Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Hoe stabiel wil je het weer hebben?

check ook eens

72 Reacties

 1. Roland Bodegraven schreef:

  Wat voor klussen doe je dan hajo?

 2. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Mooi en leuk bericht,wanneer maak je bekend wat er gaat gebeuren op de site?zou einde winter zijn!

 3. He’s alive ! 🙂

  Wat fijn om weer van jou te horen @hajo en ook dat alles oké is. Wellicht verlopt niet alles geheel volgens de verwachtingen maar ik vermoed dat de huidige situatie éénieders leven danig overhoop heeft gehaald.
  Had ook veel meetings, wandelingen en dergelijke op de agenda staan maar deze vallen allemaal in het water.

  In België is Omroep Powned minder bekend maar blijkbaar zijn er veel noorderburen die het wel kunnen smaken. Sommige zijn fan terwijl andere er een gloeiende hekel aan hebben.
  Maar goed, wat het ook moge zijn, deze vindt ik echt wel héél leuk en respect voor Slijptol!
  Ik zie het mezelf niet meteen doen…

  https://youtu.be/bVzjGpWDgWs

 4. Eduard schreef:

  [img]https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/grafieken/neerslagtekort/neerslagtekort_2020.png[/img]

   • Eduard schreef:

    @Kirsten, nou heb niet echt een punt maar opvallend is het wel.. Ook als je naar de vooruitzichten kijkt.
    Best spannend en in deze tijd moet de spanning opzoeken anders vallen we allemaal in slaap…..:-)

    • Oké, dank voor je reactie @Eduard.

     Het is volop genieten dezer dagen van het mooie weer. Vlinders fladderen massaal in het rond en de voorjaarsbloeiers doen het ook prima. Lekker erop uit om te fotograferen en niet hoeven werken, een luxeleventje !

     • Eduard schreef:

      @Kirsten, ja helemaal geweldig. Heerlijk rustig ook overal. Vind het allemaal heel raar wat er gaande is, maar ja zoals de natuur doet, pas ik me gewoon aan, aan de omstandigheden. Dan komt alles goed. Ze doen maar, mij maken ze niet gek. Fotograferen is gaaf. Wil ik ook ooit eens mee beginnen. Nu de druk weg is ga ik er eens serieus over nadenken. Weg met al het geld op de planeet. Allemaal Vrijheid en genieten van het leven. Alles is gratis. Als je maar niet zoveel wensen hebt en weet wat genieten is toch?

   • Leo schreef:

    Uhm, nou Kirsten, de grafiek is niet heel ingewikkeld toch? Het is droog, heel droog. Iets wat je toch opgemerkt zou moeten hebben als je buiten komt. Ik wel althans. Anderzijds is het wel wat complexer dan wat deze grafiek (niet) laat zien. Ik zal onderaan het draadje even verder gaan 😉

  • Mark (Breda) schreef:

   Vanaf begin april inderdaad een topjaar in negatieve zin. Wel vergeet deze grafiek de maanden ervoor mee te nemen. Die waren kletsnat.

   De trend is echter gezet en nu hopen dat we niet zo’n gortdroge en hete zomer gaan krijgen.

   • Roland Bodegraven schreef:

    Nu lekkere regen bij jou lijkt mij.

    • Mark (Breda) schreef:

     Heerlijke regen gehad. Gestage regen die goed in de grond kon trekken. Fijn tegen het stof en om de pollen uit de lucht te spoelen.

     • Klaassie schreef:

      Ja, dat was echt top… Paar uur lang hier. Vreemd: had vorig jaar het idee dat de droogte super uniek was en het jaar erop lijken we gewoon weer vrolijk opnieuw te beginnen… Hopelijk snel weer normaal (en datzelfde voor de crisis:))

      Begreep ik dat de horeca in Oostenrijk binnenkort weer opengaan?

 5. Remko schreef:

  19 april 2018: 29 graden. Nu gelukkig frisser en de tuin is opgeknapt na de regen van gisteren. Paar mm maar toch.

