Les menuires
Lees verder >

Toegang tot het grootste skigebied ter wereld voor een grandioze vakantie.

die tauplitz
Lees verder >

Ski een circuit, neem een vroege vogel start op de lege pistes of neem een zonnebad!

Val d'anniviers
Lees verder >

Ga je mee op skivakantie naar het paradijs?

Die Tauplitz
Lees verder >

Beleef een prachtige wintersportvakantie in het sneeuwrijke Tauplitz.

INNSBRUCK
Lees verder >

Krijg het citytrip gevoel en combineer het met een dagje op de latten!

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

St Anton Am Arlberg
Lees verder >

Met 5 racefiets-parcours kan je je hier ten volle uitleven.

Ga jij ook naar de spannende Snowboard Cross Weltcup dit jaar? Sport op de berg en party in het dal!

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

innsbruck
Lees verder >

De één wil skiën en de ander shoppen? Dit kan allemaal in Innsbruck en zijn vakantiedorpen.

Kleinwalsertal
Lees verder >

De meer dan 50 km aan wandelpaden, brengen jou op de prachtigste plaatsen.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ga tot het uiterste in het Kleinwalsertal!

Hoe om te gaan met teleurstelling Elfstedentocht?

check ook eens

58 Reacties

 1. Leo schreef:

  Mooi geschreven Hajo. E.e.a. is naar mening ook wel de reden dat mensen als Rolf Stuttenhelm en Marc Putto toch gelijk gaan krijgen; nooit meer een Elfstedentocht..

 2. jarno schreef:

  Hajo, jij kan er ook niet goed mee om gaan?

 3. Jan schreef:

  Vooral je stuk over Mart Smeets is sterk en 100% waar, wat een … is dat!

 4. Erwin schreef:

  Geen aandacht aan Putto graag. Die man met minderwaardigheidscompex, die hij camoufleert met een vorm van zelfverheerlijk, is echt de praat niet waard.

 5. MiXeL schreef:

  Gewaagde reactie Hajo… Ikzelf vroeg me af of deze persconferentie niet gewoon vrijdagavond gehouden had kunnen worden en dus niet zo lang van tevoren. Maar goed, wellicht volgend jaar weer een kans?

 6. Eric schreef:

  @hajo wat een mooi stukje proa…ik zou het posten naar de friesche elfsteden

 7. Leo schreef:

  @Erwin. Oh ja sorry 🙂 Maar het was maar een voorbeeld.. Ik wil aangeven dat het er zo nooit meer van zal komen.

 8. Eric schreef:

  @ erwin, leo …de naam die jullie noemen #$%$%$%#$%$#%^aub niet meer zijn naam is VOLDEMORT……..

 9. Robert schreef:

  Ik wil toch even reageren Dit valt me wel van je tegen. Afgelopen tijd altijd jouw berichten gelezen en je hebt het altijd bij het rechte eind. Maar er ligt echt te weinig ijs. Ik woon aan de route, maar de elfstedencommissie heeft echt het juiste besluit genomen.
  Maar er kan best nog wel een nieuwe vorstperiode komen.Bedankt voor je geweldige weersberichten. Groeten Robert uit Tjerkwerd

 10. Leo schreef:

  Robert: je zegt er ligt nu te weinig ij. Dat is duidelijk. Maar hoe weet men zo zeker dat dit zondag ook zo is? In mijn vorige reactie schreef ik (op vorige blog) daarover: Op het ogenblik is het alweer -8 in Stavoren, en de temperatuur zakt hard! Raar verhaal dus. Van de voorzitter hoorden we immers dat het ijs overal 8 cm of meer is. Met de verwachting van Gerrit Hiemstra die daarop volgde (voor de komende 4 nachten): -8, -8, -10, -9 bij sneeuwvrij ijs (wat volgens mij overal zo is) zou ongeveer een cm. of 7 aangroei volgen tot zondagochtend. Dus op zondag mogelijk overal (!)15 cm of meer volgens mij. En dan nog; dat is 4 dagen ver weg; waarom is men nu ineens zo zeker dat die verwachting zeker uitkomt??? Maar nee hoor, zet de gemalen maar weer aan, weet je tenminste zeker dat je er geen werk meer van hoeft te maken. Twee mogelijkheden: men durft het niet aan vanwege de drukte, of de gemalen moeten weer draaien en de schepen weer varen..

