golm0406

Schitterend plaatje uit Golm vanochtend laatste restjes sneeuw op de heerlijk steile op het oosten gerichte pistes in dat kleine skigebied in het Montafon. Hoe anders in Zuid-Noorwegen momenteel. Zie apart bericht. Nee de Alpen gedragen zich heel normaal dit voorjaar. Niet te koel en zeker niet te droog. En zoals Valentijn terecht opmerkte met de gebruikelijke afwisseling van schitterende opklaringen en toch ook weer dikke wolken en wat neerslag in de namiddag.

Schermafdruk 2015-06-04 11.25.38

Op Bergfex zien we dat het vanaf zaterdag toch wel een heel stuk natter gaat worden.

bregenz

En voor het nabijgelegen Bregenz kunnen we mooi zien waar we nu staan aan de noordkant van de Alpen. Toch wel fors te nat! Al 718mm neerslag dit jaar (in de winter natuurlijk als sneeuw) tegen rond 550mm normaal. Dat is fors dus. Speel zelf maar eens met de Klimaspiegel en kies via “Kartenauswahl” een ander gebied. Vooral april was zeer heel zonnig. In mei heeft het weer duidelijk een stap terug gedaan. Niet eens qua temperatuur: anders dan bij ons was mei redelijk normaal in de Alpen.

middellandsezeeº

Waar ik vooral op let in de aankomende periode is die atypische neerslag rond de hele Middellandse Zee en ook over de Alpen heen! Dit is komende dinsdag.

accu0406

Hier weer de berekening voor de komende 10 dagen. Kijk als er dan na 14 juni niets meer komt is het best normaal nog voor een plek als Lissabon, Sicilië of Athene, maar gaat het zo door heb je het dubbelen van normaal. In Ankara zien we nu al in 10 dagen het dubbelen in de berekening van normaal in de hele maand juni. Aan de zuidkant van de Alpen is momenteel neerwaartse afwijking in de neerslag dus daar is alles welkom maar ook best atypisch.

debilt10cmrecs

Van afgelopen nacht hadden we nog mooie lage uitschieters. Een zesde plek sinds 1971. allestations4juni

Twente pakt een vijfde plek van koudste waarnemingen op alle stations met -2,1ºC. Toch heeft het op sociale media maar 1 afbeelding van #krabben opgeleverd.

harmonie0506

Morgen gaan we ervoor. Hier de berekening van het Harmoniemodel. Zal in Wallonië echt +35ºC worden gehaald? Als we in Nederland echt tot aan de kust +30ºC halen zou dat natuurlijk geniaal zijn. Wat een dag! Wie heeft al vrij genomen? In de nacht op zaterdag zal het in de Lage Landen onweren. In Duitsland en de Alpen staat heel de zaterdag in het teken van onweer.

pluim0406

En dus duikelen we zo snel weer omlaag als we geklommen zijn. In het weekeinde halen we de 20ºC al niet meer.  Tot en met donderdag zitten we dan enkele graden onder het normale etmaalgemiddelde voor medio juni. het ensemblegemiddelde is vanaf het daaropvolgende weekeinde normaal voor de tijd van het jaar. Kortom: niets nieuws onder de zon 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.