Een speciaal bericht over de zware buien van vooral donderdag. Maar sla dit mooie bericht van gisteren niet over. Nat was het, zo zagen we op de vele treffende foto’s die binnenkwamen. Een mooi overzicht daarvan op de facebookpagina. Niet overal is veel gevallen trouwens.

[dc_slider slider=”18684″ captions=”true”]

[dc_slider slider=”18689″ captions=”true”]

Het is lastig alle gegevens te koppelen over de afgelopen 72 uur. Daarom wat overzichten hierboven van de (door de Vereniging van Weerkunde en Klimatologie erkende en gevalideerde) amateur-weerstations die op deze site te vinden zijn, en de officiële gegevens van het KNMI. Wat het meeste opvalt is dat de hoosbuien, door het ontbreken van stroming, zeer, zeer plaatselijk waren. Dat maakt het nog lastiger. Al met al: diverse plaatsen in het westen van Zeeland, de kop van Noord-Holland en de 3 noordelijke provincies vingen meer dan 40 tot ruim 50 mm op. Zweelo staat met ca. 100 mm wel zeer duidelijk bovenaan.

Dit is wel een mooi overzicht. Wat een verschillen! Een groot gedeelte van Zeeland, Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Flevoland (bijna de helft van Nederland dus) hebben een voorlopige maandsom van maar 8 tot 20 mm.

Alleen de omgeving Haamstede en .. juist: Zweelo hebben een serieus neerslagoverschot, grote gebieden nog steeds een tekort van bijna 100 mm. Dat wil overigens niet zeggen “droog” of “te droog”; verdamping is normaal in de zomer. Eerder zou je kunnen spreken over: gemiddeld. Zo koerst De Bilt bijvoorbeeld vrijwel exact rond de mediaan. Lees het hier.

 

Naam mm Plaats
     
Leo 75 Rotterdam of Deelen
Roland Zwammerdam 65  
Conure (Katwijk) 52  
Hajo 50 Den bosch
Spyfromthesky 45,6 Wageningen
Dennis 45,5 kop Noord-Holland of Friesland
Ronaldo 45  
JeroenTH (Mill) 39  
HansvK 36  
Frederic 35  
Gerda 30  
Eric 27  
Nature trail 26,2  
Sjaco (Rotterdam) 14 Noord-Limburg
Markiemark 0,01 Grathem 🙂

Dit waren trouwens de inzendingen. Tsja, om mijzelf nou als winnaar aan te wijzen.. natuurlijk niet. Ik gaf slechts een voorzet, en deed buiten mededinging mee. Daarom doen we het anders.
1. Markiemark (op zijn trouwdag volgens eigen waarneming: op een druppeltje na, gewoon heerlijk weer met genoeg zonneschijn en heerlijke temperaturen!) Van harte!
2. Roland (het dichtst bij het aantaal mm’s)
3. Dennis (de plaatsen erg goed: zowel in de kop van Noord-Holland als Friesland viel erg veel)

Tot slot een actuele plaat vanuit mijn achtertuin (belichtingstijd is 2 seconde). Wat een licht! Boek lezen zou mogelijk zijn, ware het niet dat het herfst is.
Fijne zondag allemaal!

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

26 reacties

Gesloten voor reacties.