 11. Xahc schreef:

  Hajo for rayonopperhoofd!!

 12. Ivo schreef:

  @Hajo, mooi geschreven. Over m smeets, die over het paard getilde Hollander die tegenwoordig de Duitsers nette menschen noemt, nadat hij in 88 slechts vuile woorden gebruikte… KAN die man van tv? Zichzelf de beste vinden en blablabla… bah! Verpest alles. Hoe kan het toch dat we stranden zo dicht bij de start? Er komen nog 4 zeer koude nachten aan, nachten die normaal toch voor minimaal 1 cm ijs per nacht zorgen. Waarom zijn er geen helikopters, hoovercrafts, die wegen niets met bladblazers erop, na de sneeuwval op vrijdag het ijs op of over gestuurd? Gemiste kans. Maar zoals je zelf altijd zegt, 5 dagen weten we zeker, daarna niet, kan het na dinsdag toch weer goed komen, ook al zien de kaarten er nu NOG niet zo uit. Het gaat mij trouwens niet om deze tocht, maar ik wil gewoon lang schaatsen. Welke tocht is de moeite waard om vrijdag, zaterdag en zondag te schaatsen? Idee om top drie neer te zetten zodat we kunnen kiezen. Eind feb skiën, fijn.

 13. Michel schreef:

  @MiXel; helemaal eens met je stelling waarom op woensdagavond, met dikke vorst in het verschiet, al te kiezen voor zo’n mededeling.
  @Hajo; je verwijzing naar ’63 is mooi en ben bang dat je hier gelijk in hebt. Een hoop zaken worden tegenwoordig volledig dood geanalyseerd.

  Gelukkig doet de natuur zijn eigen duit in het zakje zojuist, in in de zw hoek het zwakste punt, al -8,5. Ik weiger vooralsnog te geloven dat de vereiste dikte dit weekend niet wordt gehaald. De tijd zal het leren.

 14. Sydney schreef:

  Beste allemaal,

  Ik hou me vast aan het feit dat de elfsteden tocht ook een keer in maart gereden is. Ik ga weer duimen ook al beginnen ze droge plekken te krijgen van de kou 😉 Ik hou het er maar op dat dit een voorproefje was. Ik denk alleen dat we die Russiche beer niet hier houden of terug krijgen met een Berenburger. Wel met Wodka.

  Een ding is wel zo. Ik ben nog nooit zo snel mijn koorts kwijtgeraakt. Maar zou het graag weer terug willen.

 15. Willem schreef:

  @hajo als echte fries doet dit heel veel pijn. We maken de berichten mee hier in Brixen. Hier vriest het elke nacht 20 graden of meer. We waren klaar voor een eerdere terug reis en het huis vol gasten te krijgen die de tocht zouden rijden. Heel jammer maar het verstand heeft gewonnen!!! :((((((

 16. Stefan007 schreef:

  het beste schrijfwerk tot nu toe .. en ik hebben al bij elkaar hele boeken van je gelezen. 😉

 17. erik nijzink schreef:

  Je hebt verantwoordelijkheid voor 16.000 deelnemers. als je hem wilt rijden moet je het maar op eigen risico doen, zonder organisatie. om een leger van helicopters aan te laten rukken gaat mij te ver. het is gewoon niet anders. Helaas. groet erik

