Ja zo erg kan het worden. Neerslaghoeveelheden aan de zuidkant van de Alpen tot 150 mm, plaatselijk meer dan 200 mm zijn waarschijnlijk. Zeker op enige hoogte, boven de pak ‘m beet 1800 meter volledig als sneeuw, in de lagere gebieden in vooral Italië als regen. Dat is meer dan ons lief is en gaat gegarandeerd voor overlast zorgen.

rart_13122500_13122112

Dinsdag begint het te sneeuwen vanuit het zuiden. In eerste instantie  niet heel veel nog. Sneeuwgrens aan de zuidkant: 1500 meter. Maar het eerste front dat de echte redding moet gaan brengen is al zichtbaar op deze kaart!

rart_13122518_13122112

In de loop van 1e kerstdag moet de sandwich compleet zijn.  Nadat de Franse Alpen goed voorzien zijn nu hevige sneeuwval (het donkerpaars) voor Zwitserland, Italië en Oostenrijk.

Alps_2013122112_thgt850_99

Maar als we nog eens terugkijken naar die mooie paarse kaart zien we aan de bovenkant ook groen.. Het is nog altijd een dubbeltje op zijn kant en blijft spannend. Het zou nog wel eens heel erg mee-, maar ook kunnen gaan tegenvallen. Deze kaart van de temperatuur op 1500 meter hoogte maakt dat duidelijk. De warmte zit nog dichtbij op 1e kerstdag. In noordelijk Oostenrijk +5 °C,  dat betekent ongeveer een vorstgrens van 2300 meter. Zo erg zal het niet worden, maar het ligt nog op de loer!

MS_1448_ens

Juist vanaf 2e kerstdag zit er nog erg veel spreiding in de ensembles. Deze is van de Die Tauplitz. Daar doet de hoofdrun (groene lijn) het net goed. De kou precies op tijd!

MS_1347_ens

In Zell am See Kaprun zou het in de hoofdrun net fout gaan. Daar nog die hoge temperaturen tijdens de neerslagpiek donderdag aanstaande. Spannend blijft het nog even!

rart_13122612_13122112

De getoonde ensembles zijn overigens uit het Amerikaanse GFS model. De sneeuwkaartjes die ik laat zien uit het Europese ECMWF. Niet alleen is het model net iets positiever maar ook grafisch wat mooier. Hoe dan ook, donderdag moet het sowieso goedkomen. De sneeuwgrens daalt naar 600 of 800 meter en dan valt Oostenrijk dus volop in de prijzen.

naamloos

I am dreaming of.. In de lage landen niet aan de orde maar hoe anders is dat in het Verenigd Koninkrijk. Al een week lang staat er 10 tot 0 (..) centimeter op de kaarten voor Ierland en de noordwestelijke helft van Engeland en is men ervan in de ban. En Schotland? Waarschijnlijk een dump van 40 centimeter hoewel de 12 uurs run van het GFS net wat minder doet.

Hier een mooi overzicht van hoe vaak het een witte kerst was in de UK. Best vaak?!! De definitie is ietsje ruimer dan die De Bilt hanteert: één enkele vlok ergens op het eiland is voldoende! Dit jaar gaat het dus ook lukken!

Bb6v1RXIIAABWoC

Afgrijselijke Schitterende sneeuwkaart. Wel grrr. Overal op de noordelijke helft van onze mooie bol ligt ten noorden van de 40e breedtegraad sneeuw behalve.. juist ja. Daar waar die warme golfstroom uitkomt. We moeten het er mee doen! De luchtdrukpatronen zijn zoals ze “horen” te zijn en dus beleven we voor de lage landen een “gewone” winter. Als we doorrekenen met de verwachting voor de komende 10 dagen komt de gemiddelde temperatuur voor december in De Bilt waarschijnlijk ergens uit tussen de 5.5 en 6.0 graden. Misschien een top 10 “warmste” (al kun je daar met 6 graden eigenlijk niet over spreken natuurlijk) sinds 1901. Extreem? Niet echt. De kans op zo’n event is even kort door de bocht: 10%.

resample_image

De pluim van de vorige ECMWF run, de 0 uur. Het werd in de reacties al gesignaleerd: twee leuke items. De hoofdrun geeft wat (natte) sneeuw net na kerst. En dan inderdaad voor het eerst: ijsdagen vanaf dag 10 ingetekend door enkele leden. Er is zelfs een bifurcatie zichtbaar: ca. 20% van de leden zet een licht winters regime in.

