Föhndiagram wintersport 20 december

Als je van wintersport in de Alpen houdt is er één grafiek die je dagelijks moet volgen. Of zelfs elk uur want zo vaak wordt hij ververst. We praten over het Föhndiagram dat je onderaan deze site altijd bij de hand hebt met een druk op de vierde knop van links in de wintersport weerkamer. Hierboven voor de eeuwigheid bewaard de actuele grafiek.

Wat lezen we hier allemaal in? Om te beginnen de schoonheid van het lijntje vandaag. Als we de grafiek een kwart slag draaien lijkt  wel een fresh track van een of andere weerhalfgod. Nee en dan die slinger zaterdag precies exact midden door die Nordföhn-pijl: magistraal!

Gekheid op een stokje:

De lijn in het Föhndiagram geeft het drukverschil tussen Lugano aan de zuidkant en Zürich aan de noordkant in hPa wat weer gelijk is aan millibar. Waar Nordföhn staat zet ik liever Nordstau om het zo zuiver te houden dat Föhn eigenlijk alleen die harde zuidenwind is over de Alpenhoofdkam met meestal maar niet altijd sneeuw aan de zuidkant. Niet alleen bij wind pal noord of pal zuid zie je de grafiek uit slaan. Bij een westerstorm zoals laatst zorgt een kleine haakse windcomponent ook al voor een flinke uitslag.

Vandaag zien we de grafiek nog even omhoog gaan, wat komt omdat een grote pluk neerslag naar Zuid-Frankrijk trekt (zie ook eerder bericht vandaag) en daar licht tegen de wijzers van de klok gaat draaien. Als we dat kwijt zijn dan is het verder pure Nordstau. Dumping. Dumping. Dumping. Inclusief de “zwarte donderdag” uit het bericht Sneeuwval Oostenrijk wordt bloedspannend van een paar dagen terug. Die zwarte donderdag ontpopt zich nu als een witte donderdag met vooral in Oostenrijk een prachtig lage sneeuwgrens.

Nee ook in de Föhngrafiek is prachtig te zien dat het zachte moment pas vrijdag komt. Met dus wellicht wat motregen in Zwitserland en Oostenrijk onder 1200m. Kudos voor jezelf want de plensbuien zijn effectief weggeduimd. En dan in de nacht op zaterdag: koufront! Boem! Hoeveel sneeuw? Laten we laag insteken en genoegen nemen met 10cm. Toch schitterend op je aankomstdag als je weet dat er de komende drie dagen ook al decimeters gaat vallen.

Ja, ja het zwaartepunt is Zwitserland. Ja, ja er zijn zeker dalen in Oostenrijk waar pas 20cm ligt en waar nu nog maar 15cm bij komt. Erg? Flashback naar eind november: bosbrand in Beieren. Ik zou afkloppen!

Categorieën: Weergrafieken

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.