Vandaag sensatie alom bij mij op de werkvloer, in de media verschenen berichten over 42 graden in de Benelux. Ik schrok wakker achter m’n computer en moest natuurlijk direct weten waar de heisa vandaan kwam. Natuurlijk werd het door de aantrekkelijke kop van het nieuwsbericht direct als waarheid bestempeld door enige collega’s. Direct sippe gezichten want in de groente en fruit sector waar ik zomers werk snakken de telers naar neerslag.

Hier de pluim zonder toeters en bellen. Gaat het gebeuren? 42 graden? 1 lijntje dus misschien. Meer kunnen we natuurlijk niet zeggen over een exacte maximumtemperatuur voor over 13 dagen. Maar wie al wat langer meeleest weet dat wij niet vies zijn van wat spectaculaire meteofictie 😉

Ik start met de dag van gister toen hier vlakbij zee de zon prachtig afscheid nam op weg naar een nieuwe zomerse dag. En zomers werd het vandaag. Al vlak na het middaguur werd de grens van 30 graden bereikt boven de duin ondergrond hier in Hoek van Holland. De Bilt bereikte vandaag de tropische waarde niet, Leo attendeerde ons in de weermannen-groepsapp dat De Bilt in de zomer van 2018 nog geen 1 tropische dag heeft gehad. Wacht, nog geen modder gooien, ja 29 mei was het al eens raak maar toen was het natuurlijk nog geen zomer!

Wat een enorme amplitude in de temperatuur tussen dag en nacht, tot bijna 20 graden! Onthou wat de zon dus kan doen want dit gaat later in het bericht nog van belang zijn voor onze mogelijke 40 graden. Het warmst werd het vandaag in Gilze Rijen met een bloedhete 31,8 graden.

Vandaag een zuid-oostelijk briesje met draaiend naar noord, dat alles onder de vleugels van een zwak Scandihoog. Een depressie bij Ijsland klopt wel aan de deur maar de Europese zomer houdt z’n poot stijf. Er komt er wat invloed van de oceaan en dus even iets lagere waardes in de Benelux, met nadruk op iets. Maar volgens het Europese model vindt er een interessante ontwikkeling op de oceaan  plaats over ongeveer een weekje. GFS doet nog niet echt mee maar ECMWF doet al 2 maal op rij iets soortgelijks. Vanavond weer een nieuwe run van de Europeanen, ben benieuwd!

We starten op volgende week maandag om de belangrijke ontwikkeling te spotten, let op dit is dus al meteofictie. Maar omdat ie zo mooi is! Spot de bolling in de kleuren tussen Groenland en Newfoundland, dit is een overblijfsel van een depressie die boven Canada heeft huisgehouden.

Gevoed door de Ijsland depressie heeft deze kronkel al een eigen kleine kern met een luchtdruk van 1020 gekregen. Het Azorenhoog trekt zich vervolgens iets wat terug. Nederland ondertussen onder een tong met de origine zo ongeveer zuidwest.

En hoppa, binnen 48 uur is de kronkel veranderd in een waardige depressie die sterk genoeg is om de wijde omgeving te beinvloeden. De Benelux nog steeds onder die zuidwest-noordoost georiënteerde tong terwijl het boven Griekenland ook begint te draaien.

En daar het eindresultaat op 240 uur vooruit. De depressie bij de Azoren zwengelt direct de zuidelijke stroming aan en zo komt de tong meer zuid-noord te liggen. Kokend hete luchtmassa’s liggen klaar boven Afrika om heel West-Europa te veroveren. Waarom teken ik die pijl rond Griekenland nog? In deze setting kan er zomaar een sterke omega-blokkade ontstaan, deze dingen kunnen standvastig zijn en staan garant voor hoge temperaturen in de Europese zomer. Wat is er nodig voor zo’n Ω (omega-blokkade, herken de vorm in het kaartje)? De jetstream moet afzwakken zodat de Azorendepressie stationair blijft en de hoge druk boven onze hoofden moet aansterken.

Waarom deze speculaties? Het Europese model gaat helaas niet verder… We zullen dus nooit weten hoe de setting van dat ene lid met die 42 graden is ontstaan. Maar het kan dus wel en de hoofdrun gaf in de 00h run een prima voorzet. Waarom deze focus op zo’n uitbijter dan, nou wat mij betreft staan meerdere lichten op groen.

Het eerste licht gaat over de bovenluchten zodra de wind naar zuid draait. Hier het kaartje van vandaag, 1500m boven ons is het zo’n 10 a 12 graden. Daarom koelt het ’s nachts ook nog zo prettig af richting de 10 graden, ja dit zagen we al eerder in de minima van vandaag. We doen het nu met een soort stralingswarmte, het is warm door de zon en niet perse door transportwarmte. En zelfs dan zitten we regelmatig dik boven de 25.

Dit zou de situatie aan het eind van de run zijn volgens het EC. Goed te zien de Azorendepressie die koude lucht aanzuigt en warme lucht naar ons stuwt. Op die zuid-west tong wordt snel de warmte uit Afrika naar ons gepompt met hier al 16 graden op 1500m hoogte, dat zou zomaar 20 kunnen worden bij zo’n stroming. Dat betekent warmere nachten want de warmte kan niet naar boven ontsnappen. Tellen we daar de eerder geziene amplitude tussen dag en nacht van bijna 20 graden bij op kom je gemakkelijk op 35. Zeker uniek in Nederland en eerlijkheid gebied te zeggen dat dat amplitude-effect iets zal verzwakken naarmate de nachttemperaturen hoger worden. In een perfecte situatie mag je echter best denken aan bijna 20 graden verschil.

Hoe realistisch zijn die zuidelijke winden? Best wel, en daarom zette ik dit stoplicht op groen. In het ensemble zien we de controlerun mooi op zuidoost en vertoeft het gemiddelde ook regelmating rond zuidoost.

Het tweede en wat mij betreft het belangrijkste groene stoplicht is de droogte. Deze kan zorgen dat het in plaats van de hete 35+ daadwerkelijk tot recordtemperaturen richting de 40 graden komt. Hotspots zoals Noord Limburg, Twente en Brabant zijn ook nog eens droger dan elders. Droge grond zorgt ervoor dat er geen energie verloren gaat aan verdamping en het dus sneller opwarmt.

Het lijkt er ook niet op dat er neerslag van betekenis gaat vallen laat de grafiek van het neerslagtekort ons mooi zien. Ja Hajo zit al een tijdje goed met zijn gutfeel, we stevenen af op recordwaardes wat betreft de droogte.

Deze als afsluiter met de maxima voor de nog redelijk koele 25 juli, de dagen erna zou het volgens het EC pas echt losgaan met de transportwarmte en extreme droogte. Natuurlijk moeten alle puzzelstukjes goed vallen want wat sluierbewolking of een buitje een dag eerder kan beslissend zijn voor een record of niet. Concluderend: Ja de 40 graden is mogelijk en een aantal factoren zijn deze koers goed gezind maar om daar nu al indrukwekkende koppen aan te wijden lijkt me iets te gek. Iedere run is spannend en die 40 zal heus nog eens terug komen, eens zien of de juiste trend nu doorzet, leuk is het wel! Ik ga weer even de tuin sproeien en de ramen open zetten.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

36 reacties

Gesloten voor reacties.