Mooier zullen we ze hier vandaan niet krijgen het komende halfjaar. Noordpoolwebcam 2 (naar webcam 1 starend) op 84° NB in een vers laagje poeder sneeuw bij een ondergaande zon. Het wordt donker en koud. Actueel -6 graden, maandag was het al even -11. En zoals we weten, het ijs is alweer aan het groeien.
Geen records de afgelopen dagen, wel koud. Vooral maandag was het met een koude bovenlucht goed raak, maar ook dinsdag en gisteren zakte de temperatuur midden op de dag op veel plaatsen tot onder de 11 graden. Er ontstonden zware buien met onweer en hagel. Lauwersoog liet maandag het mooiste verloop zien: midden in de nacht werd het maximum van bijna 14 graden bereikt, terwijl de temperatuur om half drie in de middag tot 8.4 graden daalde!
Nog even doorbijten. Vanmorgen buitjes, vanavond wat regen en vrijdag op het langstrekken van een klein lagedrukgebiedje over of net boven het noorden van Nederland weer wat buiige regen. Vanaf zaterdag hogedrukinvloed! De bewolkingskaart voor zondagmiddag. Een mengelmoesje maakte weerman Arjan er van. Treffend samengevat. Mist, zwaar bewolkt, gaten in de bewolking of (vooral in de middag) toch zonnig. Het zou zo maar eens kunnen. Maar hee, vier graden verschil in de laatste berekeningen van de twee grootste modellen (GFS en ECMWF). GFS blijft ons de mooiste verwachtingen voorschotelen: 22 graden op zondag en maandag. Aan de grond zijn de kaarten van de modellen zeker op zondag identiek. Een gemuteerd Azorenhogedrukgebied van zo’n kleine 1030 hectopascal recht boven ons hoofd. Waar haalt het ECMWF dan toch al die bewolking en lagere temperaturen vandaan? [dc_slider slider=”23297″ captions=”true”] Van de noordelijke Noordzee dus. Op de 500 hPa kaart (de luchtdruk en wind op ca. 5 kilometer hoogte) zien we een subtiel verschil. De kern op die hoogte ligt in het ECMWF model een klein beetje noordwestelijker, precies genoeg om de stroming in plaats van west tot zuidwest (zoals in de GFS verwachting) noordwest te doen zijn. Maritiem noemen we dat. Veel vocht tot gevolg, met weinig of geen wind aan de grond daardoor een grote kans op mist en lage bewolking. Omdat de verschillen zo klein zijn -200 km op 5 dagen vooruit- valt er voor mij nog absoluut geen zekerheid over te geven. Spannend! Ik duim voor het GFS, mijn druiven hebben echt nog wat zon en warmte nodig. Sowieso nog veel werk in de tuin te verrichten. Gras maaien? Eind van de middag waarschijnlijk de beste mogelijkheden.
Whoo, wat gebeurt er dinsdag ineens? In beide modellen trekt de kern van het hoog zich razendsnel terug tot boven de Britse Eilanden en wordt de stroming bijna pal noordelijk. Nog steeds die hogedrukinvloed dus een flatliner voor wat betreft de neerslag, en weinig wind in de hoofdrun. Wel kouder. Hoewel: erg veel spreiding in de temperatuur-pluim. De exacte positie van het hoog is nog erg onzeker. Mogelijke gevolgen: idem als aaanstaande zondag en maandag. In ieder geval kan ik Hajo hiermee weer uitdagen: ik denk dat september wel degelijk een te koude maand kan worden. Dat dacht ik gistermorgen bij het lezen van zijn bericht al. Waarom? Morgen is er nog 0.2 af en is het lopende gemiddelde 15.2° C. En laat dat nou precies het gemiddelde zijn dat “normaal” is voor de periode 1 tot en met 20 september. We lopen dus zelfs iets voor op schema. Zeker met de noordelijke stroming in combinatie met de hogedrukinvloeden -als het goed valt koude nachten- gaat dat gebeuren. En zo zijn ook meteen de “gekke” getallen op weerstatistieken.nl waar gistermiddag hevig over gediscussieerd werd verklaard. Ik denk niet dat het voor een breed publiek interessant is, maar mocht je geinteresseerd zijn in hoe de prognoses (naar mijn mening) tot stand komen lees dan mijn reactie van gisteravond 21h18 er even op na. NB na deze pluim staat de berekening “volgens Meteoconsult” (dat zou overigens ook nog eens inclusief de zogenaamde MOS-nabewerking kunnen zijn) op 14.0 ° C
Tegenhanger is een enorme depressie die vanaf maandag over het noorden van Noorwegen en Zweden richting de Oostzee trekt. Na mijn niet goed in beeld gebrachte sneeuwstorm op IJsland (te veel last van de bewolking, de sneeuw dump was verder landinwaarts en in de hogere gebieden, maar toch is het mooi bepoederd, zie hier) ga ik voor een nieuwe: langs de gehele Noorse kust. Dat moet weer mooie plaatjes op gaan leveren vanaf dinsdag!
Vandaag (Europa) is het volle maan. En wat voor één. De oogst-maan. Lees hier eventueel de tekst-versie. Lesje folklore maar ook astronomie en nog een stukje natuurkunde!
65 reacties
Gesloten voor reacties.