knmi plus 6

Iedereen was stomverbaasd over de +6,0°C komende donderdag in de meerdaagse verwachting. Dit komt zo uit de computer rollen. En ik weet dankzij een bron binnen de muren van het KNMI nu hoe! De “mens” bij het KNMI die het stukkie lange termijn verwachting om 13.47u heeft geschreven die houdt het op 60% kans op aanhoudend vriezen. En waarom stelt het KNMI dat mannetje niet in staat om ook als “mens” even die getalletjes in lijn te brengen met deze wijze prognose?

Nu dan over naar het grote geheim achter de +6,0°C…

Wij “WZ-betweters” – WZ = wetterzentrale.de en natuurlijk ook meteociel.fr en meteocentre.com en weer.nl – kijken liever naar individuele lijntjes in ensembles dan naar naberekening-optelsommetjes. Uit een dergelijke naberekening rolt het “publieksensemble” van het KNMI. Zie hierrrrr de grafiek en hierrr een uitleg. Alle individuele lijntjes ben je dan kwijt maar ik snap dat een leek hier liever naar kijkt dan naar de spaghetti van de ensembles die we hier altijd bekijken. Maar nu weten we nog steeds niet hoe er dan zo’n grote afwijking kan komen van de ECMWF hoofdrun én het ensemble (zie derde knop van links in de Wintersport Weerkamer).

Mijn bron binnen het KNMI weet raad:

Er een nabewerking op de pluimberekeningen gedaan, de zogenaamde ‘Model Output Statistics’ (MOS). Daarin wordt onder andere informatie verwerkt hoe goed het ECMWF model het onder allerlei omstandigheden het in het verleden gedaan heeft. En soms kan dat nogal wat verschillen geven tussen het ensemble gemiddelde en de postprocessing verwachting. Zoals komende donderdag. In de figuur hierboven is duidelijk te zien dat het ensemble gemiddelde op ongeveer 0 graden ligt terwijl de postprocessing verwachting ergens rond +4 ligt (en blijkbaar met een range tussen +2 en +6).

Javier van Meteoexploration.com zegt over deze KNMI-berekening en over MOS:

The Azores high is taking over, so it is not impossible such a big change. GFS has much lower winds, so the warming could be real. Anyway, one week in advance is meteorology-fiction. MOS require a lot of data, but KNMI are good at keeping their archives.

Zou dus kunnen en KNMI krijgt een compliment over hun manier van werken met weerarchieven en MOS.

Vanavond kijken wij weer naar de runs en ensembles en dan weten we nog zekerder dat die dooi er donderdag niet komt. Ik geloof er op dit moment – juist net al die sneeuw – niets van….

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

62 reacties

Gesloten voor reacties.