maastricht0311

Gisteren in Maastricht 20,9ºC. Een nipt datumrecord. De foto komt van het leuke informatieve NOS bericht erover. Hij is genomen door “mediatycoon” en collegablogger Marco Derksen (onder meer bekend van Marketing Facts) alleen al op 26 oktober 2011. Ja een schitterende warme stad zelfs als het er koud is. Wat is er aan het handje momenteel? Een analyse…

Schermafdruk 2015-11-04 09.39.34We zien duidelijk oud en nieuw door elkaar heen lopen. Tot 1945 zien we hoge waarden samenhangend met de mondiale warme fase van de jaren dertig. Na 1945 niets tot 1994 en sindsdien weer enkele hoge uitschieters. Een koud gat van 50 jaar dus! ga er maar aanstaan. Als ik morgen onder een auto kom dan zou ik een wens hebben: dat mensen in de Wtintersportweerman.nl community van mij hebben geleerd om zo naar die data te kijken. Zoals de ijsmeester van de Weissensee ook zonder opleiding als meteoroloog met nuchter boerenverstand heeft verzonnen voor zijn ijsdiktes.

ijsmeesters

En zoals ik tijdens mijn lezig voor de ijsmeesters van de Noorderrondritten vorige week ook heb uitgelegd aan de hand van die data van de Weissensee (heb ze in de hand op de foto).

HIRLAMyes

Hioer zie je hoe het HIRLAM model als enige gisteren die 20ºC ion Maastricht goed berekende. Geen wonder ook want dit model werk met een hele hoge resolutie.

1500m-goed-te-zien

We moeten op 1500m hoogte kijken om te zien hoe die warmte er kwam. Gisternacht was die sterke stroming er al door het Rhônedal met die sneeuw in de zuidelijke Franse Alpen erbij. Vanuit het zuidwesten zien we een tweede sterke stroming aan de andere kant langs de Pyreneeën gaan. Bedenk dat lucht in de onderste atmosfeer qua stromingseigenschappen meer op yoghurt lijkt dan op een gas. Zo zien we dan ook de stroming stuwen tegen de Ardennen. Met lichte regen net zuidelijk van de hele Franse noordgrens.

Schermafdruk 2015-11-04 11.01.38

In de Alpen heb je zo’n warme piek altijd met de zogenaamde Föhndoorbraak. Als het in een dal ineens gaat waaien als de Föhnstorm over de kammen ergens naar beneden doorbreekt … maar in Maastricht gisteren viel de wind juist weg toen het kwik over de twintig graden steeg! En in de uren ervoor draaide hij van zuid over oost naar noord!

windfoehn

Ook hier heeft het HIRLAM model een aardige simulatie. Op rond 1000m hoogte zien we wind over België naar de Noordzee versnellen. Het IJsselmeer trekt de wind vervolgens terug naar het oosten waarbij je bijna denk dat de Utrechtse heuvelrug ook een obstakel vormen. Sauerland en de Harz in Duitsland zijn dat sowieso. Er ontstaat in elk geval een kolk terug naar Arnhem. terug naar het Rijndal. Is het zo dat juist door die kolk de wind boven Maastricht werd gestuit en dus alleen naar beneden kon uitwijken? We hebben niet genoeg micrometingen om het zeker te weten maar met dit soort Jan boerenfluitjes analyses kom je toch een eind. Iemand anders nog aanvullende inzichten hierbij?

maxima0411

De komende dagen wordt het nog gekker. Maxima gaan boven de 16ºC stijgen in Midden-Nederland. En in Maastricht kan de 20ºC zaterdag weer worden gehaald. Aansluitend bij de huidige top 3 van 1955, 1965 en 1966. Grappig daar zit dan ook winter 1965-1966 tussen wat mijn referentiepunt was voor mijn prognose van 100 Hellmannpunten komende winter.

minimarecord

Knotsgek wordt de minimumtemperatuur zaterdag. Die kan niet meer stuk. Die gaat uitvallen tussen de 12 en 16ºC.Schermafdruk 2015-11-04 09.39.10