 6. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/04/1587404769.png[/img]
  Ineterssant punt aangehaald door Eduard: het is enorm droog. Getuige ook o.a. de stofstormen die we live kunnen ervaren en de natuurbranden. Toch vertelt de grafiek (van Eduard, over 2020 voor zover) maar een (klein) deel van het verhaal. Bij recordjaar (1976) en 5% droogste jaren wordt alleen maar gekeken naar de eindstand per 30 september. Tussenliggend zijn er dus veel vaker hoge waardes opgetreden, Graag zou ik de vraag of dat met opzet weggelaten wordt terzijde schuiven maar omdat die waarschijnlijk toch wel speelt ( 😉 ) : ik denk van niet. Ten tijde van het opzetten van dit systeem speelde de droogte (van de afgelopen 3 jaar) nog nauwelijks dus ik denk dat het slechts puur toeval (en best wel dom) is. Bovenstaand ter voorbeeld 2011 wat voor deze tijd van het jaar gelijke tred hield. Uiteindelijk (veel) te nat;

 7. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/04/1587405275.png[/img]
  En in 2007 nog veel extremer; eind april nog veel droger maar een zeikend verder verloop!
  Overigens: data valt op deze manier niet verder terug te halen dan 2001.
  Dus: het zegt nog helemaal niets over het verder verloop!

  • Eduard schreef:

   Dank je voor de duidelijk uitleg. Helemaal mee eens. Het kan nog heel nat worden. We weten het niet. Maar vond het opvallend en zoek een beetje de spanning op. Ook kijk ik naar andere weermannen en een beetje verder vooruit. Meteofictie. Men denkt dat er veel hoge druk komt de komende maanden. Natuurlijk ook af en toe regen maar als de hoge druk domineert de komende tijd wordt het weer een droog jaar. En ja, buiten is het heel droog. Wat velen misschien niet opvalt. Viel mij ook op. Nu ook nog een harde wind erbij.

   Kwa weer wordt het heel interessant de komende maanden volgens mij. Wel jammer dat net nu alles in bloei moet komen het direct zo droog begint. Al het water dat in de winter is gevallen is als sneeuw voor de zon verdwenen. Daar hoor je weinig nieuws over helaas. Er is zoveel meer om over te praten en te dromen.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Tot in ieder geval 19 maart was 2020 het op één na natste jaar sinds het begin vd metingen zo’n 120 jaar geleden en was in vrijwel het hele land de grondwaterstand normaal of zelfs te hoog (zoals hier in het Groene hart).
   Je moet je naar mijn mening dan ook afvragen hoe goed ‘we’ het hier op orde hebben qua waterhuishouding.
   Is landbouw en de manier waarop het land wordt bewerkt wel logisch op die plekken waar na 3 weken droogte oogsten al als mislukt beschouwd kunnen worden. Hoe zit het met beregening op zandgronden.. Ik vraag het me af…
   Overigens… wellicht vanaf komend weekend ander weertype op komst zo lijkt het… bring it on !

 8. Leo schreef:

  En dan meteen nog maar even wat anders: het geblaat over de schone en blauwe lucht door de Corona crisis slaat (bijna) nergens op!
  Basiskennis: (aanvoer van) continentaal polaire lucht is altijd schoon en droog!
  Minder industriële en verkeers- uitstoot helpt hooguit een klein beetje het percentage vocht (dat is de belangrijkste in deze!) en (fijn) stof iets lager te doen zijn dan normaal maar het verschil is nihil. Overigens is de lucht actueel niet eens zo heel schoon; met het naar oost draaien van de wind over land nemen de concentraties fijnstof en ozon al weer aanzienlijk toe. De meest lachwekkende die ik voorbij zag komen was in de trend van “wat heerlijk zo weinig CO2”. Voor velen hier hoeft het waarschijnlijk niet uitgelegd te worden maar even voor de zekerheid 😉 : ten eerste is de concentratie nauwelijks lager dan normaal (wat ook niet zo vreemd is; het is immers niet zo maar weg), ten tweede: het is kleur, geur, en smaakloos, en al helemaal niet giftig 😉

  • OpAart schreef:

   Heerlijk die nuance. Allemaal weer bij de les 🙂

  • Ron schreef:

   Dat is maar ten dele waar natuurlijk Leo, wel degelijk is de lucht veel schoner door minder uitstoot maar daar hoef je niet geleerd voor te hebben. Wel is het zo dat inderdaad de wind uit noord-noord-oost schoner is, dat klopt wel.

