Föhndiagram wintersport 20 december

Als je van wintersport in de Alpen houdt is er één grafiek die je dagelijks moet volgen. Of zelfs elk uur want zo vaak wordt hij ververst. We praten over het Föhndiagram dat je onderaan deze site altijd bij de hand hebt met een druk op de vierde knop van links in de wintersport weerkamer. Hierboven voor de eeuwigheid bewaard de actuele grafiek.

Wat lezen we hier allemaal in? Om te beginnen de schoonheid van het lijntje vandaag. Als we de grafiek een kwart slag draaien lijkt  wel een fresh track van een of andere weerhalfgod. Nee en dan die slinger zaterdag precies exact midden door die Nordföhn-pijl: magistraal!

Gekheid op een stokje:

De lijn in het Föhndiagram geeft het drukverschil tussen Lugano aan de zuidkant en Zürich aan de noordkant in hPa wat weer gelijk is aan millibar. Waar Nordföhn staat zet ik liever Nordstau om het zo zuiver te houden dat Föhn eigenlijk alleen die harde zuidenwind is over de Alpenhoofdkam met meestal maar niet altijd sneeuw aan de zuidkant. Niet alleen bij wind pal noord of pal zuid zie je de grafiek uit slaan. Bij een westerstorm zoals laatst zorgt een kleine haakse windcomponent ook al voor een flinke uitslag.

Vandaag zien we de grafiek nog even omhoog gaan, wat komt omdat een grote pluk neerslag naar Zuid-Frankrijk trekt (zie ook eerder bericht vandaag) en daar licht tegen de wijzers van de klok gaat draaien. Als we dat kwijt zijn dan is het verder pure Nordstau. Dumping. Dumping. Dumping. Inclusief de “zwarte donderdag” uit het bericht Sneeuwval Oostenrijk wordt bloedspannend van een paar dagen terug. Die zwarte donderdag ontpopt zich nu als een witte donderdag met vooral in Oostenrijk een prachtig lage sneeuwgrens.

Nee ook in de Föhngrafiek is prachtig te zien dat het zachte moment pas vrijdag komt. Met dus wellicht wat motregen in Zwitserland en Oostenrijk onder 1200m. Kudos voor jezelf want de plensbuien zijn effectief weggeduimd. En dan in de nacht op zaterdag: koufront! Boem! Hoeveel sneeuw? Laten we laag insteken en genoegen nemen met 10cm. Toch schitterend op je aankomstdag als je weet dat er de komende drie dagen ook al decimeters gaat vallen.

Ja, ja het zwaartepunt is Zwitserland. Ja, ja er zijn zeker dalen in Oostenrijk waar pas 20cm ligt en waar nu nog maar 15cm bij komt. Erg? Flashback naar eind november: bosbrand in Beieren. Ik zou afkloppen!

Categorieën: Weergrafieken

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.