En dan hebben we dus weer een datumrecord te pakken. Nooit was de nacht op 7 november zo warm gemeten als komende zaterdag. Als het bijvoorbeeld 14ºC wordt is het ronduit spectaculair te noemen. Zo spectaculair als de koude uitschieters die we in begin juni hadden. Hoe komt die warme nacht tot stand in de berekeningen?

regenzaterdag

Sowieso met dikke bewolking. Kan niet anders. En ook met lichte regen. En ook van zee. Een pittige wind verwacht je ook. Zuidwest natuurlijk.

straalstroom

Nou de straalstroom op 10km hoogte staat precies goed.

koudeblob

En warm dat het is in de aanvoerrichtring op 5km hoogte! De Canarische eilanden komen onze kant op.

tempszarecord

Aan de grond heb je dan dit die nacht. Tja, de winter komt niet verder dan Lapland en Rusland.

102015_tlt_update_bar

Tja het is gewoon mondiaal erg warm momenteel met El Ninjo! Peentjes zweten gewoon. +0,43ºC boven het gemiddelde van het satelliettijdperk. De warmste oktober ooit in die tijdreeks vanaf 1979. Aan deze toch wel erg betrouwbare grafiek zie je ook meteen af waarom ik er steeds op hamer dat er statistisch sinds 1996 geen significante opwarming of afkoeling is geweest. Je zou zelfs kunnen zeggen dat er helemaal geen opwarming en afkoeling bestaat. Dat er alleen snelle faseovergangen zijn van de ene stabiele toestand naar de andere. Step change heet dat. We gaan het allemaal weten als we veel ouder zijn. Dat verrekte satelliettijdperk is nog maar zo kort! Winter 1979 remember. Voor ons lang geleden. Voor het klimaat eergisteren.

october_2015

Hier zie je die warmste oktober ooit (sinds 1979) op de kaart. Tja, de Oeral, Groenland en New Foundland zijn koud. De rest is warm. We moeten het ermee doen. Hierrr meer info erover de actuele update van de metingen.

amerikawarm

Ook in Amerika is het loeiwarm momenteel. Tot wel 11ºC te warm voor de tijd van het jaar. Dat is dan in Pittsburgh in Celsius.

zaterdagusa

Zaterdag is het grotendeels voorbij daar met de warmte. 32ºF is het vriespunt. Dus nog lang geen winter daar.

sst-daily-anom0311

In de titel van dit bericht zeg ik: “Hoe komen we er vanaf?” Nou, die El Ninjo die moet gewoon uitwoeden. Dat duurt sowieso nog de hele winter. Maar wij hebben toch meer te maken met die koude blob op de Atlantische oceaan die er ook eergisteren nog netjes lag. Tot 3ºC te koud en juist de Azoren omvattend. Ik denk dat het puur speculeren is wat het gaat opleveren. In elk geval moeten wij ons totaal niet blind staren op een positieve afwijking van +0,43ºC in oktober. Als in West-Europa de wind naar het noordoosten draait krijgen we meteen een negatieve afwijking van vele graden Celsius voor de kiezen. Dat blaast elke mondiale temperatuurafwijking meteen omver. Een periode met natuurijs in Nederland is een fase met wel een negatieve afwijking van 10ºC en meer ten opzichte van de normaal.

2012_north_hemi_feb2_anom_weatherunderground

In een El Ninjo jaar is het in elk geval niet haalbaar om in Amerika en Europa tegelijk een zeer koude winter te bezorgen. Hier de situatie van februari 2012. Die winter heb ik ook als referentiepunt gekozen gezien de gelijkwaardige stand van de zonnecyclus toen en nu.

arctic_osc_2010_dec_03_10

En dit is december 2010. Vergelijkbaar want El Ninjo. Moet nog heel wat gebeuren om daar te komen vanuit de huidige uitgangssituatie. Hierrrr meer leuke feitjes over die winter. Amerika kreeg later die winter namelijk zeer veel sneeuw bijvoorbeeld.

winter_2011_nederland_temperatuur

Hoe komen we daar? Door te wachten tot het kantelpunt zichtbaar wordt. Ik denk dat als de warme dagen komend weekeinde voorbij zijn we interessante signalen gaan zien. Maar één ding is weer zeker: winter 2015-2016 wordt uniek! In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Reacties zijn gesloten.