knmi plus 6

Iedereen was stomverbaasd over de +6,0°C komende donderdag in de meerdaagse verwachting. Dit komt zo uit de computer rollen. En ik weet dankzij een bron binnen de muren van het KNMI nu hoe! De “mens” bij het KNMI die het stukkie lange termijn verwachting om 13.47u heeft geschreven die houdt het op 60% kans op aanhoudend vriezen. En waarom stelt het KNMI dat mannetje niet in staat om ook als “mens” even die getalletjes in lijn te brengen met deze wijze prognose?

Nu dan over naar het grote geheim achter de +6,0°C…

Wij “WZ-betweters” – WZ = wetterzentrale.de en natuurlijk ook meteociel.fr en meteocentre.com en weer.nl – kijken liever naar individuele lijntjes in ensembles dan naar naberekening-optelsommetjes. Uit een dergelijke naberekening rolt het “publieksensemble” van het KNMI. Zie hierrrrr de grafiek en hierrr een uitleg. Alle individuele lijntjes ben je dan kwijt maar ik snap dat een leek hier liever naar kijkt dan naar de spaghetti van de ensembles die we hier altijd bekijken. Maar nu weten we nog steeds niet hoe er dan zo’n grote afwijking kan komen van de ECMWF hoofdrun én het ensemble (zie derde knop van links in de Wintersport Weerkamer).

Mijn bron binnen het KNMI weet raad:

Er een nabewerking op de pluimberekeningen gedaan, de zogenaamde ‘Model Output Statistics’ (MOS). Daarin wordt onder andere informatie verwerkt hoe goed het ECMWF model het onder allerlei omstandigheden het in het verleden gedaan heeft. En soms kan dat nogal wat verschillen geven tussen het ensemble gemiddelde en de postprocessing verwachting. Zoals komende donderdag. In de figuur hierboven is duidelijk te zien dat het ensemble gemiddelde op ongeveer 0 graden ligt terwijl de postprocessing verwachting ergens rond +4 ligt (en blijkbaar met een range tussen +2 en +6).

Javier van Meteoexploration.com zegt over deze KNMI-berekening en over MOS:

The Azores high is taking over, so it is not impossible such a big change. GFS has much lower winds, so the warming could be real. Anyway, one week in advance is meteorology-fiction. MOS require a lot of data, but KNMI are good at keeping their archives.

Zou dus kunnen en KNMI krijgt een compliment over hun manier van werken met weerarchieven en MOS.

Vanavond kijken wij weer naar de runs en ensembles en dan weten we nog zekerder dat die dooi er donderdag niet komt. Ik geloof er op dit moment – juist net al die sneeuw – niets van….

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

62 reacties

Gesloten voor reacties.