Natuurlijk onderaan een weerbericht maar eerst even dit. Vanochtend werd ik vroeg wakker met het gezang van een roodborstje naast mijn tent. Op weg naar het toiletgebouw schijnt de zon recht over het pad dat overdekt is met een gebogen haag van appelboompjes. Midden op het pad zit een kat rechtop met zijn schaduw voor zich uit. Ik denk “waar is mijn camera” maar moet het moment in mijn geheugen opslaan. In het toiletgebouw sta ik oog in oog met een boerenzwaluw die met zijn pootjes een stroomkabel grijpt boven de wasbak. Na een minuutje fladdert hij of zij naar zij of hij in de nok waar ook een nest zit.

Dat mijn dochter en een vriendinnetje totaal paardengek zijn en dat ik hier op Landgoed Ottermeer kan wwoofen (werken voor de kost) maakt dat ik hier zonder paraglider ben geland. Maar toch weer mét paraglider. Achter in de Renault Kadjar. En ook al mee gespeeld in de harde oostenwind. Tien dagen geleden is een veulen geboren. Hier worden ook paarden gefokt. Vanmiddag gaan de meiden rijden. Maar ze zitten ook in kano’s, springen op trampolines en eten marshmallows gebrand op een kampvuur.

En we zitten strak tegen de Belgische grens bij Bergen op Zoom in een gebied waar misschien minder regen gaat vallen nu dan elders in Nederland en België. De laatste berekeningen laten 20 tot 25mm regen zien in de Benelux tot en met zondag. Met de meeste neerslag in het oosten. We laten het over ons heen komen! De eerste regenmomenten zijn vanavond en morgenavond. Onweer is mogelijk. Je ziet in de grafiek hierboven dat er zelfs voor morgen nog grote onzekerheid is. Daar zitten we al een week mee.

We krijgen dus wel een enorme teruggang van temperatuur. Dan begin mei weer een aanloopje. En dan de volgende koude golf.

Daar zou dan zelfs sneeuw in de Alpen op kunnen zitten vanaf 1200m. Meteofiction maar we zien het keer op keer.

De Alpen en dan vooral de zuidkant blijven de klos qua neerslag. Niet te zuinig wat nu wordt berekend.

We moeten dus naar de luchtdruk in de Alpen kijken. We zien hier het ensemble voor de luchtdruk voor een punt bij Innsbruck. Zie de sneeuwkansen op 1500m. En helemaal aan het einde een kleine aanloop naar hogedruk. Niet vroeger dan 4 mei is de luchtdruk weer hoog in Midden-Europa.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.