 18. Nanne schreef:

  Vandaag van Leeuwarden naar hindeloopen geschaatst (tegen klok in) over de route. Tot witmarsum geen probleem, super ijs. Daarna meer sneeuw, niet overal super geveegd en ook niet zo dik als in noorden. Ben het helemaal eens dat er te vroeg nee is gezegd. Ook is er te laat geveegd, Friezen hadden niet door dat er al zoveel ijs lag op zaterdag. Zo is vandaag pas bolsward geveegd… Alhoewel ik een geboren em getogen fries ben vind ik ze iets te reactief. Ik ga iig zaterdag de tocht helemaal schaatsen (zonder foto’s ;))

 19. marcel schreef:

  Hajo prachtig stuk wat je geschreven hebt, ben het helemaal met je eens. Misschien wel leuk om te gaan ijssurfen.

 20. Leo schreef:

  ECMWF 212h ensemble is breaking nieuws… Ik zie de hoofdrun pas op maandag dooi geven, maar met grote onzekerheid. Misschien wel helemaal geen dooi..
  Maar ja; de gemalen draaien alweer bijna.. (of misschien stiekum toch niet ..?)

 21. Bram schreef:

  Komende mei lyskamm overschrijding op de ski’s, dat wordt mijn stille avontuur.

  Voor de volgende keer -ook al begint de media alweer na 2 dagen vorst hun eigen werk te creëren- eerst 12 dagen strenge vorst en een elf merentocht en minimaal 2 andere schaatsklassiekers, dan mag je koorts krijgen.

  Ik heb veel respect voor het realisme van het 11-stedenbestuur. De tocht komt er zeker weer een keer, daar hoeven we niet bang voor te zijn.

  @Hajo, gouden greep om af en toe uit de lucht te zijn, dat maakte de honger naar je blogs alleen maar groter.

 22. Eric schreef:

  @willem zaterdag nog weer is afspreken in parapalapup?

 23. rob schreef:

  Zondag Holland Venetietocht en wie weet de Overijsselse merentocht.200km met hele mooie plaatjes.

  http://www.overijsselsemerentocht.nl

 24. Wessel schreef:

  Op de rottermeren(Bergschenhoek,bleiswijk) zijn ook tochten vrijdag en zaterdag! Voor ieder wat wils! Jammer van de elfstedentocht! Me vader mocht hem rijden! En heeft in 1985 en 1997 ook meegedaan en de finish gehaald! Vooral me vader was erg teleurgesteld! Maar hij zei, op een dag zullen we een samen rijden! Dan moet ik wel 18 zijn! Maarja op een dag heb ik ook een kruisje

 25. Leo schreef:

  @Hajo. Wat denk jij; is het definitief afgeblazen, of wil het bestuur slechts de druk even van de ketel? Anders moet je ze echt inlichten hoor; met het nieuwe ec ensemble in je hand!

 26. Hajo schreef:

  @allemaal: even voor de duidelijkheid – ik respecteer de beslissing van het bestuur en de rayonhoofden volledig. Ik denk wel dat ze zich zondag achter hun oren gaan krabben als ze zien dat er overal ruim 5cm ijs is bijgekomen. Ik denk dat in de huidige opzet van de tocht met de huidige draaiboeken een goede beslissing is genomen. Daarbij teken ik dan aan dat we van de nood een deugd kunnen en moeten maken door volop te gaan genieten van Nederland Wintersportland. Een onderzoek toonde aan dat velen vrijdag vrij zouden nemen als de tocht vrijdag was. Welnu: vrijdag toch gewoon vrij nemen… en je eigen ding doen. En als ik de Vereniging de Friesche Elfstedentocht met dit stuk prikkel om wellicht het concept en de draaiboeken te gaan aanpassen, dan zou er in de toekomst sneller wel een tocht uitgeschreven kunnen worden. En je weet dat ik er tamelijk zeker van overtuigd ben dat we de nieuwe Kleine IJstijd al zijn binnen gegaan. Ik verwacht dat de komende decennia 3 van de 5 winters zo zal zijn als de afgelopen vier stevige winters. Met zeker ook nog wel eens een hele heftige uitschieter naar de Siberische kant en zeker ook nog wel enkele zachte winters. Als mensen bij elkaar willen komen voor een revival van de Noord-Hollande 12 stedentocht, dan staat in mijn huis in Krommenie de koffie en de gluehwein warm! Serieus!

