golm0406

Schitterend plaatje uit Golm vanochtend laatste restjes sneeuw op de heerlijk steile op het oosten gerichte pistes in dat kleine skigebied in het Montafon. Hoe anders in Zuid-Noorwegen momenteel. Zie apart bericht. Nee de Alpen gedragen zich heel normaal dit voorjaar. Niet te koel en zeker niet te droog. En zoals Valentijn terecht opmerkte met de gebruikelijke afwisseling van schitterende opklaringen en toch ook weer dikke wolken en wat neerslag in de namiddag.

Schermafdruk 2015-06-04 11.25.38

Op Bergfex zien we dat het vanaf zaterdag toch wel een heel stuk natter gaat worden.

bregenz

En voor het nabijgelegen Bregenz kunnen we mooi zien waar we nu staan aan de noordkant van de Alpen. Toch wel fors te nat! Al 718mm neerslag dit jaar (in de winter natuurlijk als sneeuw) tegen rond 550mm normaal. Dat is fors dus. Speel zelf maar eens met de Klimaspiegel en kies via “Kartenauswahl” een ander gebied. Vooral april was zeer heel zonnig. In mei heeft het weer duidelijk een stap terug gedaan. Niet eens qua temperatuur: anders dan bij ons was mei redelijk normaal in de Alpen.

middellandsezeeº

Waar ik vooral op let in de aankomende periode is die atypische neerslag rond de hele Middellandse Zee en ook over de Alpen heen! Dit is komende dinsdag.

accu0406

Hier weer de berekening voor de komende 10 dagen. Kijk als er dan na 14 juni niets meer komt is het best normaal nog voor een plek als Lissabon, Sicilië of Athene, maar gaat het zo door heb je het dubbelen van normaal. In Ankara zien we nu al in 10 dagen het dubbelen in de berekening van normaal in de hele maand juni. Aan de zuidkant van de Alpen is momenteel neerwaartse afwijking in de neerslag dus daar is alles welkom maar ook best atypisch.

debilt10cmrecs

Van afgelopen nacht hadden we nog mooie lage uitschieters. Een zesde plek sinds 1971. allestations4juni

Twente pakt een vijfde plek van koudste waarnemingen op alle stations met -2,1ºC. Toch heeft het op sociale media maar 1 afbeelding van #krabben opgeleverd.

harmonie0506

Morgen gaan we ervoor. Hier de berekening van het Harmoniemodel. Zal in Wallonië echt +35ºC worden gehaald? Als we in Nederland echt tot aan de kust +30ºC halen zou dat natuurlijk geniaal zijn. Wat een dag! Wie heeft al vrij genomen? In de nacht op zaterdag zal het in de Lage Landen onweren. In Duitsland en de Alpen staat heel de zaterdag in het teken van onweer.

pluim0406

En dus duikelen we zo snel weer omlaag als we geklommen zijn. In het weekeinde halen we de 20ºC al niet meer.  Tot en met donderdag zitten we dan enkele graden onder het normale etmaalgemiddelde voor medio juni. het ensemblegemiddelde is vanaf het daaropvolgende weekeinde normaal voor de tijd van het jaar. Kortom: niets nieuws onder de zon 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.