resample_image_12

Dit is de nieuwe. Niet veel wijzigingen. Nog steeds kleine sneeuwkansen voor vrijdag en de eerste lichtpuntjes voor de winterliefhebbers vanaf dag 9. Wordt het nog wat met de winter? Verwacht van mij geen boude voorspellingen of zelfs gut feelings. Ik ben daar te nuchter voor en denk te veel in cijfertjes. Zolang er geen overtuigend statistisch bewijs ligt geloof ik niets. Verder: het weer heeft geen geheugen en is naar mijn mening verder dan twee weken vooruit of eigenlijk zelfs korter (hoe vaak zijn we ondanks overtuigende ensembles al niet op onze snufferd gegaan hier?) compleet onvoorspelbaar. Ook met verhalen over een te hardnekkige poolwervel , te hardnekkige patronen of doctrines als zou in zachte winters altijd de zachte variant uitkomen kan ik niets. Dat is achteraf-statistiek! Daarmee bedoel ik: logisch: om zacht te zijn moet de zachte variant uitgekomen zijn. Statistisch gezien zijn er geen verbanden laat staan zekerheden.

BeNeLux_2013122112_wind10m_66

Hajo had het er ook al over en we zien het natuurlijk in de pluim: dinsdag weer veel wind, mogelijk storm. Hoewel de laatste verwachtingen niet verder dan windkracht 8 aan de kust komen. Toch zal hij waarschijnlijk als zeer zwaar ervaren worden.

60_45

Opmerkelijk zijn namelijk de richting (zuid, misschien wel zuidoost zelfs) de sterke wind boven land en de windstoten. Ook landinwaarts tot rond de 120 km/uur, wat extreem is!

NSea_2013122112_wind10m_72

Huh? De kern van de sturende depressie ligt wel heel ver weg, honderden kilometers ten noordwesten van Ierland. Maar ja wat wil je met een kerndruk van 924 hPa! Die wordt nu zowel oor het ECMWF als het GFS berekend!

Terug naar de winters van toen. Ook geen goede voorbeelden voor hoe het wordt want niet één enkele winter is (gelukkig maar anders zou het zo saai worden) hetzelfde maar om maar aan te geven dat er geen wetmatigheden bestaan: december 1985 eindigde op de 7e “warmste” plaats sinds 1901 maar op 26 februari (1986) werd de 14e Elfstedentocht verreden! En mijn stokpaardje natuurlijk niet vergeten: februari 1956!

Tot slot de laatste update van onze razende reporter Eric. Dank je wel Eric!!!  Onze eigen Jeroen heeft het stokje inmiddels op de camping in Brxen im Thale  overgenomen en er maar meteen een schitterend bericht tegenaan gegooid! Ook had ik nog wat over de aanhoudende winter in Amerika willen schrijven die intussen redelijk extreme vormen heeft aangenomen. Op het grensvlak van de warme en koude lucht moest dat natuurlijk vroeg of laat tot nog meer ellende komen. Daarover schreef Ronaldo zojuist een bericht zag ik gelukkig net op tijd.. Overigens past ook die in het rijtje: zegt niets. In de reacties werd door Norbert gevraagd of kou in Amerika de kou bij ons uitsluit. Ja, nu zit de kou daar dus niet hier. Maar hoe lang dat zo blijft? Niemand die het zeker weet. Misschien twee weken, misschien twee maanden!

BcCnvE-IEAAt8Yu

Wat een land trouwens. Alles groter daar, extremer dus ook. New York. Morgen 23 graden maar woensdag gewoon weer een ijsdag. H/T Arjan de weerman!

Europe_2013122112_pmsl_384

Nou vooruit ik doe nog een toegift. Uit de GFS 12h hoofdrun op +384 uur. Niet minder dan 16 dagen ver weg dus en derhalve meteoficitie in de overtreffende trap. Maar al enkele dagen bespeur ik 2 a 3 ensembleleden (=10 a 15% dus) die dit doen. Scandihoog-ontwikkelingen! In normaal Nederlands: er ontwikkelt zich hoge druk boven Scandinavië waardoor in NL de wind uit het koude oosten gaat waaien. Geen boude voorspelling en ook geen gut feeling dus, meer wishfull thinking. Maar zeker niet onmogelijk!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

31 reacties

Kirsten_dl (Puurs.be) · 21 december 2013 op 21:55

Sommige skioorden hebben inmiddels weer de sneeuwkanonnen in gang gezet, het is niet echt koud ( -1°C ) maar de lucht is heel droog.

