Eindelijk is het er dan van gekomen: dineren “onder de sterren” in Filzmoos. Die sterren zijn dan Johanna en Dietmar Maier. Plus hun twee Michelin-sterren en hun vier Gault & Millau koksmutsen. Er zijn genoeg après-ski restaurants in de skigebieden die voor de grap een paar mutsen aan haakjes naast  de deur plaatsen. Maar Das Maier in Filzmoos is the real thing!

Op Dorfplatz 1 in Filzmoos ga je een culinaire toverwereld binnen. En zo je wilt niet enkel om te dineren maar ook om te logeren. Het echtpaar Maier bedrijft een droomachtig tijdloos hotel.

Voorheen heette deze magische plek in de Alpen Hubertushof en dat staat nog steeds op de gevel. Aan de buitenkant doet het gebouw niets vermoeden behalve als je op de platen naast de deur kijkt. Ik zeg erbij dat het Michelin bord scheef gezakt was toen ik het zag. Voor de foto heb ik het recht gehangen. Die onderscheiding met twee sterren was ook uit 2005 – zo lezen we op de uitvoerige Wikipedia pagina – en het is schijnbaar niet verlengd. Maar dat hoeft ook niet want wat je binnen smaakt heeft geen sterren van buiten nodig.

Dit was onze menukaart met 8 gangen voor ons Valentijnsdiner op 13 februari. Vrij inwisselbaar tegen de gerechten van de linkerpagina.

De wijnen hier zijn een apart verhaal. Dietmar Maier is de sommelier en wat hij suggereert kun je maar beter gewoon nemen. Bij elke gang een klassewijn veelal uit Oostenrijk of Zuid-Tirol maar heus ook uit Frankrijk. Burgenland is een vaste waarde natuurlijk en zeker ook een keer een bezoek waard. Al zien de surfliefhebbers daar juist Nederland als mekka.

Voor ik de plaatjes van enkele gerechten laat zien eerst mijn dikke hoofd zeer dik aan het genieten van alle tongstrelende toverkunsten. Johanna loopt ook regelmatig haar rondje langs de tafel. Ze is kleiner en fijner dan je verwacht op basis van de persfoto’s. Maar in dat kleine sober geklede mensje zit dus een explosie aan smaakideeën.

Natuurlijk zelfgebakken brood met botervariaties.

Ga je voor de Wienerschnitzel of voor dit heerlijke hapje. Kom er gerust in als het niets voor je is en je echt liever Kaiserschmarrn hebt. Maar roep ook eens als je wel warm wordt van dit artikel.

St. Jaques mogen niet ontbreken.

En tegen zo’n dessert zeg je ook geen nee. Na afloop begaven wij ons enigszins aangeschoten nog naar een après-ski tent waar we de zoon van een bekende weerman Nederlands zagen jodelen op de Karaokeavond. Bij terugkomst nog en lekkere fles bubbels mee naar de kamer …

… en de volgende ochtend een overheerlijk rijk ontbijt!

Na het ontbijt wachtten ons pistes met 10cm verse sneeuw. In het behoorlijk sneeuwzeker op 1000m gelegen Filzmoos met zijn heerlijke gezinsskigebied op rijafstand van de Salzburger Sportwelt. Het is dus zeker zo dat veel mensen speciaal vanwege Johanna Maier de omweg naar Filzmoos maken. En dat zouden meer mensen moeten doen. Jij?


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

10 reacties

Gesloten voor reacties.