kaprun-gedenkstaette2

Met de tragische gebeurtenissen gisteren in Les Deux Alpes moest ik ineens weer denken aan een tekst die ik op 11 november 2015 schreef om uitdrukking te geven aan wat ik op die datum vijftien jaar eerder had ervaren in Zell am See Kaprun op de gletsjer. Er zijn tenslotte vast ook Nederlanders in Les Deux Alpes momenteel. Onlangs was Jorne nog in Les Sybelles toen het daar op de eerste dag met een beetje sneeuw meteen al misging. Wat ik destijds meemaakte was nog iets groter en onwerkelijker.

Bij deze mijn verhaal…

Vandaag, precies 15 jaar geleden begon mijn skileraarcarrière, die mij zo veel moois heeft gebracht, met een groot drama. Een herinnering die ik 15 jaar na dato met jullie wil delen. Op dit exacte tijdstip, 15 jaar geleden, stond ik boven op een gletsjer, zonder stroom, niet wetende wat er zich voor verschrikkelijks beneden ons afspeelde.

We waren al ruim een week bezig met de Anwärteropleiding, maar juist die dag, door de drukte van de seizoens opening, zijn we voor het eerst met de gondel de Kitzsteinhorn omhoog gegaan in plaats van met het treintje. Ik stond halverwege de Kitz sleeplift toen de stroom uitviel.

Het was de laatste dag voor het examen, trainen had prioriteit, we zijn toen nog nietsvermoedend met onze opleiders te voet omhoog geklommen naar de Magnetkopfliften, waar wel noodstroom was, om de opleiding voort te zetten. Pas tijdens de lunch werd de opleiding afgeblazen en werd ons langzaam duidelijk wat er aan de hand was.

De weg naar beneden was verschrikkelijk! Het pikzwarte Alpincenter… De reddings helikopters af en aan… De lucht die ons halverwege de gondel tegemoet kwam, onbeschrijfelijk… De indrukwekkende hoeveelheid reddings voertuigen… De ijzige stilte en leegte in de drukte… Het crisis centrum in de jeugdherberg waar wij sliepen… De verslagenheid onder de locals…

Wat veel mensen niet weten, is dat ik tot op de dag van vandaag nog heel veel moeite heb om de gletsjers treintjes in te stappen. Door mijn werk echter een onmogelijke opgave om deze altijd te kunnen omzeilen. Een dag om nooit te vergeten, helaas.

kaprun-gedenkstaette

Voor wie geen weet heeft over de tragedie van 11 november 2000 hier het betreffende Wikipedia artikel.


Roderik Sillevis

Roderik Sillevis was in zijn jonge jaren wedstrijdskiër. Later werd hij skileraar in Oostenrijk en slaagde hij voor alle diploma's tot en met Staatlich Geprüfter Skilehrer. Hij woonde enige tijd met zijn jonge gezin in Neukirchen maar sinds enige jaren weer in Nederland. Roderik is trainer bij Epique - Mountain Adventures, skitrainer bij de Skiclub Wolfskamer en teamrider voor Atomic.

6 reacties

Gesloten voor reacties.