rijp takken Krommenie

Klik voor koud vuurwerk

Het was een korte nacht maar het heeft geloond: -22.9°C @Lelystad, 8h27. Zie de hele serie temperatuurkaarten in dit nachtbrakersbericht. Hier buiten in Krommenie (zie ook weerstation wasscher) is het een droom. Het plaatje hierboven is deze treurwilg naast ons huis pal aan onze eigen ijsbaan van 15x50m. Voor de meesten van ons geen treurnis, maar een droom van een nu al onvergetelijke februariwinter.

Hoe gaat dat verder? De weermodellen zijn 1-2 voor aanhoudende kou vanochtend. Oftewel 2-1 voor een succesvolle dooiinval. Data? GEM 12 februari. ECMWF 13 februari. En GFS? Die doet Groenlandhoog met barre winter tot het gaatje op 20 februari.

Kaarten en meer analyse hieronder…

Dooiaanval ECMWF

Klik voor grotere kaart

Het Europese weermodel laat de dooi nu op 13 februari invallen. Met hogedruk boven de Alpen en daar dus geen zicht op sneeuwval. Boven de LL-overgang naar neerslagarme WC. Ensemble maar even afwachten!

Dooiaanval met glijbaan GEM
[fbphotos id=344088408958704]

Het GEM model komt nu ineens met een glijbaan op 12 februari. Goede vooruitzichten voor de Alpen. Een dergelijke doorbraak van een depressie tussen de Russische beer en het Azorenhoog door hebben we eerder al voor komende week in het GEM model gezien (zie hierrr). Nu dus een dag of 5 uitgesteld en nu met het front boven de LL en niet boven Zuid-Frankrijk. Op dit gebied blijven verrassingen mogelijk.

Groenlandhoog GFS
[fbphotos id=344064918961053]

Het GFS model volgt slaafs mijn inschattingen mbt een Groenlandhoog. Het is me een beetje unheimisch hierbij. Alsof de weergoden me erin luizen om hun 3-2 te kunnen scoren.

Ensemble Friesland GFS

Klik voor grotere grafiek

Voor de LL betekent een overgang naar een Groenlandhoog een tijdelijke verzachting en dan weer nieuwe vorst vanuit het noorden. Helemaal wat de GFS00u hoofdrun doet. Hierboven zie je dat de steun in het ensemble beperkt is vanaf 12 februari. Het blijft dus meteofictie zoals Javier van Meteoexploration.com het noemt. Maar dat is juist mijn vak!

Ensemble luchtdruk Groenland GFS

Klik voor grotere grafiek

We kijken naar het luchtdrukensemble voor zuidoost Groenland. GFS00u helemaal bovenin. Dus steek ik nu echt mijn nek uit als ik er mijn vijfde boude voorspelling van maak. Op facebook (de vluchthaven als mijn site bezwijkt door succes) postte ik vanochtend al de voorwaarden van BV5: tussen 14 en 17 februari komt er een Groenlandhoog met tenminste deels een geeloranje kleur op wetterzentrale.de. En na een korte verzachting gaat de winter daarmee vol door!

GFS18u was ook al sterk op dit spoor

Klik voor grotere kaart

Uit mijn extra weerbericht van gisteravond – Update: 0.10u: De GFS 18u is opnieuw koud tot het gaatje en opnieuw met een krachtig deels geeloranje Groenlandhoog. Zie kaart hierboven. Als er een beetje steun is in het ensemble dan ga ik om dan wordt dat nu echt mijn BV5! Ik begon er al over op 20 januari in het artikel “Dikke zwarte ijsvloer nu zeker geen wilde fantasie meer” (lees maar na). Het was toen in nog geen enkel weermodel te zien geweest. Pas in de 18u GFS run van 29 januari was het voor het eerst te zien (zie mijn reactie van destijds). Het verdween maar van de kaarten maar ik hield stug vol bijvoorbeeld in het weerbericht van op 31 januari in: Gun Koning Thialf de vrijheid ons nog te verrassen (lees maar na).

Toch zit het me niet helemaal lekker. Duim alsjeblieft ff mee dan zetten we de weergoden op 3-2!

Update: 14.00u: Sebastiaan nam even de moeite om in de Wintersport Weerkamer te neuzen en hem viel op dat de GFS06u komende dinsdag lichte sneeuw uit het noorden geeft. Beetje vergelijkbaar met situatie gisteren zag ik. Meteen kijken bij ECMWF 00u: niets! Ensemble paar lijntjes voor 2cm in nacht op dinsdag. GFS oou: juist maandag tijdens de avondspits (!!!) kans op een klap winteronweer met zeg 5cm sneeuw langs de kust. GFS 06u: Dinsdagochtend lichte sneeuw uit het noorden. GEM00u: holy moly! Kan flink wat vallen langs de kust in nacht op dinsdag! 10cm of zo.

Hieronder de GEM kaarten:

[fbphotos id=344206375613574]

Vanavond ga ik hier nog eens in detail naar kijken.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

65 reacties

Gesloten voor reacties.