xmass2-2

Aan mij de eer onze lezers hele fijne en gelukkige kerstdagen te wensen! Met uiteraard veel wintersportplezier! Zowel in de Alpen (straks natuurlijk apart bericht) als in de Lage Landen. Kunnen we ons verheugen op serieuze kansen de komende twee weken?

temperatuur_0700

Eerst even zien waar we nu staan. Zojuist werden in Vlissingen de eerste dubbele cijfers aangetikt. De rest van Nederland zal volgen.

tmax_16122600_16122500

Met de stevige wind die vooral op hoogte meer en meer de zuidwesthoek opzoekt wordt warme lucht aangevoerd. Geholpen door het tijdstip van het jaar -de zonkracht is immers minimaal- zullen de maxima tegen middernacht bereikt worden. Het wordt 12, misschien lokaal 13 graden. Daarmee beleven we de warmste eerste kerstdag sinds 1974, goed voor een derde plaats in een rijtje dat wordt bijgehouden vanaf 1901.

gust_16122621_16122500

Daarbij is het de gehele kerst onstuimig. Boven land meest windkracht 5, aan zee 6 tot 7. Met overigens een opvallend vlagerig karakter. Terwijl het daarvoor verantwoordelijk zijnde lagedrukgebied morgen van IJsland naar Noorwegen trekt neemt vanuit het zuidwesten de hogedrukinvloed toe. Daardoor toenemende luchtdrukverschillen in horizontale richting: nog wat meer wind. De stormachtige omstandigheden die al mooi een dag of 10 in de verwachting zitten bereiken morgenavond het maximum. Op de Wadden windkracht 8, misschien even een storm (kracht 9). Met windstoten tot zo’n 90 km/uur.

pslv_16122800_16122500

Het naderende hogedrukgebied ligt woensdag pal boven ons hoofd en trekt daarna heel langzaam oostwaarts.

tmp2_16123006_16122500

Met een noordelijke bovenluchtstroming is een volgend flitswintertje in ieder geval het gevolg. In de nachten forse uitstraling met lichte tot plaatselijk waarschijnlijk wel matige vorst. Overdag vanaf donderdag meest een graad of 2 tot 3 boven nul. Mogelijk ontstaat er (hardnekkige) mist; een recept voor een lokale kans op ijsdagen. Al is het nog niet het echte werk; toch weer even een winters gevoel en mooie plaatjes met misschien aanvriezende mist en opnieuw schaatsen op ondiep water.

tmax_17010600_16122500

Het vervolg -net nadat we het nieuwe jaar ingeluid zullen hebben- is uiterst onzeker maar spannend. Vooral het Amerikaanse weermodel doet de laatste runs enkele Houdini’s en komt vanmorgen in de hoofdrun met een Scandinavisch hogedrukgebied dat zich later uitbreidt naar Rusland. Hoewel niet helemaal ideaal qua setting goed voor echte winterkou: dit is de zogenaamde transport-kou. Anders dan nachtelijke uitstraling zou er noordoostelijke wind opsteken die de kou vanuit Oost-Europa op “transport” zet richting onze contreien. Middagtemperaturen die met gemak ruim onder het vriespunt blijven en matige vorst in de nacht! Maar gezien het heen en weer springen van de laatst voorgeschotelde scenario’s allerminst zeker. En let ook op de termijn: we zitten in het zogenaamde meteofictie-gebied; per definitie niet al te veel voorspellende waarde. Wel een mogelijkheid die we niet eerder zagen!

pslv_17010400_16122500_240

Waarschijnlijker acht ik vooralsnog dit scenario wat het Europese weermodel thans laat zien.  Een krachtig hogedrukgebied op de oceaan wat ook hoger in atmosfeer goed ontwikkeld is. En mogelijk lang stand houdt!

rart_17010206_16122500

Het gevolg zou een noord-tot noordwestelijke stroming zijn. Met voor de Lage Landen “vuil” winterweer. Dan weer eens regen, dan weer eens (natte) sneeuw. Vooral het zuidoosten maakt kans op een sneeuwdekje. Met hoog-België als grootste kanshebber natuurlijk.

iqbnotn65qz9h

Gisteravond liet Ab in de reacties dit ensemble voor Zuidoost-Nederland al zien. Komt dat sneeuwdek er, valt de wind weg en klaart het op: BAM! Zomaar 22 graden onder nul. Maar we zien: het betreft slechts een enkel lijntje; de kans daarop is vooralsnog niet heel groot. Wél aanzienlijk op een licht (wisselvallig) winters weertype. Een westelijke stroming behoort óók nog tot de mogelijkheden; dan temperaturen die bij het langjarige gemiddelde passen (maxima een graad of 5 boven nul) of net iets daarboven.

rart_17010400_16122500_240

Voorgesteld scenario is ideaal voor de Alpen en de Duitse middelgebergten! Kijken we natuurlijk naar in apart bericht!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

23 reacties

Gesloten voor reacties.