rijp takken Krommenie

Klik voor koud vuurwerk

Het was een korte nacht maar het heeft geloond: -22.9°C @Lelystad, 8h27. Zie de hele serie temperatuurkaarten in dit nachtbrakersbericht. Hier buiten in Krommenie (zie ook weerstation wasscher) is het een droom. Het plaatje hierboven is deze treurwilg naast ons huis pal aan onze eigen ijsbaan van 15x50m. Voor de meesten van ons geen treurnis, maar een droom van een nu al onvergetelijke februariwinter.

Hoe gaat dat verder? De weermodellen zijn 1-2 voor aanhoudende kou vanochtend. Oftewel 2-1 voor een succesvolle dooiinval. Data? GEM 12 februari. ECMWF 13 februari. En GFS? Die doet Groenlandhoog met barre winter tot het gaatje op 20 februari.

Kaarten en meer analyse hieronder…

Dooiaanval ECMWF

Klik voor grotere kaart

Het Europese weermodel laat de dooi nu op 13 februari invallen. Met hogedruk boven de Alpen en daar dus geen zicht op sneeuwval. Boven de LL-overgang naar neerslagarme WC. Ensemble maar even afwachten!

Dooiaanval met glijbaan GEM
[fbphotos id=344088408958704]

Het GEM model komt nu ineens met een glijbaan op 12 februari. Goede vooruitzichten voor de Alpen. Een dergelijke doorbraak van een depressie tussen de Russische beer en het Azorenhoog door hebben we eerder al voor komende week in het GEM model gezien (zie hierrr). Nu dus een dag of 5 uitgesteld en nu met het front boven de LL en niet boven Zuid-Frankrijk. Op dit gebied blijven verrassingen mogelijk.

Groenlandhoog GFS
[fbphotos id=344064918961053]

Het GFS model volgt slaafs mijn inschattingen mbt een Groenlandhoog. Het is me een beetje unheimisch hierbij. Alsof de weergoden me erin luizen om hun 3-2 te kunnen scoren.

Ensemble Friesland GFS

Klik voor grotere grafiek

Voor de LL betekent een overgang naar een Groenlandhoog een tijdelijke verzachting en dan weer nieuwe vorst vanuit het noorden. Helemaal wat de GFS00u hoofdrun doet. Hierboven zie je dat de steun in het ensemble beperkt is vanaf 12 februari. Het blijft dus meteofictie zoals Javier van Meteoexploration.com het noemt. Maar dat is juist mijn vak!

Ensemble luchtdruk Groenland GFS

Klik voor grotere grafiek

We kijken naar het luchtdrukensemble voor zuidoost Groenland. GFS00u helemaal bovenin. Dus steek ik nu echt mijn nek uit als ik er mijn vijfde boude voorspelling van maak. Op facebook (de vluchthaven als mijn site bezwijkt door succes) postte ik vanochtend al de voorwaarden van BV5: tussen 14 en 17 februari komt er een Groenlandhoog met tenminste deels een geeloranje kleur op wetterzentrale.de. En na een korte verzachting gaat de winter daarmee vol door!

GFS18u was ook al sterk op dit spoor

Klik voor grotere kaart

Uit mijn extra weerbericht van gisteravond – Update: 0.10u: De GFS 18u is opnieuw koud tot het gaatje en opnieuw met een krachtig deels geeloranje Groenlandhoog. Zie kaart hierboven. Als er een beetje steun is in het ensemble dan ga ik om dan wordt dat nu echt mijn BV5! Ik begon er al over op 20 januari in het artikel “Dikke zwarte ijsvloer nu zeker geen wilde fantasie meer” (lees maar na). Het was toen in nog geen enkel weermodel te zien geweest. Pas in de 18u GFS run van 29 januari was het voor het eerst te zien (zie mijn reactie van destijds). Het verdween maar van de kaarten maar ik hield stug vol bijvoorbeeld in het weerbericht van op 31 januari in: Gun Koning Thialf de vrijheid ons nog te verrassen (lees maar na).

Toch zit het me niet helemaal lekker. Duim alsjeblieft ff mee dan zetten we de weergoden op 3-2!

Update: 14.00u: Sebastiaan nam even de moeite om in de Wintersport Weerkamer te neuzen en hem viel op dat de GFS06u komende dinsdag lichte sneeuw uit het noorden geeft. Beetje vergelijkbaar met situatie gisteren zag ik. Meteen kijken bij ECMWF 00u: niets! Ensemble paar lijntjes voor 2cm in nacht op dinsdag. GFS oou: juist maandag tijdens de avondspits (!!!) kans op een klap winteronweer met zeg 5cm sneeuw langs de kust. GFS 06u: Dinsdagochtend lichte sneeuw uit het noorden. GEM00u: holy moly! Kan flink wat vallen langs de kust in nacht op dinsdag! 10cm of zo.

Hieronder de GEM kaarten:

[fbphotos id=344206375613574]

Vanavond ga ik hier nog eens in detail naar kijken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

65 reacties

Gesloten voor reacties.