 27. Albert Zaandam schreef:

  Helaas, jammer maar juiste beslissing. Mischien gaat de Bannetocht wel door. Hier zou vanavond ook een beslissing over genomen worden. Als hij doorgaat hoop ik wel dat het ijs niet zoals de laatste keer, helemaal kapot wordt gereden. Andere tochten in de buurt zijn de Waterland-Noord en Oost tocht.
  Over Bannetocht Westzaan helaas nog niets bekend.

 28. hero schreef:

  @Leo, een betere bevestiging van een slecht besluit door het comité dat gebaseerd is op vier dagen vooruit terwijl we weten dat het weer een non-lineair chaotisch systeem is, heb ik niet nodig.
  Feitelijk wordt het comité ingehaald met de nieuwe EC pluim door de eigen rationele overwegingen.
  Amateurs, kleinburgerlijke conservatieven, kneuterige heren van een comité dat moet beslissen over Nederlands grootste culturele erfgoed.
  Schoolklassen en een peleton soldaten inzetten om het ijs gereed te krijgen, is dat alles… wat een vrekkigheid.
  De hele houding past allemaal zo perfect in dit land zonder bergen… plat zonder inbeeldingsvermogen. U wordt bedankt.

 29. Albert Zaandam schreef:

  Lees net Bannetocht gaat vrijdag door. Indien het ijs goed blijft ook zaterdag en zondag

 30. Titus schreef:

  en ineens hebben we er 16 miljoen ijsmeesters bij. respect voor de beslissing! jammer maar wie weet volgende week nog een kans.

 31. Ab schreef:

  Bij mij in het Westland verloopt wel alles goed en is er vanaf morgen de Westlandse Toertocht. Zowel 9/10 als 11febr. En ik doe mee op 11febr. Want dan heb ik er tijd voor. Voor de rest jammer dat die E-tocht geen doorgang vindt. Maar ja waar hebben we het nog over. Geniet van de situatie bij jouw in de buurt zoals ik het doe in het Westland waar ik volop aan het genieten ben op het ijs.

 32. Leo schreef:

  @Ab. Goed zo! Ik morgen @ Westland 🙂

 33. Ivo schreef:

  @Ab Ik heb zondag 20 km in westland geschaatst, prachtige route, goed ijs, behalve op sommige stukken, veel Glühwein ook onderweg. @Hajo, ik ken de 12stedentocht van jouw omgeving niet, kan ik die ergens lezen, want ik ga nl vrijdag in mijn eentje knallen ergens. Denk aan Friesland, maar het zou ook zomaar stars & stortelling kunnen zijn in de bossen bij de Hunnebedden, maar dat heb ik eens gedaan. Mooi verhaal over Messner. Ik kende een man van zijn strekking, R Naar, helaas te vroeg overleden afglopen mei. Zou een nieuwe weg met hem inslaan, bezinningsreis naar Ierland, vooral ook voor hem. PRACHTIG. @Leo… is ver weg toch, dus toch e tocht deze maandag?

 34. Leo schreef:

  Maar toch, Stavoren nu -9.2 …

 35. GerdaJ schreef:

  Het is jammer dat de Elfstedentocht niet doorgaat, maar begrijpelijk.Hulde aan al die vrijwilligers die ,ook al wisten ze niet of de tocht door zou gaan,zo hard gewerkt hebben om het ijs goed te krijgen.Wat een inzet!

 36. Roland Zwammerdam schreef:

  Zouden ze nu stoppen met meten of niet? Wat als het in twee dagen 5 cm aangroeit, doen ze hem dan toch? Hey leo nog bedankt voor de tip. Ennuh die ec pluim ziet er stiekem toch een klein beetje hoopvol uit toch???

