Extreem weer! Dat is duidelijk getuige het plaatje hierboven van de evacuatie van een 90-jarige Britse. In het artikel waar de foto van afkomstig is wordt gewag gemaakt van kou en sneeeuw tot aan kerst toe (helaas zonder bronvermelding). Het zou de zoveelste sneeuwrijke Britse winter op rij kunnen worden en het sneeuwde begin november al eens flink in delen van Engeland (en in 2000 zei de Britse “klimaatwetenschapper” Viner nog dat sneeuw iets van de verleden tijd is zie hier). In Holland hebben we vandaag de storm waarvan nu ook KNMI zegt dat windkracht 10 mogelijk is. Vanmiddag maar es ff op het strand uitwaaien! En ik zeg er meteen bij dat de weermodellen voor de LL vooralsnog uitgaan van koudkwakkelen. Het leuke winternieuws is echt voor de Alpen en zeer zeker ook voor de Wintersport-Arena Sauerland.

Wat mij betreft hoeven ze die skiberg in Nederland niet te bouwen. Paar uurtjes naar het oosten zit je in Sauerland vaak net hoog genoeg om het verschil tussen koudkwakkelen en echte winter te beleven. En sportief skiën en snowboarden kun je er! Zeker nu moderne snelle liften de wachttijden elimineren en je echt pistekilometers kunt maken. Hierboven het laatste ensemble: tot het gaatje net heel mooi onder nul. En dan praat je al gauw over een halve meter kunstsneeuw! Duimen voor meer natuursneeuw mag en moet!

Hierboven het meest spectaculaire ensemble vanochtend en dat is voor het Val d’Anniviers in Wallis. Je moet de oppervlakte onder de neerslagpiek als maat nemen voor hoeveel regen en sneeuw er gaat neerdalen. Waarbij tussen de verticale stippellijnen 2 etmalen = 8 x 6uur passen. Kom je zeker op meer dan 100mm neerslag = 10cm water = 1 meter sneeuw. Maar wat doet de sneeuwgrens? Je ziet toch een late daling in deze grafiek, maar mij is vaak opgevallen dat je de temperatuurgrafiek en neerslaggrafieken zeker een halve dag mag opschuiven voor het meest realistische beeld. Het Franse weerbericht is duidelijk:

Maandag: 
VIGILANCE: Début d’une dégradation hivernale, d’abord pluvieuse puis neigeuse les jours suivants
ATTENTIE: Begin van een winterse omslag, eerst met regen en dan steeds meer sneeuw in de komende dagen 

Dinsdag & woensdag: 
VIGILANCE: Pluies soutenues, neige à basse altitude à partir de Mercredi
ATTENTIE: Aanhoudende regenval, sneeuw tot in het laagland vanaf woensdag 

De ensembles voor Les Menuires maar ook voor Livigno hebben ook zeer veel neerslag. Voor Val Gardena alweer duidelijk wat minder. Zie het overzicht van ensembles in de Wintersport Weerkamer in het menu bovenaan de site. Voor ik het vergeet: aan de oostelijke noordkant komt het ook goed hoor! Lees mee: Am Donnerstag an der Alpennordseite häufig Schneefall bis in tiefe Lagen. Zie voor de omslag naar noord altijd ook het Föhndiagram in de weerkamer.

Interessant is het kleine tweede neerslagpiekje in de ensembles. Hier de bijbehorende weerkaart voor 2 december. Duidelijk alleen prijs voor de westelijke Alpen en dit keer meteen al met een lage sneeuwgrens. We zitten echt in een fase waarin je elke 6 uur wilt weten hoe het zit en daarom staan deze kaarten 4x per dag ververst onder weerkaarten in de wintersport weerkamer.

 

Ik moet er meteen bij zeggen dat iedereen die een link legt tussen extreem weer en “de klimaatverandering” cq “global warming” cq “menselijke uitstoot van CO2” de plank faliekant misslaat, wat bepaalde profiteurs – zoals de grote verzekeringsmaatschappijen (zie hier) ons ook proberen wijs te maken. Extreem weer en zelfs extreme klimaatomslagen horen gewoon bij het aardklootje waar we op leven en zelfs bij het universum, want op andere planeten worden dit soort dingen ook waargenomen. En je hoeft altijd maar even objectief in de geschiedenis te kijken om te zien dat er niets nieuws onder de zon is.

Iemand die dit vanuit de wetenschap nooit naliet te benadrukken was de Oostenrijkse klimatoloog Reinhard Boehm die begin oktober onverwacht op 64 jarige leeftijd overleed (zie hier). Hier nog eens de link naar mijn artikel over zijn recente publicatie waarin hij aantoont dat er de laatste 250 jaar in de Alpen geen verandering in de frequentie van extreem weer is waar te nemen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

75 reacties

Gesloten voor reacties.