Bovenstaande temperatuurkaart voor 30 april kleurt prachtig oranje…. maar niet boven Nederland. De hoofdrun van het Amerikaanse model is eerder op weg het kouderecord voor Koninginnedag (9,6°C) te verbreken. De warmte is er ook wel maar in Oost-Europa en boven Rusland. Yin en yang… dat is het weer altijd. Dus het kan op die termijn echt nog alle kanten op. Toch kan ik het hier vaak guitte optimisme niet delen voor Koninginnedag. Hopelijk draait het nog om… wij moeten de piste op hier in Obertauern met een skileraar… gelukkig maar want het is enorm mistig. Dus kunnen we de begeleiding goed gebruiken.

ens1904_00

Hier nog het ensemble van het Amerikaanse model. De Europese hoofdrun is nog niet binnen op moment van schrijven, laat staan de pluim. De hoofdrun en ensemble van gistermiddag crashen ook vlak voor Koninginnedag. Belooft weinig goeds. Voor de hoge gebieden in de Alpen die nog open zijn is er wel goed nieuws: er komen vanaf vandaag en na het weekeinde mooie sneeuwmomenten boven de 2000m. Alleen de eerste golf die vandaag begint zal kouder zijn en zal de sneeuwgrens ver drukken. En misschien dan een nieuwe dump met Koninginnedag? Op het snijvlak van de warmte boven Oost-Europa en de kou in het westen gaat het volgens de huidige berekening gigantisch spoken.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

57 reacties

Gesloten voor reacties.