Postwiese_Neuastenberg.jpg

🙂

Jeff · 21 december 2013 op 22:36

Hoi Leo,

Hoe zit het nou precies met de sneeuw aan Noordzijde Alpen (Oostenrijk). Lees nu net in jouw bericht het volgende :

Deze kaart van de temperatuur op 1500 meter hoogte maakt dat duidelijk. De warmte zit nog dichtbij op 1e kerstdag. In noordelijk Oostenrijk +5 °C, dat betekent ongeveer een vorstgrens van 2300 meter. Zo erg zal het worden, maar het ligt nog op de loer.

Komt er nou sneeuw met de kerst in Ehrwald of zitten we volop in de regen ???

  Leo · 21 december 2013 op 22:54

  chipjes.. zeer nare tikfout. Er moest staan: zo erg zal het NIET worden. Verder kom ik er straks even op terufg als mijn bericht af is 😉

  Leo · 22 december 2013 op 01:30

  Zoals ik al in het bericht schreef: aan de noordkant mogelijk eerst regen (1e kerstdag) dan sneeuw (2e kerstdag). zoals we het nu zien he. Maar het blijft nog spannend!

Breunis (Nature Trail) · 21 december 2013 op 22:49

Deze film gaat niet over sneeuw, maar over de vraag: Waarom is het zo moeilijk om het weer goed te voorspellen?
http://www.vpro.nl/nederland-van-boven/speel.program.33592107.html

Kirsten_dl (Puurs.be) · 21 december 2013 op 22:56

Kwam ik zonet nog op FB tegen, eentje voor de heren : http://www.youtube.com/watch?v=wwhWY_5nAOg&feature=share&list=UUDhtkK0WOW5AhSDUzg7BIfA&index=3

  Ronaldo · 21 december 2013 op 23:10

  Zoals beschreven in het bericht van Jeroen….zeer goede “piste verhältnisse”. 😉

  Filzmooser · 21 december 2013 op 23:14

  Hier in Filzmoos -5 graden en de sneeuwkanonnen hebben geen dienst vandaag..

  Wel grappig vandaag even gesproken met een tweetal liftmedewerkers over de kwaliteit van de pistes.
  Ik gaf aan dat er donderdag een bak sneeuw zal gaan vallen in Oostenrijk en dat de pistes hun opfrisbeurtje wel zullen gaan krijgen.
  Werd er gevraagd waar ik die wijsheid vandaan haalde…

  ach wie het laatst lacht…..tot donderdag boys!

   Eric · 21 december 2013 op 23:27

   Toch is de orf weer site om….kijk maar wat ze schrijven voor as donderdag!!!!

   Am Donnerstag, Stefanitag, starker Schneefall! Es schneit vielerorts anhaltend und kräftig. Anfangs ist in tiefen Lagen auch Regen oder Schneeregen möglich. Mit dem Föhn ist es zu Ende, dafür greift stellenweise lebhafter Nordwind durch. Deutlich kälter, die Höchstwerte liegen zwischen minus 1 und plus 3 Grad.

   Ronaldo · 21 december 2013 op 23:30

   Hé…leuk. Goede vrienden van mij zitten nu ook in Filzmoos. @ Wurzer. Veel plezier!!

Alpen Herz Ladis · 21 december 2013 op 23:16

Dinsdag naar Ladis… Duimen! Hopen dat de vlucht meevalt als ik het videobericht zo eens bekeken heb :-))

Patrick · 21 december 2013 op 23:21

Filzmooser.
Ik hoop met je mee dat je donderdag kunt zeggen tegen de liftmedewerkers ” zie je wel een laaglander die het beter weet ” Toch wel eigenaardig dat de weercomputers deze sneeuw geven voor volgende week maar dat ze in Oostenrijk hiervan nog niet op de hoogte zijn ( Toch niet de gewone mensen, zelfs liftmedewerkers )
Het is en blijft nog lang mensen ( Tot woensdag – donderdag nog 4 – 5 dagen , kan nog vanalles gebeuren ) Voetjes op de grond .

  Filzmooser · 21 december 2013 op 23:26

  op teletekst wordt wel hier en daar wat vermeld.
  Hier roepen ze allemaal in koor dat het veel te mild is en dat er pas in Jan sneeuw van betekenis kan gaan vallen…

  we zullen zien en ik hoop op donderdag en dat er op 1e kerstdag niet eerst een bak met regen naar beneden gat komen..sneeuwgrens verwachten ze op 2000 meter.

   Ronaldo · 21 december 2013 op 23:32

   Oi oi oi….dan is zelfs de Papageno te laag. Uitwijken naar Zauchensee wellicht??

