Ja zo erg kan het worden. Neerslaghoeveelheden aan de zuidkant van de Alpen tot 150 mm, plaatselijk meer dan 200 mm zijn waarschijnlijk. Zeker op enige hoogte, boven de pak ‘m beet 1800 meter volledig als sneeuw, in de lagere gebieden in vooral Italië als regen. Dat is meer dan ons lief is en gaat gegarandeerd voor overlast zorgen.

rart_13122500_13122112

Dinsdag begint het te sneeuwen vanuit het zuiden. In eerste instantie  niet heel veel nog. Sneeuwgrens aan de zuidkant: 1500 meter. Maar het eerste front dat de echte redding moet gaan brengen is al zichtbaar op deze kaart!

rart_13122518_13122112

In de loop van 1e kerstdag moet de sandwich compleet zijn.  Nadat de Franse Alpen goed voorzien zijn nu hevige sneeuwval (het donkerpaars) voor Zwitserland, Italië en Oostenrijk.

Alps_2013122112_thgt850_99

Maar als we nog eens terugkijken naar die mooie paarse kaart zien we aan de bovenkant ook groen.. Het is nog altijd een dubbeltje op zijn kant en blijft spannend. Het zou nog wel eens heel erg mee-, maar ook kunnen gaan tegenvallen. Deze kaart van de temperatuur op 1500 meter hoogte maakt dat duidelijk. De warmte zit nog dichtbij op 1e kerstdag. In noordelijk Oostenrijk +5 °C,  dat betekent ongeveer een vorstgrens van 2300 meter. Zo erg zal het niet worden, maar het ligt nog op de loer!

MS_1448_ens

Juist vanaf 2e kerstdag zit er nog erg veel spreiding in de ensembles. Deze is van de Die Tauplitz. Daar doet de hoofdrun (groene lijn) het net goed. De kou precies op tijd!

MS_1347_ens

In Zell am See Kaprun zou het in de hoofdrun net fout gaan. Daar nog die hoge temperaturen tijdens de neerslagpiek donderdag aanstaande. Spannend blijft het nog even!

rart_13122612_13122112

De getoonde ensembles zijn overigens uit het Amerikaanse GFS model. De sneeuwkaartjes die ik laat zien uit het Europese ECMWF. Niet alleen is het model net iets positiever maar ook grafisch wat mooier. Hoe dan ook, donderdag moet het sowieso goedkomen. De sneeuwgrens daalt naar 600 of 800 meter en dan valt Oostenrijk dus volop in de prijzen.

naamloos

I am dreaming of.. In de lage landen niet aan de orde maar hoe anders is dat in het Verenigd Koninkrijk. Al een week lang staat er 10 tot 0 (..) centimeter op de kaarten voor Ierland en de noordwestelijke helft van Engeland en is men ervan in de ban. En Schotland? Waarschijnlijk een dump van 40 centimeter hoewel de 12 uurs run van het GFS net wat minder doet.

Hier een mooi overzicht van hoe vaak het een witte kerst was in de UK. Best vaak?!! De definitie is ietsje ruimer dan die De Bilt hanteert: één enkele vlok ergens op het eiland is voldoende! Dit jaar gaat het dus ook lukken!

Bb6v1RXIIAABWoC

Afgrijselijke Schitterende sneeuwkaart. Wel grrr. Overal op de noordelijke helft van onze mooie bol ligt ten noorden van de 40e breedtegraad sneeuw behalve.. juist ja. Daar waar die warme golfstroom uitkomt. We moeten het er mee doen! De luchtdrukpatronen zijn zoals ze “horen” te zijn en dus beleven we voor de lage landen een “gewone” winter. Als we doorrekenen met de verwachting voor de komende 10 dagen komt de gemiddelde temperatuur voor december in De Bilt waarschijnlijk ergens uit tussen de 5.5 en 6.0 graden. Misschien een top 10 “warmste” (al kun je daar met 6 graden eigenlijk niet over spreken natuurlijk) sinds 1901. Extreem? Niet echt. De kans op zo’n event is even kort door de bocht: 10%.

resample_image

De pluim van de vorige ECMWF run, de 0 uur. Het werd in de reacties al gesignaleerd: twee leuke items. De hoofdrun geeft wat (natte) sneeuw net na kerst. En dan inderdaad voor het eerst: ijsdagen vanaf dag 10 ingetekend door enkele leden. Er is zelfs een bifurcatie zichtbaar: ca. 20% van de leden zet een licht winters regime in.