 37. Ab schreef:

  Idd @Leo, zullen ze dat in de gaten houden of durven ze niet meer te kijken?? Ik denk het laatste 😉

 38. Leo schreef:

  Deze pluim voor Noord-Nl maakt het nog wat gekker. zondag overdag gewoon -3! Daarna MISSCHIEN dooi op maandagmorgen.
  http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/default.asp?r=noordoost&type=eps_pluim

 39. Ivo schreef:

  KNSB ligt nu plat, althans het laden van de toertochten, geweldig!

 40. Roland Zwammerdam schreef:

  Dan toch maar maandag… Sgp ook weer blij. Stavoren idd -9.2, laat ze morgen aub goed meten en niet zeggen het gaat niet door dus we stoppen met meten

 41. BB-King schreef:

  @Hajo, bent het compleet met je eens! Heerlijk geschreven stukje, kritisch en ‘out of the box’ denken. Hulde!

  PS ik doe graag een kop thee of koffie bij, moet helaas werken en daarbij is mijn talent voor het schaatsen niet dusdanig dat ik op dit moment 10 km of meer kan schaatsen;) Ik houd het op een klein rondje westzaan of Jisp;)

 42. Ab schreef:

  @Ivo, afgelopen zondag had ik ook al geschaatst door het Westland. En schaatste ik gewoon een eigen elfkernentocht van zo een 50km door de lange vaarten in het Westland tussen de kassen door. Bij zowel de Gantel als de Lee. Zaterdag doe ik mee aan de 40km afstand.

 43. Roland Zwammerdam schreef:

  Misschien de hollands venetietocht maar rijden zondag

 44. maurits schreef:

  Inmiddels al -9,5 in Stavoren, ben benieuwd hoe ver de temperatuur nog gaat dalen, voorlopig nog geen bewolking in aantocht de komende uren.
  Vindt het nogal wat om vanavond al te beslissen dat de toch op zaterdag of zondag niet kan doorgaan, ik had eigenlijk verwacht dat ze vanavond zouden zeggen dat ze morgen weer een persconferentie zouden geven.

 45. Roland Zwammerdam schreef:

  Stavoren -9,4

 46. Roland Zwammerdam schreef:

  Wie weet komt die morgen wel nadat ze morgen weer gemeten hebben, neem toch aan dat ze dat doen na zo een koude nacht die er aan zit te komen

 47. Hajo schreef:

  @maurits: dat was precies mijn advies vanmiddag in mijn stuk over de ensemblegrafiek… niet geluisterd… wel naar Piet P. 😉

 48. Roland Zwammerdam schreef:

  @ hajo, ik neem niet aan dat ze nu stoppen met meten

 49. Ron schreef:

  Ja te vroeg beslist! erg zonde, gemiste kans met de aankomende vorst!

 50. maurits schreef:

  @hajo, de verschillende modellen zitten de laatste tijd volgens mij continu een aantal graden te hoog bij heldere nachten, dit betekent dan toch wellicht wel serieuzere ijsgroei dan dat er voorspeld wordt. Ik heb ook ergens gelezen dat het ECMWF waarschijnlijk geen rekening houdt met een gedeeltelijk dichtgevroren waddenzee.
  Dit zou er ook voor kunnen zorgen dat de dooi toch iets langer uitgesteld wordt.

 51. Pjotr schreef:

  Goeienavond! De thriller is afgelopen. Inmiddels berusting, maar ben er toch nog niet helemaal klaar mee. Tussenstand winter 2012: veul sneeuw in de Alpen, veul ijs in NL, maar net geen Elfstedentocht. Terecht? Met @Leo en @ Hajo eens: waarom niet nog effe wachten met beslissen. Nog 4 nachten milde tot strenge vorst is toch ongeveer 6 cm erbij. Toch? Op dat moment kunnen de rayonhoofden er nog makkelijker 1 bij verzinnen indien nodig 🙂 Verneem zojuist ook nog eens dat de GFS 18h weer iets kouder lijkt. Grr..prik mij maar lek!