   • Leo schreef:

    Er is wat spraakverwarring. Misschien was ik ook niet helemaal duidelijk. Er wordt in de volksmomd over twee soorten schoon gesproken. 1. de luchtvervuiling aan het aardoppervlak en 2. op hoogte; de “zo blauwe lucht”. Voor 1. gaat het verhaal van de mindere uitstoot wel enigszins op, voor 2. nauwelijks. Daar idd vrijwel puur afhankelijk van de aanvoerrichting.

    • Leo schreef:

     [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/04/1587679167.png[/img]
     Maar, ook 1. waag ik te betwijfelen. Met name de NO2 en ozon concentraties zijn (al dagenlang) nauwelijks lager dan “normaal” en zeker niet optimaal.

 9. Mark (Breda) schreef:

  Top info Leo. Scherp zoals altijd. En wat betreft dat neerslagtekort…dat kan in korte tijd enorm omslaan zoals je laat zien.

  Hopelijk komt er snel echt Hollands voorjaarsweer. Die stofstormen kan ik missen als kiespijn.

 10. Marcel schreef:

  Leo; top bijdrages

  • Roland Bodegraven schreef:

   Fijne bijdrages Leo! Laat er inderdaad gewoon maar eens een lekkere bui vallen. Daarna weer lekker zonnetje. Dat stof van nu… Pff mijn auto ziet er niet uit. Hij is blauw, maar nu groen door de mix van blauw en geel van het stof/pollen.

 11. Roland Bodegraven schreef:

  Windje zeg vandaag.

 12. Michael schreef:

  Kopievan de site van Jan vissers
  Het reguliere weerbericht en overige bijzonderheden kunt u vandaag op de pagina Weerpraatje lezen. Op deze homepage een poging om de actuele droogte in een wat bredere context te plaatsen.

  Amper regen sinds half maart, maar de keiharde grond in het noorden en westen heeft andere oorzaken

  Sinds medio maart is er in een groot deel van Nederland vrijwel geen neerslag gevallen. Zo staat de teller in mijn geboorteplaats Marken vanaf 14 maart op slechts iets meer dan 1 mm. In combinatie met de bijna dagelijks onafgebroken schijnende zon (het is zonniger dan aan de Spaanse costas!) heeft dat proces geleid tot een sterke uitdroging van de bovenlaag van het aardoppervlak. Foto’s van landbouwmachines die de kale akkers bewerken leveren tot de verbeelding sprekende stofwolken op. Deze situatie is zorgelijk (denk in dat verband ook aan jonge weidevogels en natuurbranden zoals in de Peel), maar er is naar mijn mening geen reden om het probleem (klimatologisch) uit z’n verband te trekken.
  Dat de bovenlaag erg droog is, gebeurt de laatste jaren wel vaker in het voorjaar. Echter: nu is vooral de structuur van de grond erg slecht. Akkerbouwer Ernst Meinsma uit Nes in Noordoost-Friesland meldde onlangs: “Een natte herfst, een extreem natte winter (vooral vanwege een ‘verzopen’ sprokkelmaand, jv) zonder vorst en nu sterk drogend weer veroorzaakt een slechte structuur en daardoor is het heel moeilijk, zo niet ondoenlijk om een goed zaaibed te maken. Veel zaden liggen droog. Oorzaak is dus nu niet de droogte”. Ad Vermaas uit Siegerswoude bericht: “op kaal land merk je dat de ondergrond op 10-15 centimeter diepte gewoon vochtig is”.

