Bovenstaande temperatuurkaart voor 30 april kleurt prachtig oranje…. maar niet boven Nederland. De hoofdrun van het Amerikaanse model is eerder op weg het kouderecord voor Koninginnedag (9,6°C) te verbreken. De warmte is er ook wel maar in Oost-Europa en boven Rusland. Yin en yang… dat is het weer altijd. Dus het kan op die termijn echt nog alle kanten op. Toch kan ik het hier vaak guitte optimisme niet delen voor Koninginnedag. Hopelijk draait het nog om… wij moeten de piste op hier in Obertauern met een skileraar… gelukkig maar want het is enorm mistig. Dus kunnen we de begeleiding goed gebruiken.

ens1904_00

Hier nog het ensemble van het Amerikaanse model. De Europese hoofdrun is nog niet binnen op moment van schrijven, laat staan de pluim. De hoofdrun en ensemble van gistermiddag crashen ook vlak voor Koninginnedag. Belooft weinig goeds. Voor de hoge gebieden in de Alpen die nog open zijn is er wel goed nieuws: er komen vanaf vandaag en na het weekeinde mooie sneeuwmomenten boven de 2000m. Alleen de eerste golf die vandaag begint zal kouder zijn en zal de sneeuwgrens ver drukken. En misschien dan een nieuwe dump met Koninginnedag? Op het snijvlak van de warmte boven Oost-Europa en de kou in het westen gaat het volgens de huidige berekening gigantisch spoken.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

57 reacties

Gesloten voor reacties.