Katschberg is een skidorp op de grens van Karinthië en Salzburg. Al 60 jaar is er skitoerisme in Katschberg. Het skigebied heeft zeventig kilometer piste waarvan tien kilometer zwart en tien kilometer blauw. Een snelle rekenaar weet nu ook hoeveel rode pistekilometers er zijn.
Het dorp ligt op 1.066 meter.De top van het skigebied, waar de Adlershorst staat, is op 2.222 meter. Het gebied is overzichtelijk, de pistes zijn breed en daardoor is het uitermate geschikt voor een skivakantie met het gezin. Er staan 16 liften tot je beschikking, variërend van gondel tot sleeplift.

pistes-van-katschberg

Schizofrene toestanden

Wanneer je gaat skiën in Katschberg, dan doe je dat half in Karinthië en half in Salzburg. Het dorp ligt namelijk in twee deelstaten. Dat zorgt zo nu en dan voor vreemde situaties. Het vuil wordt in de Karinthiëhelft van de straat op dinsdag op gehaald, terwijl het vuilnis van dezelfde straat in het Salzburgerdeel op donderdag wordt opgehaald. Als de stroom in Salzburg uitvalt, kun je even oversteken naar de naar de buren om je favoriete TV serie af te kijken. Grote kans dat ze in Karinthië wel stroom hebben. Hier kunnen buren een ander telefoon netnummer hebben. Als buitenstaander merk je helemaal niets van deze  schizofrene toestanden. Integendeel eigenlijk. Elke inwoner is even trots en houdt van Katschberg. Dat blijkt ook uit de dorpsmascotte met de naam Katschi. Katschi is een levensgroot (blauw) hart en dat hart vind ik hier overal in Katschberg.

De pistes van Katschberg

Mijn favoriete piste (nummer 3) bij de Asenbauer stoeltjeslift pak ik een keer of 6 achter elkaar. Door de breedte, de hoek en de onverwachte hobbels verveeld dit stuk nooit. Achteraf zie ik dit een zwarte piste blijkt te zijn, maar het voelt niet als zwart.

favoriete-piste-in-katschberg

De pistes in Katschberg strekken zich uit over de bergen aan weerszijde van het dal. Op deze manier kun je in Katschberg altijd in de zon skiën.
Het gebied is perfect voor families, maar ook voor de skicrack is er iets te vinden. De Diretissima van Aineck met een hoek van 100% en tweeënhalve kilometer lengte is één van de zwaarste zwarte afdalingen in de Alpen. Helaas (of gelukkig?) is deze piste te steil om kunstmatig te besneeuwen, dus kan ik deze afdaling niet testen.
Als je na een dag skiën nog steeds energie over hebt, dan kun je nog gaan avondskiën. Twee keer per week kan dat op de verlichte Königswiesen-Piste. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om mee te doen aan de bescheiden après ski.

Biertje?

Verwacht in dit dorp geen après ski à al Gerlos. Toch kun je best een feestje vieren als je de ski’s afgeklikt hebt. Ga bijvoorbeeld eens naar Stamperl. Een moderne hut met authentieke details, waar men zijn eigen bier maakt. Deze Katschbierbrouwerij ligt op 1670 en is daarmee de hoogst gelegen brouwerij van Oostenrijk. En dat proef je natuurlijk. De vier soorten Katschbier laten zich goed smaken. Maar naast het bier, kun je hier goed terecht voor een pizza, pasta of burger en voor een goed feestje. In ben natuurlijk nog erg vroeg in het seizoen, maar ook in de Häselställ schijnt het behoorlijk los te kunnen gaan in de namiddag, wordt mij verteld.

katschbier-stamperl

Skiën in Katschberg

Het is half december als ik in Katschberg ben, in de donkere dagen voor kerst. Hoewel er in de maand november al behoorlijk veel sneeuw gevallen is, heeft een lelijke warme föhn ervoor gezorgd dat vrijwel alle sneeuw verdwenen is uit de (Oostenrijkse) Alpen.
Maar geen nood: Frau Holle wordt in Katschberg bijgestaan door niet minder dan 750 sneeuwkanonnen, dus de helft van het skigebied is ondanks deze omstandigheden gewoon open. De pistes liggen er opvallend goed bij. Zo kan ik bijvoorbeeld de hele A1 piste van Aineck naar St. Margarethen af skiën. Een heerlijke lange afdaling die goed is voor bijna 6 kilometer onafgebroken carvplezier!

a1-piste-in-katschberg

Gemak dient de mens

Niemand hoeft hier ver te lopen in dit dorp naar de sneeuw. De verst gelegen accommodatie ligt hooguit 150 meter van de lift en de piste. Gemak dient de mens hier.
Een overtreffende trap van gemak is het Landal Park Katschberg. Je skiet tot aan de deur van je vakantiewoning.  Lessen, skipas en skihuur regel je allemaal op het park. Ga je met de familie op wintersport, dan is er nauwelijks een betere plek te verzinnen. De auto kun je parkeren in de overdekte parkeergarage. Die heb je de hele week niet nodig.

Kinderen worden hier dagelijks opgehaald met een paardenkoets en gebracht naar de skiles in Katschis Kinderwelt. Deze kinderpiste is erg goed aangelegd. De poortjes op de kinderpiste juichen de kinderen toe, zodra ze het poortje onderdoor gaan. Ook hier zie je Katschi het blauwe hart veelvuldig verschijnen.

kinderpiste-katschberg

Hart verloren

Ik vond Katschi het blauwe hart in Kartschberg, maar tegelijkertijd verloor ik mijn hart aan deze prachtplaats. Skiën in Katschberg, een betere plaats voor een familie skivakantie kan ik nauwelijks bedenken. Mehr schi am Katschi!

Informatie over skiën in Katschberg

Meer informatie over Katschberg
Ik verbleef deze dagen bij Landal park Katschberg


Roger

Roger kan behoorlijk schaatsen, redelijk snowboarden en goed skiën. Daarnaast verruilt hij moeiteloos zijn K2's op de piste voor K3 tijdens de après ski. Er zijn weinig wintersportzaken waar hij niet over mee kan praten. Hoewel Oostenrijk zijn favoriete wintersportland is, is hij ook bekend met skiën en boarden in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Roger schrijft ook voor Vadersopreis.nl .

12 reacties

Gesloten voor reacties.