Patrick · 21 december 2013 op 23:42

Positief is misschien ook dat ze nu op de Duitse wetteronline zelfs kans op sneeuw geven in zuidelijk Duitsland ( vooralpenland )
Als het daar zelfs koud genoeg zou zijn om te sneeuwen ( hoogtes van 800 – 1000 m ) dan moet dat toch zeker in Oostenrijk ook goed zijn denk ik zo .
We zullen het zien en hopelijk voor alle mensen daar is het ook echt sneeuw en geen regen

  Breunis (Nature Trail) · 22 december 2013 op 00:37

  In Zuid-Duitsland lijkt de meeste sneeuw te vallen boven de 1400 meter. Boven de 1100 meter ziet er ook nog sneeuwzeker uit.

Ab · 21 december 2013 op 23:51

Ook bij de GFS 18u opnieuw flinke hogedruk activiteiten boven het noordelijk halfrond begin januari!! Met opnieuw opbouw van een hogredrukgebied ten NO van NL en weer dalende tempr naar overdag iets boven nul en nacht er iets onder richting driekoningen (6jan) Deze wereldkaart laat het mooi zien wel natuurlijk erg ver weg maar toch interessant om te volgen http://www.weerwoord.be/uploads/23122013211645.png

Breunis (Nature Trail) · 21 december 2013 op 23:53

Leo, de wind op 700 hPa voor 25 december. Even inzoomen met je muis.
http://earth.nullschool.net/#2013/12/25/2100Z/wind/isobaric/700hPa/orthographic=-348.96,46.90,773

  Gerda (Den Haag/Nootdorp) · 22 december 2013 op 00:19

  Dat ziet er mooi uit!!

  Leo · 22 december 2013 op 01:32

  Het is schitterend! Maar wil je er iets specifieks mee duiden?

   Kirsten_dl (Puurs.be) · 22 december 2013 op 01:46

   Ik denk dat Breunis hiermee bedoeld dat we aanvoer krijgen van polaire lucht. Maar die lucht maakt een omweg via een deel van de Noordzee en Engeland. 🙂

   Breunis (Nature Trail) · 22 december 2013 op 02:32

   Vooral de luchtstroming tegen de westzijde, zuidzijde en noordzijde van de Alpen is goed te zien. Ik hoop echt dat deze sneeuwstroming (nieuw woord?) gaat uitkomen!

Maurice · 22 december 2013 op 01:15

Hier een bericht uit St. Anton am Arlberg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ‘m wel eem beetje kneep maar het is echt 200% meegevallen! Ok, er ligt hier veel te weinig sneeuw voor de tijd van het jaar maar de pistes zijn TOP!! Echt ongelofelijk hoe ze de pistes met deze omstandigheden in zo’n perfecte staat kunnen houden.
Gisteren en vandaag heerlijk geskied en ik verheug me nu alweer op morgen 🙂
Er is zeker wat verse sneeuw nodig, maar als ik het goed begrepen heb is dat onderweg dus… alles komt goed!!

erwin · 22 december 2013 op 01:48

@leo, complimenten weer voor je bericht, wel wat lang maar weer van top kwaliteit!

  Leo · 22 december 2013 op 02:17

  Dank je wel Erwin, fijn om te horen! Ook voor je “te lang” hoor. Was me er wel enigszins van bewust. Zeker voor een avondupdate wat mij betreft. Maar ik zag zoveel moois 🙂 Ook was de tijd van plaatsing wat te laat. Ik mag morgenavond een nieuwe poging doen 😉

  Leo · 22 december 2013 op 02:22

  Overigens zaten er ook -zucht- weer aardig wat tikfouten in mijn bericht, zijn er uit nu (geloof ik 😉 )

  Hajo · 22 december 2013 op 06:06

  Ik sluit me graag bij erwin aan: een heel erg goed bericht!!

  Kees (mod) · 22 december 2013 op 08:36

  Echt een mooi bericht Leo! 😉

Michel_J68 · 22 december 2013 op 07:36

Mooi bericht weer en wat een top site. Donderdag poederen en vrijdag zaterdag genieten van de nieuwe geprepareerde pistes.
Zometeen ontbijten en er tegen aan. Rondje Zell am ziller, gerlos, Konigsleiten. Ben benieuwd hoe de pistes daar zijn.

Norbert · 22 december 2013 op 14:07

Mooi bericht, en blij dat er geen regel is met kou in de vs, dan bij ons geen winter. Laat de kou maar komen. Prettige dagen allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *