Foto: Artus Missorten

Vandaag heeft het zowat de hele dag gesneeuwd. Men kon niet naar Frankrijk gaan noch naar Champoussin of Morgins, dus heb ik maar mijn hele dag van 8u30 tot 17u00 gespendeerd in het deelgebied van Champéry. Het was gewoon een dag om van te smullen ; weinig volk en 15 à 20 cm verse sneeuw. Pas in de zeer late namiddag (16u30) klaarde het ineens op.

Morgen blijft het bewolkt en kan het sporadisch nog wat sneeuwen. De zon zou er ook af en toe moeten doorheen piepen en de middagtemperaturen pendelen rond het vriespunt op  1500 m. Prima omstandigheden liggen dus in het verschiet.

Zaterdag daarentegen, zal eerder aan de zachte kant verlopen, maar de zon zou ’s ochtends nog van de partij moeten zijn. ’s Namiddags zal er bewolking opduiken gepaard gaande met neerslag. Het zou dan even kunnen regenen tot op 2000 m hoogte en als het meezit wat lager. Maar geen zorgen voor de mensen die momenteel in Les Portes du Soleil zijn : de neerslag valt pas vanaf 16u00.

Op de nacht zaterdag op zondag regent/sneeuwt het door en zondag ook. Aanvankelijk pendelt de sneeuwgrens op zondag rond de 1800 m/2000 m, maar naar de avond toe daalt deze naar 1200 m. MéteoSuisse verwacht op zondag winden van zo’n 45 km/h op 2000 m ; het skigebied zal dus open blijven.

En maandag is het dan zover: het sneeuwt tot in het laagland ! Al zal het maar om zo’n 5 cm gaan in Champéry zelf. Dinsdag sneeuwt het nog een beetje, maar de sneeuwvalgrens stijgt dan naar heel even zo’n 1700 m om dan weer te dalen naar 1000 m. Woensdag zou een ware sneeuwdag worden met hogerop zo’n 20 à 30 cm sneeuw. En verder waag ik me niet, maar er zou nog héél veel sneeuw kunnen vallen, maar daar gaat Hajo jullie verder dagelijks over informeren. In zijn live uitzending van gisteravond kijkt hij al lekker ver vooruit.

Het gaat een periode worden met zeer veel sneeuw aan de westkant van de Alpen en dat is dus ook voor mijn tweede thuis fantastisch nieuws. Met een sneeuwgrens die vaak ook even boven de 1000m zal stijgen kan iedereen uitrekenen of de paraplu wel of niet meemoet.


Artus

Een 17-jarige tweetalige Belg, maar ook een Brusselse ket. Ik ben een ware bergliefhebber, die het grote geluk heeft om er drie maal per jaar te vertoeven. Mijn uitvalsbasis is Champéry (Wallis). Ik studeer Grieks-wiskunde, ben vrij sportief ingesteld, leer Russisch en ben aspirant-alpinist. Laat de sneeuw maar komen !

31 reacties

Gesloten voor reacties.