resample_image_12

Dit is de nieuwe. Niet veel wijzigingen. Nog steeds kleine sneeuwkansen voor vrijdag en de eerste lichtpuntjes voor de winterliefhebbers vanaf dag 9. Wordt het nog wat met de winter? Verwacht van mij geen boude voorspellingen of zelfs gut feelings. Ik ben daar te nuchter voor en denk te veel in cijfertjes. Zolang er geen overtuigend statistisch bewijs ligt geloof ik niets. Verder: het weer heeft geen geheugen en is naar mijn mening verder dan twee weken vooruit of eigenlijk zelfs korter (hoe vaak zijn we ondanks overtuigende ensembles al niet op onze snufferd gegaan hier?) compleet onvoorspelbaar. Ook met verhalen over een te hardnekkige poolwervel , te hardnekkige patronen of doctrines als zou in zachte winters altijd de zachte variant uitkomen kan ik niets. Dat is achteraf-statistiek! Daarmee bedoel ik: logisch: om zacht te zijn moet de zachte variant uitgekomen zijn. Statistisch gezien zijn er geen verbanden laat staan zekerheden.

BeNeLux_2013122112_wind10m_66

Hajo had het er ook al over en we zien het natuurlijk in de pluim: dinsdag weer veel wind, mogelijk storm. Hoewel de laatste verwachtingen niet verder dan windkracht 8 aan de kust komen. Toch zal hij waarschijnlijk als zeer zwaar ervaren worden.

60_45

Opmerkelijk zijn namelijk de richting (zuid, misschien wel zuidoost zelfs) de sterke wind boven land en de windstoten. Ook landinwaarts tot rond de 120 km/uur, wat extreem is!

NSea_2013122112_wind10m_72

Huh? De kern van de sturende depressie ligt wel heel ver weg, honderden kilometers ten noordwesten van Ierland. Maar ja wat wil je met een kerndruk van 924 hPa! Die wordt nu zowel oor het ECMWF als het GFS berekend!

Terug naar de winters van toen. Ook geen goede voorbeelden voor hoe het wordt want niet één enkele winter is (gelukkig maar anders zou het zo saai worden) hetzelfde maar om maar aan te geven dat er geen wetmatigheden bestaan: december 1985 eindigde op de 7e “warmste” plaats sinds 1901 maar op 26 februari (1986) werd de 14e Elfstedentocht verreden! En mijn stokpaardje natuurlijk niet vergeten: februari 1956!

Tot slot de laatste update van onze razende reporter Eric. Dank je wel Eric!!!  Onze eigen Jeroen heeft het stokje inmiddels op de camping in Brxen im Thale  overgenomen en er maar meteen een schitterend bericht tegenaan gegooid! Ook had ik nog wat over de aanhoudende winter in Amerika willen schrijven die intussen redelijk extreme vormen heeft aangenomen. Op het grensvlak van de warme en koude lucht moest dat natuurlijk vroeg of laat tot nog meer ellende komen. Daarover schreef Ronaldo zojuist een bericht zag ik gelukkig net op tijd.. Overigens past ook die in het rijtje: zegt niets. In de reacties werd door Norbert gevraagd of kou in Amerika de kou bij ons uitsluit. Ja, nu zit de kou daar dus niet hier. Maar hoe lang dat zo blijft? Niemand die het zeker weet. Misschien twee weken, misschien twee maanden!

BcCnvE-IEAAt8Yu

Wat een land trouwens. Alles groter daar, extremer dus ook. New York. Morgen 23 graden maar woensdag gewoon weer een ijsdag. H/T Arjan de weerman!

Europe_2013122112_pmsl_384

Nou vooruit ik doe nog een toegift. Uit de GFS 12h hoofdrun op +384 uur. Niet minder dan 16 dagen ver weg dus en derhalve meteoficitie in de overtreffende trap. Maar al enkele dagen bespeur ik 2 a 3 ensembleleden (=10 a 15% dus) die dit doen. Scandihoog-ontwikkelingen! In normaal Nederlands: er ontwikkelt zich hoge druk boven Scandinavië waardoor in NL de wind uit het koude oosten gaat waaien. Geen boude voorspelling en ook geen gut feeling dus, meer wishfull thinking. Maar zeker niet onmogelijk!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

31 reacties

Gesloten voor reacties.