  Veel regen in het najaar en de winter: verzopen februari

  Wat mij opvalt in de hele discussie over de actuele droogte, is het ‘collectief geheugenverlies’. Om die reden eerst enkele ‘opfriscijfers’.
  De meteorologische herfst, 1 september t/m 30 november, was landelijk natter dan normaal: gemiddeld viel er 314 tegen normaal 243 mm. Zoals te doen gebruikelijk in het najaar, wanneer de Noordzee hofleverancier is van gietbuien, viel er in Noord-Holland veel meer regen (gemiddeld 408 tegen normaal 278 mm) dan onder meer in de Achterhoek, Oost-Brabant en het lage deel van Limburg. In Oost-Brabant (de Peel eo) was het ‘neerslagoverschot’ (tov normaal) slechts 26 mm ofwel 237 tegen normaal 211 mm.
  Na de natte herfst volgde, vooral dankzij februari, een natte winter. Twee natte seizoenen op rij dus. Tussen 1 december en 1 maart viel er gemiddeld in den lande 271 tegen normaal 208 mm. De uitersten waren; Heiloo in Noord-Holland met 344 mm en Elspeet in Gelderland met 237 mm. Vooral de sprokkelregens (‘Kortmaandeke, stortmaandeke’) maakten indruk: gemiddeld 147 tegen normaal 57 mm. Niet eerder was februari zo nat: het record stond op 139 mm in 1946. Destijds viel er in Gelderland en Overijssel plaatselijk meer dan 200 mm. Uitbijter in februari 2020 was het Noord-Hollandse Hoogwoud met 195 mm. Nagenoeg nergens viel minder dan 100 mm (zie ook het regenkaartje van het KNMI).

  De februariregens hebben de grondwaterstanden in een groot deel van het land aanzienlijk verbeterd. Voor het eerst stonden vennetjes in de duinen weer eens ‘ouderwets vol’ met water en ook uit de hogere en drogere delen van het land kwamen gunstige berichten. Ondertussen was het ‘huiliehuilie’ niet van de lucht want een maand regen daar kunnen we niet meer zo goed tegen (bah…alweer die zeikregens!).

  Maart regende tot voorbij de 10de van de maand nog even door. In een groot deel van Zeeland, deels ook in Brabant en het zuiden van Limburg viel meer dan 80 mm. In het noorden viel aanmerkelijk minder. De uitersten waren, uitgaande van de neerslagstations van het KNMI, 20 mm in Makkum en 115 mm in Vaals. In het Limburgse heuvelland was het zo nat dat beken het water amper konden verwerken. Ook de waterstanden in de Maas waren hoog. In Vaals viel tussen 1 februari en 15 maart 279 mm en het complete duo (sprokkel- en lentemaand samen) was goed voor 284 tegen normaal 162 mm.

  Het is nog nooit zo droog geweest is pertinente onzin!

  Kortom om nu te gaan roeptoeteren “het is nog nooit zo droog geweest”is, zoals Klaas Ybema (auteur van ‘Wat een Weer’: kroniek van het weer in Friesland 1901-2006) het stelde, ‘ pertinente onzin’ . Op grond van alleen het ‘Doorlopend potentieel neerslagoverschot’ concluderen dat het ‘historisch droog’ is, is veel te kort door de bocht. Het ‘Doorlopend potentieel neerslagoverschot’ is namelijk gebaseerd op de neerslaghoeveelheden en de gewasverdamping en behelst de periode 1 april t/m 30 september.

