water maar nauwelijks onweer. Daarna tot en met begin volgende week nog lekker zomerweer, maar vanaf dinsdag wordt de verwachting behoorlijk onzeker. Alle zomerliefhebbers ten spijt; de trend is toch echt al dagenlang in de meeste modellen en ensembles een neerwaartse lijn en op zijn minst lichte wisselvalligheid, waarbij de depressies geleidelijk aan ons land steeds meer en meer zullen gaan aandoen. Het warme continent en zeewater kunnen -net als in de winter maar dan liever omgekeerd- bij gunstige stromingen bijdragen aan hogere temperaturen, maar dat hoeft helemaal niet. Een omslag is altijd zo gemaakt. Want wie had 4 weken geleden immers het huidige weertype, na 6 koude maanden, verwacht?

Zo, even afkoelen dan maar. Ik doe hem trouwens gewoon nog een keer. Mountain of Hell in Les2Alpes, anderhalve week geleden. Want 200 reacties op mijn vorige bericht. Geinig, maar erg weinig gingen over de inhoud van het bericht. En al helemaal geen over dit mijns inziens toch erg verfrissende filmpje. Waarom niet?

[polldaddy poll=7290291]

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

63 reacties

Gesloten voor reacties.