  @Hajo, je idd “out of the box” denken maken je uniek. Hier en daar wat crashes in de weermodellen en websites, maar je sublieme analyses en gigantische betrokkenheid hebben alles goedgemaakt. Allen had ik verwacht dat jij de persconferentie vanavond zou verstoren en niet Piet -:)

  Vrijdag lekker met vrienden schaatsen (dank voor je tips @Leo) en zaterdag met de kids. En jawel, we gaan bivakeren, maar dan na afloop lekker in de kroeg…Yes!

 52. Bauke schreef:

  Jongens (en meisjes), ook ik ben teleurgesteld. Maar vroeger reden wij eerst tochten zoals de 11 gemeententocht, de Grote Baarderadeeltocht en de Prinsenhoftocht, alvorens de Elfmerentocht te doen en dan uiteindelijk eventueel eens een Elfstedentocht. En dan vroor het gewoon 4 weken. Er ligt nu amper 10 dagen ijs. Waar hebben we het over? Het bestuur heeft, uitgaande van hun principes, de enige juiste beslissing genomen. Het zal aan de leden zijn op een volgende vergadering (in december 2011) om deze principes ter discussie te stellen. Maar nu hadden ze niet veel anders kunnen doen. Zoals de voorzitter zei: wij kondigen pas een tocht af als het ijs er is. En als wij nu kunnen zien dat het er zondag is, zouden ze de tocht dus zondag pas af kunnen kondigen.

  Zoals gezegd, ook ik ben teleurgesteld, zeker als getraind lid, en ben er zelf ook van overtuigd dat het zondag zal kunnen, maar ik begrijp de beslissing.

 53. Jon schreef:

  Waarom beweert iedereen dat de 11 merentocht eerst verreden moet worden? In 97 was deze NA de 11 steden…

 54. Willem schreef:

  @eric jammer genoeg zaterdagochtend naar huis. Wens je hele mooie ski week. Die van ons kan al niet meer stuk. Omstandigheden zijn super!!!

 55. Robmcg schreef:

  Die man boven aan het artikel, is dat niet gewoon Michiel Romeijn 🙂 Verder vind ik het jammer dat er aan de essentie van Hajo’s artikel voorbij wordt gegaa”: Laat je leven niet leiden door alleen maar iets te ondernemen als men zegt dat iets kan/mag of niet. Kruip niet terug in je schulp als er een teleurstelling op je pad komt, maar ga gewoon doen wat je van plan was (in dit geval de 11 stedentocht) ook als niet heel Nederland aanwezig is! Ga schaatsen op de route en drink Beerenburg en eet erwtensoep met worst en heb de dag van je leven! Want je was erbij: Het jaar dat de 11 steden net niet doorging!

  Grtzzz Robmcg!

 56. Bauke schreef:

  @Jon Je moet geen uitzondering tot standaard verheffen. In ’97 was men ook bang voor invallende dooi en daarom werd de elfstedentocht toen op donderdag afgekondigd voor de zaterdag, inderdaad 2 daagjes later maar. De verwachte dooi is toen niet gekomen, waardoor ook nog een elfmerentocht gehouden kon worden.

  Het feit dat men kennelijk in staat is om 2 dagen na afkondiging de tocht te rijden doet je wel afvragen waarom ze nu al definitief de brui eraan geven, terwijl het er seeds meer op lijkt dat het zondag prima schaatsweer wordt.

  Pietje P heeft dit ons in ’96 ook geflikt. Het was toen “vrijdag of nooit” en Pietje zei, dat het dan zou dooien, dus ging het feest niet door. De bewuste vrijdag vroor het ’s ochtends 20 graden….(en zaterdags viel de dooi in)

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.