  Oorzaken slechte omstandigheden van de bodem zijn divers

  De neerslagtekorten lopen uiteraard nu sterk op en dat is met name een verontrustend gegeven op onder meer de zandgronden van Brabant. Daar zijn de grote achterstanden met betrekking tot de lage grondwaterstanden, mede veroorzaakt door de grote voorjaars- en zomerdroogte van 2018, nog niet ingelopen. Andere oorzaken spelen overigens (met nadruk) ook een rol.
  De Brabantse boswachter Frans Kapteijns schreef mij het volgende: “Er moet iets veranderen aan de omstandigheden in de bodem. Het weer is niet de negatieve invloed, maar de mens. We onttrekken nog steeds veel te veel water en er wordt ook nog veel teveel water verspilt. De grote hoeveelheid water die onttrokken wordt, daar moet wat tegen gedaan worden. A)de landbouw moet anders. Niet meer zo grootschalig en wel natuurinclusief. B)we moeten niet meer het tweede landbouwexport land van de wereld willen zijn C)er moet meer water in het achterland blijven D)industrieën en fabrieken moeten nog meer met eigen water gaan werken in plaats van onttrekken uit de bodem, en E)de burgers moeten hun tuinen ontstenen of er voor zorgen dat kostbaar regenwater niet in de riolering komt. En wie weet zijn er nog meer oplossingen mogelijk om de droogte tegen te gaan en de boeren niet al nu moeten sproeien met kostbaar water.”

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Dank voor dit stukje tekst.. op deze site is dit de afgelopen jaren op vrijwel dezelfde wijze benoemd.. fijn om dit bevestigd te zien.
   De weermannen op Rtl4 zijn wat dat betreft soms tenenkrommend.. vandaag wederom beelden van een akker waar ook nog eens flink de bodem wordt ‘opengetrokken’ door een landbouwvoertuig wat surprise surprise tot een stofwolk leidt.

   De diverse modellen berekenen vanaf/na komend weekend toch neerslag… in eerste instantie niet veel maar wie weet zal door de dagelijkse gang en vochtigere lucht de kans op wat actievere buienlijnen toe gaan nemen..

 13. Asten (Harmelen) schreef:

  Vandaag wéér een artikel in het AD over de veel schonere lucht en dat relateren aan Corona… Ron gaf het al eerder vandaag aan. De lucht is schoner… maar de snelwegrn lopen de laatste dagen al weer aardig vol.. ik kom net terug van een lekker stuk fietsen maar de A12 is best druk te noemen..
  Wat me stoort aan het AD is het gebrek aan nuance. Toevallig loopt de Corona crisis aardi gelijk op met de oost tot noordoosten winden … Het is hier al vaker benoemd maar dan is de lucht gewoon onnoemelijk veel schoner dan bij een zuidwesten windje..

  • René schreef:

   Hoe in godsnaam kan een continentale wind nu schoner zijn dan een maritieme?

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Met een zuid/zuidwesten wind(je) krijg je de lucht uut Belgie maar vooral ook de Randstad/Rotterdam/Pernis over je heen.. met een continentale stroming en dan met name een die met een ruime boog lucht vanover de Oostzee via (Noord) Duitsland ons landje bereikt is de verontreiniging normaliter een stuk minder….

    • Pieter(andere) schreef:

     Google op schoonste windrichting, kom ik uit bij pdf van GGD Rotterdam-rijnmond.

     at is de invloed van het weer op de luchtkwaliteit?
     Het weer is van grote invloed op de luchtkwaliteit. Een noordwesten wind beschouwen we als
     schoonste wind. Wind vanuit het westen voert betrekkelijk schone lucht vanaf de zee aan. Bovendien
     gaat westenwind vaak gepaard met een relatief hoge windsnelheid. Hierdoor verdunt de aanwezige
     luchtverontreiniging sterk. Dit leidt tot vrij lage concentraties. Bij wind vanuit het zuidoosten geldt juist
     het omgekeerde. De wind voert luchtverontreiniging vanaf het Europese continent aan en dat blijft,
     eenmaal in Nederland, hangen. Oostenwind brengt vaak erg warm of erg koud weer met zich mee.
     Hierdoor is de uitstoot van schadelijke stoffen hoger. Met een hoge luchtdruk blijven de stoffen dichter
     bij het aardoppervlak hangen.

     • Roland Bodegraven schreef:

      Is het niet logisch dat voor rotterdam een zeewind handiger is aangezien ze dan daar alleen schone zeelucht hebben? De rest van Nederland zit dan onder de rook van Rotterdam. Misschien dus voor de rest van Nederland het tegenovergestelde. Lastig lastig blijft het.

     • Pieter(andere) schreef:

      Met zuid-oosten wind zit het land onder de rook van het ruhr gebied.

  • Pieter(andere) schreef:

   Corona leidt niet tot schonere lucht in Duitsland: ‘Stop met rijverboden voor diesels’

   https://www.ad.nl/auto/corona-leidt-niet-tot-schonere-lucht-in-duitsland-stop-met-rijverboden-voor-diesels~a3245cad/

 14. Sanco schreef:

  En zo doen allerlei belanghebbenden aan cherry picking. Pak hetgeen jouw past en negeer de rest. Goede journalistiek of echt onafhankelijk onderzoek is schaars want wie betaald bepaald. Een krant kiest zijn toon die past bij een bepaald lezerspubliek, het instituut bij datgene wat past bij het b leid van de geldschieter of opdrachtgever. Aan ons als lezers de taak de nuance te vinden. Een voorbeeld is bovenstaand stukje over droogte. Thx voor het delen.

 15. Asten (Harmelen) schreef:

  De laatste GFS hoofdrun 12.00 uur gaat vanaf komende maandag eind van de dag voor REGEN.
  In de loop van de week zelfs veel regen..
  En dan kan het zo maar zijn dat we de maand april met plaatselijk 50 mm of meer eindigen..
  Maar ja, meteofictie… tot op 272 uur..

 16. Leo schreef:

  Dank voor de complimenten 🙂 Tja, soms kan ik het gewoon niet laten de (lichte; er zijn belangrijkere zaken maar ik hou het hier uit principe bij het weer 😉 irritatie te benoemen en de nuance idd te zoeken.
  Toegoft n.a.v. wat spraakverwarring hierboven 😉
  Er zijn 2, of eigenlijk 3 soorten schone lucht. Maar de hooikoorts / pollendruk past niet helemaal in het rijtje en laten we even buiten beschouwing, 1. wat je niet ziet, 2 wat je wel ziet. 1.: de vervuilde lucht (overigens: veel schoner dan enkele tientallen jaren geleden!) bestaande uit (o.a. ;wat zoal gemonitord wordt) fijnstof, stikstofoxiden, ozon, en o.a. nog een zooitje (aromatische) koolwaterstoffen. Díe zijn inderdaad door de wat lagere uitstoot iets minder vertegenwoordigd maar het effect valt tegen. Zie ook mijn screenshot hierboven en de veelzeggende link die Pieter gaf. Ook niet zo gek; de petrochemie -één van de belangrijkste bronnen- draait (gelukkig!) gewoon door. Om de discussie van hierboven aan te vullen: bij aanvoer (aan het aardoppervlak!) vanuit Antwerpen, Botlek / Europoort of het Ruhrgebied zal die inderdaad per definitie wat viezer zijn. Maar een belangrijkere factor is de windsnelheid; hoe hoger die is hoe beter die doorgaans mengt met de hogere luchtlagen en dus minder vuile lucht.

  Maar 2. (wat je wel ziet..) : wat mij echter meer stoort en verbaast is dat bij veel mensen en in veel media de blauwe lucht geassocieerd wordt met schoon, minder uitstoot, en ja, zelfs minder CO2 (whahaha..).
  Hier heeft de verminderde uitstoot vrijwel niets mee te maken; aan de grond toch al zeker niet, in de hogere niveau’s -waar we nu juist naar kijken immers (daar het vliegverkeer) hooguit een klein beetje. Want wie goed opgelet heeft: zelfs de vliegtuigen die er wél zijn lieten de afgelopen dagen nauwelijks, en slechts kortdurende, strepen achter. Daarmee kom ik op het punt waar het om gaat: continentaal polaire lucht (aanvoer dus vanuit het noordoosten is per definitie het “schoonst”. Met “schoon” ervaren we dan met name: droge lucht! Want daardoor: weinig wolken, en wolken die door het vliegverkeer ontstaan kunnen weer snel verdampen. Hoe droger de lucht hoe minder wolken / vocht en daardoor vrijwel alleen maar verstrooiing van het zonlicht in het blauw (door de luchtmoleculen); anders dan bij waterdamp (en ook een beetje stof) wat dan ook naar het wit gaat.

  De reden dat de continentaal polaire lucht per definitie het droogst (en dus het “schoonst”) is is de volgende: deels door de aanvoer over land en deels doordat de van oorsprong koude -en vaak al droge- lucht op weg naar het zuiden opwarmt; en daardoor verder uitdroogt!

 17. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/04/1587684782.png[/img]
  Geheel los daarvan (want totaal irrelevant voor de luchtkwaliteit) nog even de CO2 concentratie: uiteraard geen significante afname en als ik het goed zie wel een lichte dip half januari en begin maart; die echter vergelijkbaar is met die van vorig jaar; hier ben ik niet helemaal in thuis maar ik denk dus dat dat seizoenseffecten zullen zijn.. 😉

 18. Asten (Harmelen) schreef:

  Corona leidt niet tot schonere lucht in Duitsland: ‘Stop met rijverboden voor diesels’

  Meetstations in onder meer Kiel, Würzburg, Mainz, Wiesbaden en Stuttgart laten volgens de AvD duidelijk zien dat de theorie dat gemotoriseerd wegverkeer de belangrijkste oorzaak is van luchtverontreiniging in steden is weerlegd. ,,Het rijverbod ter bestrijding van luchtverontreiniging is niet effectief”, aldus de oudste autoclub van Duitsland in een persbericht. De club eist dat de verboden worden opgeschort.

  Het rijverbod dat  in veel steden wordt opgelegd, is gebaseerd op de aanname dat alleen een verbod op dieselauto’s – met name voertuigen met de emissienormen Euro 4 en Euro 5 – ervoor zorgt dat de EU-grenswaarden voor stikstofoxiden niet meer worden overschreden. Dat blijkt niet het geval. Ook bij de regering zijn nu twijfels ontstaan. ,,Naar mijn mening is het probleem van het rijverbod op diesel nu van tafel”, zegt de staatssecretaris van de federale minister van Transport, Steffen Bilger.’

  Dit zijn stukjes tekst uut het AD van gisteren. Toch wel opmerkelijk. Deze Corona-crisis is ideaal om dit nu eens te meten met tientallen tot wel 70% minder autoverkeer.
  De Autobahn werd door een collega van mij (standplaats München) een spookbahn genoemd. Onrealistisch rustig

 19. Paul A Club1989 schreef:

  Wr ligt een WC op de loer naar mijn mening.

 20. Tjeerd schreef:

  Ben druk bezig met een nieuwe website.
  Tirolweerman. Met alleen nieuws over het weer in Tirol, zonder Co2, stikstof enz. Wordt binnenkort vervolgd.

  • Frank van Seggelen schreef:

   Wat ben jij een verschrikkelijk respectloos figuur…..

   Op 13 april om 21:49 zet jij onderstaand bericht:

   Beste allemaal, heb jaren deze site gevolgd. In het begin met veel plezier.
   Helaas werd het steeds minder. De reacties van Hajo, en, van zijn volgelingen, of was het Hajo zelf onder een pseudoniem?
   Maakt niet uit. Ik kap er mee.. Waardeer alle meningen, maar vertrouw dit niet meer. Hajo, het ga je goed jongen.

   En nu kom je terug om reclame te maken voor je eigen site op de site van Hajo, jij moest je diep maar dan ook diep schamen.

   • Tjeerd schreef:

    Hoezo respectloos Frank van Seggelen?
    Mag ik mijn eigen mening hebben en schrijven wat ik wil??

    • David schreef:

     Dat mag jij zeker maar inderdaad dan hier reclame gaan maken is wel erg goedkoop na een dergelijke uitspraak. Maakt je niet erg betrouwbaar voor mij.

     • Loos alarm schreef:

      “”Frank van Seggelen 24 april 2020 om 21:22″”

      U slaat de spijker volledig en hard op zijn kop !!

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Dus… trolweerman.nl 😉
      Misschien kom ik nog wel eens op je site om mijn eigen mening te verkondigen.. enjoy your live..

    • Frank van Seggelen schreef:

     Ik ken Hajo al heel erg lang, en ik ben het soms ook niet met hem eens.

     Maar Hajo is Hajo en doet dingen op zijn Hajo’s en dat respecteer ik.

     Jij kunt je daar blijkbaar uit je vorige bericht van 13 april niet mee verenigen en geeft aan te stoppen. Sterker nog je beticht hem openlijk pseudoniemen te gebruiken.

     En dan kom je terug en steekt een mes in zijn rug door reclame te maken voor je eigen site en dus proberen klantjes te pikken. Blijkbaar ben je toch jaloers op Hajo.

     Ik waardeer wat Hajo doet ook de dingen waar ik me niet in kan vinden en ik reageer zelden hier maar één ding weet ik zeker dit verdiend Hajo niet. En jij verdiend de klanten van Hajo niet. Zeker niet op deze manier.

     • Jan schreef:

      +100

     • Tjeerd schreef:

      Ik steek niemand een mes in zijn rug en ben al helemaal niet jaloers op Hajo. Trouwens, wat maakt het uit. En website levert geen geld op, maar kost alleen maar geld. En Theo van Seggelen, niet zo schijnheilig doen en mij afmaken als een slecht mens.

     • Frank van Seggelen schreef:

      Beste Tjeerd, einde discussie het ga je goed en succes met je nieuwe website.

 21. Leo schreef:

  As we speak krijg ik min of meer bijval van het KNMI (zouden ze meelezen 😉 ) :
  https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/uitzonderlijk-blauwe-voorjaarsluchten.
  Merk op (bij goed doorlezen 😉 ) dat de titel tendentieus is want (verderop in het artikel te lezen..) het is inderdaad vaker voorgekomen; de blauwste dagen nu komen op plaats 7 en 13 én dat de top 20 veelal uit zeer recente (2016-2020) data bestaat, waarbij 15 februari 2019 de ranglijst aanvoert. Nader onderzoek wordt door het KNMI beloofd maar voor de hand liggende oorzaken lijken mij a. minder luchtvervuiling en b. (al dat niet toevallig) relatief vaak hogedrukgebieden ten (noord)westen van onze regio.

 22. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/04/1587791901.png[/img]
  Interessante b-vraag. Merk op in de rechter grafiek: negatieve inkomende (diffuse) zonnestraling?
  Of de definitie die er aan gegeven wordt is verkeerd – het is niet alleen de inkomende zonnestraling maar de som van de inkomende (kortgolvige) zonnestraling en de uitgaande (langgolvige) warmtestraling (maar volgens mij zou het (negatieve) getal dan veel groter moeten zijn) óf de apparatuur moet nodig gekalibreerd worden..

  Ik weet het werkelijk niet; wie helpt?

  • OpAart schreef:

   Het is een strakke lijn, idd out of calibration? Het KNMI geeft op haar site de volgende uitleg https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/zonneschijn; “De aarde ontvangt twee soorten straling. Directe straling, rechtstreeks van de zon en diffuse straling, afkomstig uit andere richtingen. Een voorbeeld van diffuse straling is door wolken weerkaatste straling. De som van directe en diffuse straling noemen we globale straling.” En: “De aarde zendt zelf ook straling uit. Wolken absorberen daar een deel van en kaatsen een ander deel weer terug. Tussen alle inkomende en uitgaande straling is er evenwicht: het stralingsevenwicht.”
   Ik denk dat de woordcombinatie ‘diffuse zonnestraling’ ook niet klopt.

 23. Marlies W schreef:

  Zouden we dinsdag dan echt regen krijgen? Zou voor de gebieden waar het gebrand heeft een zegen zijn. Voor onze tuin ook best fijn! Regen wat was dat ook al weer

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.